Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет.docx
Скачиваний:
167
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
172.05 Кб
Скачать

73 Охарактеризуйте умови розвитку людської свідомості

Праця, суспільний спосіб життя — це головні чинники(умови) історичного розвитку людської свідомості як вищої форми психіки, яка виявляє ставлення людини до свого середовища, здатність змінювати природу, пристосовувати її до своїх потреб.

Психологія пояснює виникнення людської свідомості суспільним буттям людей і трудовою діяльністю, що спричинили її розвиток.

74 Які чинники зумовлюють психічний розвиток особистості?

Чинники:

- навчання;

- виховання;

- праця;

- соціальні чинники (спілкування з іншими людьми);

Разом з тим важливу роль для становлення особистості відіграють вроджені якості.

  • біологічні чинники або спадкові;

Зовнішні чинники впливають на особистість через її внутрішнє, природжене, раніше набуте.

75 Як взаємопов’язані самооцінка особистості та рівень її домагань?

Самооцінка буває завищена, понижена, адекватна від рівня домагань особистості.

З завищеною самооцінкою особистість виявляє схильність обирати в житті надто складні, понад силу для неї цілі, внаслідок чого зазнає невдач.

При адекватній самооцінці людина обирає цілі, які відповідають її можливостям, і успішно їх реалізує.

Занижена самооцінка зумовлена невпевненістю людини у своїх можливостях, внаслідок чого вона орієнтується на вибір надто простих цілей. Людина із заниженою самооцінкою не здатна реалізувати свій особистісний психологічний потенціал, внаслідок чого уповільнюється її розвиток і в її психіці можуть закріпитися певні зумовлені цим риси.

76 Чи згодні ви з думкою, що кожну людину можна назвати особистістю?

Ні, особистістю не народжуються, а стають.

Людина народжується із спадковими, вродженими можливостями для свого подальшого розвитку. Ці можливості реалізуються в певних суспільних умовах її існування. Вона живе і діє в суспільстві, в ньому дістає певне виховання і освіту. Вступаючи у взаємостосунки з іншими людьми, засвоюючи матеріальні і духовні надбання, створені попередніми поколіннями людей, вона формується як свідома особистість.

77 Чи можна стверджувати, що велика і віддалена життєва мета особистості найповніше характеризує її сутність?

Так, можна.

Усвідомлення життєвої мети - умова збереження психічного здоров'я особистості. Це необхідно тому, що причиною неврозів є не стільки сексуальні проблеми (як це видається 3. Фрейду) або почуття неповноцінності (за А. Адлером), скільки недостатність спрямування, самовизначення. Поява життєвої мети приводить до інтеграції особистості.

Потреба самореалізації дійсно є сутнісно і тотально людською якістю, вона існує у формі прагнення щось створити, залишити слід у чомусь, або в комусь. Це ключовий пункт нашого дослідження: реальність мотиву самореалізації особистості - це її прагнення до втілення і творчої діяльності щодо, практично, будь-чого (тут, щоправда, існує багато етичних питань, але це вже - інша, етична, реальність), а зовсім не прагнення до самовдосконалення та досягнення успіху як соціального визначення.

Отже, концепція виходить з природжених властивостей людини до самовизначення і прагнення до самоздійснення, що становлять основні рушійні сили розвитку особистості. А життєвий шлях значною мірою є результатом саморозвитку духу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]