Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ПРАВО_ЄС_ПОСІБ_2014.doc
Скачиваний:
585
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

5. Безвізовий діалог Україна – єс

Домовленість про започаткування діалогу між Україною та ЄС щодо запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок українських громадян до країн Євросоюзу (безвізового діалогу) була досягнута на засіданні Україна–Трійка ЄС на рівні міністрів юстиції та внутрішніх справ 28-29 травня 2008 р. у м. Київ. Політичне рішення з цього приводу було ухвалено під час Самміту Україна–ЄС 9 вересня 2008 р. у м. Париж. Безвізовий діалог Україна–ЄС був офіційно започаткований 29 жовтня 2008 р. у м. Брюссель.

Безвізовий діалог відбувався на рівні старших посадових осіб (від України – заступник Міністра закордонних справ, від ЄС – Генеральний директор Генерального Директорату „Внутрішні справи” Європейської Комісії) та профільних експертів.

Безвізовий діалог Україна – ЄС охоплював чотири напрями:

  1. безпека документів, включаючи впровадження біометричних даних;

  2. управління міграцією, у т.ч. протидія нелегальній міграції та реадмісія;

  3. громадський порядок та безпека;

  4. забезпечення фундаментальних прав і свобод людини.

Результати роботи експертів та старших посадових осіб у рамках безвізового діалогу виносились на розгляд та/або ухвалення на міністерських засідань Україна-ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки, а також обговорювались на засіданнях Підкомітету № 6 „Юстиція, свобода та безпека” Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС.

Основним підсумком роботи в рамках безвізового діалогу у першому півріччі 2010 році стало узгодження старшими посадовими особами рекомендації щодо переходу до т.зв. «оперативного» етапу діалогу на основі Плану дій з чіткими критеріями для запровадження ЄС безвізового режиму поїздок для громадян України.

Ця домовленість старших посадових осіб була підтримана на засіданні постійних представників держав-членів ЄС (COREPER) 19 травня 2010 р. та схвалена під час Міністерського засідання Україна–ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки 9 червня 2010 р. у м. Брюссель. На останньому заході також було прийнято рішення про підготовку проекту Плану дій для України.

25 жовтня 2010 р. Радою ЄС на рівні міністрів закордонних справ було прийняте політичне рішення стосовно того, що безвізовий діалог з Україною надалі розвиватиметься на основі Плану дій з переліком критеріїв, які мають бути досягнуті нашою державою перед запровадженням безвізового режиму.

На самміті Україна-ЄС 22 листопада 2010 р. у Брюсселі нашій державі було надано План дій з лібералізації візового режиму. Україна стала першою країною з-поза Балканського регіону, якій Євросоюз надав подібний документ.

План дій з лібералізації візового режиму

План дій розроблено за логікою та філософією „дорожніх карт”, що декілька років тому були надані ЄС балканським країнам і вже привели їх до скасування Євросоюзом візового режиму.

План дій створює належні рамки для продовження цілеспрямованої роботи з адаптації національної політики та практики у відповідних сферах до європейських стандартів.

Документ містить набір нормативних та практичних критеріїв ЄС у чотирьох сферах:

  1. безпека документів, що посвідчують особу, у т.ч. біометрика;

  2. управління міграцією, у т.ч. протидія нелегальній міграції та реадмісія;

  3. громадський порядок та безпека;

  4. забезпечення фундаментальних прав і свобод. Цих критеріїв Україна має досягти перед запровадженням ЄС безвізового режиму для короткострокових поїздок українських громадян до країн Євросоюзу.

Виконання Плану дій має бути здійснене Україною в два етапи. На першому етапі має бути прийняте необхідне законодавство, концептуальні та програмні документи у визначених сферах. На другому - вжиті практичні кроки з імплементації зазначених законодавчих і програмних документів, забезпечено адаптацію національної практики до європейських стандартів.

Після виконання Україною всіх критеріїв Плану дій Європейська Комісія, відповідно до законодавчої процедури, передбаченої у Договорі про функціонування Європейського Союзу («Лісабонському договорі»), внесе до Європейського Парламенту та Ради ЄС пропозицію щодо скасування візового режиму для короткострокових поїздок українських громадян (власників біометричних паспортів) шляхом внесення змін до Регламенту ЄС № 539/2001.

Виконання Україною Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму

Робота з виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України ведеться дуже активно. Основний документ – Національний план з виконання Плану дій, затверджений Указом Президента України № 494 від 22.04.2011 р. Основний робочий орган – Координаційний центр з виконання Плану дій на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром України, утворений Постановою Кабінету Міністрів України № 77 від 07.02.2011 р.

На сьогодні досягнуто відчутних результатів у виконанні критеріїв І-ї (законодавчої) фази Плану дій.

16 вересня 2011 р. Європейська Комісія та Європейська служба зовнішньої діяльності затвердили першу оцінку досягнутого Україною прогресу. Оцінка загалом позитивна, має збалансований характер, відображає реальний прогрес у виконанні Україною завдань І-ї фази Плану дій.

24-28 жовтня та 8-10 листопада 2011 р. в Україні перебували 3 експертні місії ЄС з метою оцінки відповідності стандартам Євросоюзу результатів, досягнутих нашою державою в рамках виконання завдань сфери 2 „Управління міграцією”, сфери 3 „Громадський порядок та безпека” та сфери 4 „Зовнішні зносини та основоположні права” І-ї фази Плану дій. До складу експертних місій увійшли представники профільних підрозділів Європейської Комісії, Делегації ЄС в Україні, а також Бельгії, Великобританії, Італії, Латвії, Румунії, Словенії та Фінляндії.

Перші висновки, зроблені експертами ЄС за підсумками роботи в Україні, в цілому мають позитивний та збалансований характер, а також відображають реальний стан речей на відповідних напрямах. Водночас, експертами ЄС привернуто увагу до того, що на фоні очевидних позитивних зрушень в нашій державі ще існує низка недостатньо або неповністю врегульованих питань. Насамперед це стосується проблематики боротьби з корупцією, торгівлею людьми, дискримінацією, захисту персональних даних, управління міграцією та політики притулку.

Позитивна оцінка прогресу України у виконанні Плану дій міститься в Спільній заяві за підсумками самміту Україна – ЄС 19 грудня 2011 р. В проекті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС знято „довгостроковість” з перспективи запровадження безвізового режиму для українських громадян.

15 листопада 2011 року Європейській Комісії передано Другу національну доповідь про прогрес України у виконанні І-ї фази Плану дій.

У лютому 2012 року Європейська Комісія оприлюднила другу офіційну оцінку прогресу України у виконані І-ї фази Плану дій. Оцінка є в цілому позитивною.

У липні 2012 року Європейській Комісії передано оновлену інформацію про виконання завдань І-ї фази Плану дій.

Україна перебуває на завершальній стадії виконання І-ї (законодавчої) фази Плану дій.

Угода між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз

Угоду між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз було укладено 18 червня 2007 р. (набрала чинності з 1 січня 2008 р.)

Положеннями Угоди встановлено преференції для всіх категорій громадян України в частині, що стосується візового збору (35 євро) та тривалості візових процедур (10 діб у звичайних випадках, 2 доби – у термінових), а також спрощення візових процедур для окремих категорій громадян України. Це, зокрема, стосується уніфікації документів, що підтверджують мету поїздки, критеріїв видачі багаторазових віз. Було також скасовано візові вимоги для власників дипломатичних паспортів. Право на безоплатне отримання шенгенських віз отримали 14 категорій українських громадян.

П’ятирічні багаторазові візи вправі отримувати дружина/чоловік, батьки та діти громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, бізнесмени, журналісти, офіційні особи центральних та місцевих органів влади, конституційного та верховного судів, постійні члени офіційних делегацій.

Однорічні багаторазові візи видаються діячам науки, культури, спортсменам, професійним перевізникам, членам екіпажів поїздів, учасникам програм обміну між містами-побратимами. У разі використання протягом останніх двох років однорічних багаторазових віз, зазначені категорії громадян матимуть право на отримання багаторазових віз терміном дії від 2 до 5 років.

Безкоштовні візи отримують дружина/чоловік, батьки та діти громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, учні, студенти, громадяни, які подорожують з гуманітарною метою, інваліди та супроводжуючі особи, спортсмени та супроводжуючі особи, журналісти, професійні перевізники, члени екіпажів поїздів, пенсіонери, діти віком до 18 років та залежні особи віком до 21 року, члени офіційних делегацій, представники центральних та місцевих органів влади, учасники програм обміну між містами-побратимами.

Ключовим елементом Угоди є положення про перспективу запровадження безвізового режиму для громадян України.

З метою моніторингу виконання положень Угоди створено Спільний комітет експертів з реалізації Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз (СВК), засідання якого відбуваються двічі на рік по черзі в Україні та Брюсселі.

23 липня 2012 р. у Брюсселі було підписано Угоду між Україною та ЄС про внесення змін до Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз.

Згадана Угода передбачає:

подальше розширення категорій громадян України, які матимуть право на спрощене оформлення безкоштовних, багаторазових віз (представники неурядових громадських організацій, релігійних громад, професійних об’єднань, студенти та аспіранти, учасники офіційних програм ЄС з транскордонного співробітництва);

подальше удосконалення порядку оформлення віз для представників засобів масової інформації;

чітке визначення термінів дії багаторазових віз та призначення співбесід з аплікантами;

удосконалення регулювання діяльності візових посередників;

введення безвізового режиму для власників службових паспортів України після запровадження в них біометричних даних.

Наразі в Україні та Європейському Союзі виконуються внутрішні процедури щодо ратифікації Угоди між Україною та ЄС про внесення змін до Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз.

27 червня 2014 року Рада ЄС із закордонних справ схвалив перехід до другої фази виконання Плану дій щодо лібералізаціївізового режиму для громадян України.

В ЄС визнали, що всі необхідні законодавчі документи (перша фаза) українська сторона розробила і прийняла. І справа залишається за малим - втілити всі закріплені на папері ініціативи в життя.

Труднощі другого етапу

В цілому План дій з візової лібералізації складається з чотирьох пунктів.

- Безпека документів, включаючи біометрику; 

- Протидія нелегальній міграції, включаючи реадмісію; 

- Забезпечення громадського порядку та безпеки; 

- Забезпечення основних прав і свобод людини.

Виконання вимог за всіма чотирма пунктами може дозволити говорити про можливість введення безвізового режиму.

Перейшовши в другу фазу візової лібералізації, першочерговими для України в даний етап є три напрямки:

- Введення Україною "біометричних" паспортів громадянина України для виїзду за кордон;

- Створення незалежного антикорупційного органу, а також виконання інших рекомендацій GRECO;

- Подальше вдосконалення законодавства та державної політики України у сфері протидії дискримінації.