Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет.docx
Скачиваний:
167
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
172.05 Кб
Скачать

58. Здібності, їх роль в житті та діяльності людини (див. Зошит)

Рівень здібностей суттєво впливає на стиль поведінки та формування особистості.

Розвиток здібностей визначається умовами виховання, особливостями сформованості особистості, її спрямованістю, яка або сприяє розкриттю здібностей або, навпаки, призводить до того, що здібності не реалізуються.

Здібності визначають діяльність людини, спрямовують її, визначають її інтереси, сфери, в яких вона може досягти успіху.

59. Види здібностей,їх характеристика (див. Зошит)

60. Задатки і їх роль в розвитку здібностей

Задатки - природжені можливості розвитку здібностей. - є суттєвими передумовами здібностей людини, але лише передумовами. Від задатків до здібностей - таким є шлях розвитку особистості. Задатки багатозначні, вони можуть розвиватися в різних напрямах, перетворюючись на різні здібності.

Тільки за умови хороших задатків здібності можуть розвиватися дуже швидко навіть у несприятливих життєвих обставинах. Втім, і найкращі задатки самі собою, автоматично не забезпечують високих досягнень. З іншого боку, і за відсутності хороших задатків (але не за цілковитої відсутності) людина може за певних умов досягнути значних успіхів у відповідній діяльності. Труднощі багатьох неуспішних учнів є наслідком не їхньої розумової або фізичної меншовартості, а їхніх уявлень про себе як про нездібних до серйозного навчання. Ніщо так не сприяє успіхові, як упевненість у ньому, і ніщо так не визначає невдачі, як свідоме її чекання.

Природні задатки до розвитку здібностей у різних людей не є однаковими. Цим частково і зумовлений напрям розвитку здібностей, а також тим, чи вчасно виявлено здібності, задатки і чи є умови для їх реалізації. Задатки є багатозначними. Які саме здібності сформуються на ґрунті задатків, залежатиме не від задатків, а від умов життя, виховання та навчання.

На ґрунті одних і тих самих задатків можуть розвинутися різні здібності.

Задатки, коли бракує відповідних умов для переростання їх у здібності, так і залишаються нерозвиненими. Іноді умови не сприяють раннім виявам здібностей. Але при появі умов здібності можуть виявитися й пізніше.

Задатки - анатомо-фізіологічне підґрунтя здібностей.

Умови перетворення задатків у здібності: діяльність, активна взаємодія з навколишньою дійсністю, навчання та виховання.

61. Біологічне і соціальне в здібностях

Для формування і розвитку здібностей необхідні природні передумови і сприятливі соціальні умови для їх реалізації.

Природною передумовою є задатки – анатомо-фізіологічні та нервово-психологічні особливості людини. Вони є біологічною передумовою розвитку здібностей і зумовлені:

спадковими (генетичними) факторами;

вродженими (утворюються за період внутрішньоутробного розвитку).

В процесі життя індивід потрапляє у конкретні соціальні умови, де формується спосіб його взаємодії з оточенням. Все це може сприяти (або перешкоджати) реалізації природних можливостей.

Отже, задатки є природними передумовами, але визначальну функцію в розвитку здібностей відіграють соціальні фактори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]