Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_Filosofia_Ves.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
894.46 Кб
Скачать

77. Природа як предмет філософського осмилення.

Природа - світ, що оточує нас, в усьому нескінченному різноманітті своїх проявів. П. є об'єктивною реальністю, існуючою зовні і незалежно від свідомості. Вона не має ні почала, ні кінця, нескінченна в часі і просторі, знаходиться в безперестанному русі і зміні. Іноді П. називають лише її частину - біосферу нашої планети. Саме вона, породжена попереднім розвитком П., створила умови для виникнення людини. Проте вирішальним чинником в цьому процесі є праця.

Виникнення об-ва істотним чином міняє саму П. (Ноосфера). Пізнаючи об'єктивні закономірності П., впливаючи на неї за допомогою спеціально створюваних знарядь і засобів праці, люди використовують речовини і енергію П. для отримання необхідних людському об-ву матеріальних благ. Тим самим природне місце існування доповнюється штучній, к-рая є т. наз. "другу природу", т. е. сукупність речей, ненаходимых в природі в .готовому виді і створюваних в процесі громадського виробництва. Але, придбаваючи все більшу владу над П., активно перетворюючи її, люди не перестають належати їй, бути її органічною частиною. Змінювати, переробляти П. а бажаному напрямі люди можуть, тільки керуючись законами П., використовуючи природні сили і процеси. Осн. показником рівня стосунків об-ва з П. є характер продуктивні сил. В умовах науково-технічної революції виняткову гостроту придбала проблема охорони П., раціонального поєднання виробничої діяльності об-ва і глобальних природних процесів нашої планети.

Поняття"природа" - одне з найважливіших філософських понять. Не можна усвідомити сутність багатьох фундаментальних філософських понять, наприклад суспільства, культури, духу, сутності людини та інших, не розглянувши їх у співвідношенні з природою. У свідомості сучасної освіченої людинислово"природа" асоціюється головним чином з двома значеннями:  1)природав сенсі природного середовища проживання людини та  2) природа як об'єкт спеціального наукового дослідження в рамках цілої сукупності так званих природних наук (природознавства).  У цих своїх значеннях термін "природа" походить відлатинськогослова "natura", яке було сприйнято і засвоєно практично всіма народами і мовами християнського світу. Звідси і "натуралісти" в сенсі - дослідники ("випробувачі") природи, і "натуралізм" як філософська позиція, що підкреслює завжди особливу значущістьсаме"природи" при розгляді та вирішенні центральних філософських питань буття іпізнання, особливо буття людини і людської культури.  Більш уважний аналіз історико-філософського, історико-наукового матеріалу та матеріалу, що відноситься до історії європейської культури в цілому, показує, що, по-перше, термін "природа" мав і до цих пір зберігає та інші істотно важливі значення, а, по- друге, за всіма цими значеннями (включаючи і загальноприйняті) стоять глибокі ідейні та культурно-історичніпідстави, без усвідомлення яких неможливо зрозуміти рольпоняття"природа" у постановці та вирішеннісамефілософських проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]