Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет.docx
Скачиваний:
167
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
172.05 Кб
Скачать

14. Діяльність, її структура і види. (зошит)

15. Знання, вміння, навички, звички. (зошит)

Знання — це теоретично узагальнений суспільно-історичний досвід, результат оволодіння людиною

уміння — це заснована на знаннях і навичках готовність людини успішно виконувати певну діяльність.

Навичка — це дія, сформована шляхом повторення і характеризується високою мірою осягнення і відсутністю поелементарної свідомої регуляції і контролю.

. Теоретичні уміння і навички пов'язані з абстрактним інтелектом. Вони виражаються в здатності людини аналізувати, узагальнювати матеріал, будувати гіпотези, теорії, виробляти переведення інформації з однієї знакової системи в іншу. Такі уміння і навички понад усе проявляються в творчій роботі, пов'язаній з отриманням ідеального продукту думки.

Ще один елемент діяльності - це звичка. Стійкі навички утворюють звичну поведінку. Звичка є потреба у виконанні певних дій. Фізіологічну основу звички утворює динамічний стереотип, сформований як система умовнорефлекторних зв'язків у відповідь на деякі умови, що повторюються. Динамічний стереотип - досить стійка освіта, і його "ломка" як зміна звички може проходити дуже хворобливо. Так, адаптаційні проблеми, що відмічаються, при зміні місця роботи, переїзді на інше місце проживання, переведенні школярів в інший клас, іншу школу - усі вони є зміною звички, "ломкою" динамічного стереотипу. У подібних випадках корисно знати особливості нервової системи, щоб створити відповідну установку на майбутні зміни.

16. Увага, види уваги, їх характеристика. (зошит)

17. Властивості уваги. (зошит)

18. Відчуття, види відчуттів, больові відчуття. (зошит)

Види відчуттів:

Зорові,слухові,вібраційні,смакові,тактильні,гравітаційні відчуття.

Больові відчуття сигналізують про порушення цілісності тка­нини, що, звичайно, викликає в людини захисну реакцію.

19.Основні властивості відчуттів. (зошит)

20. Індивідуальні особливості відчуттів

У новонародженої дитини всі аналізаторні системи морфологічно готові до відображення. Однак вони повинні пройти значний шлях свого функціонального розвитку.

Найпершим органом пізнання дитини є рот, тому смакові відчуття виникають раніше за інші. На 3-4 тижні життя дитини з'являється слухове і зорове зосередження, що говорить про готовність її до зорових і слухових відчуттів. На третьому місяці життя вона починає володіти моторикою очей. З координацією рухів очей пов'язана фіксація об'єкта, що діє на аналізатор.

Ще до вступу в школу у дитини швидко розвивається зоровий аналізатор. Особливо розвиток чутливості до кольорів спектра, гострота зору, загальна чутливість до світлового подразника.

Велике значення має розвиток слухових відчуттів. Вже на третьому місяці дитина локалізує звуки, повертає голову до джерела звуку, реагує на музику і спів. Розвиток слухових відчуттів тісно пов'язаний з оволодінням мовою. Рано з'являється чутливість до звуків мови. Так, на третьому місяці дитина вже може розрізняти ласкавий і сердитий тон

21. Чутливість як психічна властивість особистості.

Чутливість – це здатність організму сприймати подразнення з зовнішнього та внутрішнього середовища.

Для забезпечення чутливості вимагаються спеціальні органи (рецептори), які реагують на біологічно незначущі дії. Завдяки чутливості виникають такі поведінкові ефекти, як випереджаюча реакція і непропорційність енергії реакції в порівнянні із слабкою потужністю сигнальних, біологічно нейтральних подразників. Критерієм чутливості є здатність утворювати умовні рефлекси - закономірний зв'язок зовнішнього або внутрішнього подразника з тією або іншою діяльністю через посредство нервової системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]