Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет.docx
Скачиваний:
167
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
172.05 Кб
Скачать

92. Чому людина в горі почувається легше коли виплачеться?

Природні фізичні прояви стресу, до яких відноситься плач, дуже важливі для підтримування здоров'я і зменшення стресу.

Сльози є в якійсь мірі болезаспокійливим засобом. Коли людина відчуває сильні потрясіння, в її організмі виробляється безліч «гормонів стресу». У важкій ситуації людині вистачає сил звичайно тільки на те, щоб виплакатися. Але саме це і приносить психологічне полегшення.

Крім того, шляхом плачу організм людини позбавляється від шкідливих речовин, які могли б завдати йому шкоди.

Сльози також здатні нормалізувати кров'яний тиск і надають антистресову дію. Плач розслабляє та уповільнює дихання, має заспокійливий ефект.

93. У чому виявляються особливості поведінки інтроверта та екстраверта?

Екстравертам властива сила і рухливість нервових процесів і у зв'язку з цим імпульсивність, гнучкість поведінки, ініціативність. У інтровертів переважають слабкість та інертність нервових процесів, замкнутість, схильність до самоаналізу, тому вони мають проблеми щодо соціальної адаптації.

Екстраверти - гарні організатори, громадські діячі, керівники, конферансьє, артисти. Екстравертам добре в колективі і дискомфортно на самоті. Вони постійно говорять, іноді навіть не помічаючи цього. Люди-екстраверти одягаються яскраво і модно (ще один спосіб привернути увагу).

Інтроверт – тип особистості, який орієнтований усередину себе. Таким людям властиві мовчазність, тривалі внутрішні роздуми, переживання, детальний аналіз ситуації. Їм простіше проводити час на самоті і трудитися, покладаючись тільки на свої сили. Інтроверти – прекрасні письменники, дослідники, вчені. Є ще одна відмітна риса таких людей: їм часто дискомфортно працювати у великому колективі.

94. Які поєднання рис темпераменту зустрічаються найчастіше? Чим це можна пояснити?

Павлов виділив чотири типи темпераменту:

1) сильний, неврівноважений; холерик

2) сильний, урівноважений, рухливий; сангвінік

3) сильний, урівноважений, інертний; флегматик

4) слабкий. Меланхолік

Темперамент рідко зустрічається у чистому вигляді. Як правило в однієї людини поєднуються властивості різних типів, наприклад: холеричний меланхолік, меланхолійний флегматик та ін.

95. Що дає змогу людині з гіршими здібностями до певної діяльності виконувати її краще, ніж людині з кращими здібностями?

Істотну роль при цьому відіграє не тільки наявність самих знань, а й уміння користуватися ними, застосовувати їх для розв’язання нових навчальних, практичних, наукових та інших завдань.

Успіх виконання людиною тих чи інших дій залежить, безперечно, не тільки від здібностей, а й від інших якостей. Здібна людина може сумніватися, змінювати свою думку, перехвилюватися, при виконанні роботи шукати пояснення, обґрунтування. В той час як людина з гіршими здібностями до певної діяльності просто виконує необхідну роботу.

96. Чи правомірне з погляду психології твердження, характер гартується у боротьбі? Аргументуйте

Характер людини формується в процесі її індивідуального життя під провідним впливом суспільних умов.

Серед чинників, які мають для людини життєве значення і впливають на формування її характеру, особлива роль належить вихованню.

На високому рівні розвитку людина починає здійснювати самовиховання і саморегулювання, становлення свого характеру. Сформовані в процесі виховання потреби, ідеали, установки особистості стають підґрунтям її вимог як до зовнішніх умов життя, так і до самої себе. Людина сама починає влаштовувати своє життя і виховувати себе, керуючись при цьому як власними, так і суспільними цінностями.

Повною мірою здатність до самовиховання характеру виявляється тоді, коли особистість набуває життєвого досвіду, опановує засади психологічної культури, коли в неї формується світогляд і остаточно складаються ідеали, відповідно до яких вона починає свідомо планувати своє життя і визначати в ньому своє місце.

Тобто, людина може не піддаватися впливу зовнішніх чинників. Вона може змінювати свої звички та контролювати вчинки, і шляхом самовиховання змінитися, самій «побудувати свій характер». Тому кажуть що характер гартується у боротьбі – боротьбі людини з собою або з зовнішніми факторами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]