Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Yustitsiya_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Питання для самостійної роботи:

1. Сутність та зміст загальних положень юстиції в Україні.

2. Засади функціонування загальних положень та правовий механізм їх реалізації у діяльності суб’єктів юстиції.

3. Класифікація загальних положень юстиції в Україні та їх значення для роботи суб’єктів юстиції.

4. Поняття, ознаки, критерії класифікації та система суб’єктів юстиції в Україні.

5. Система, структура, компетенція Міністерства юстиції України.

6. Порядок організації і діяльності Конституційного Суду України як суб’єкта юстиції в Україні.

7. Конституція України та Закон України «Про Конституційний Суд України» – законодавчі джерела, що визначають зміст його діяльності як суб’єкта юстиції в Україні. Їх загальна характеристика

8. Прокуратура у системі суб’єктів юстиції в Україні. Закон України «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 року (зі змінами та доповненнями) та його значення в контексті правовідносин з іншими суб’єктами юстиції.

9. Органи досудового розслідування як суб’єкти юстиції в Україні, їх система, повноваження за новим Кримінальним процесуальним кодексом України від 13 квітня 2012 року.

10. Напрями та правові засади удосконалення системи суб’єктів юстиції в Україні у світлі міжнародних стандартів.

11. Адвокатура як суб’єкт юстиції в Україні. Характеристика, зміст і значення Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 5 липня 2012 року.

12. Закон України «Про безоплатну правову допомогу» від 2 червня 2012 року та його значення для функціонування та взаємодії суб’єктів юстиції в Україні.

13. Кримінальний процесуальний кодекс України від 13 квітня 2013 року та його вплив та значення на функціонування органів юстиції України.

Література до теми:

[1; 6; 12; 16; 26; 34; 46]

Тема 2. Європейські стандарти у галузі юстиції Ключові терміни та поняття до теми

Стандарти; європейські стандарти у галузі юстиції; стандарти юстиції країн романо-германської школи права; англо-саксонська система права; стандарти юстиції Англії, США; стандарти юстиції Німеччини, Франції; механізм реалізації Європейських стандартів у практиці реформування юстиції України; засади Європейських стандартів; зміст стандартів; права людини; Європейський Суд з прав людини; міжнародне співробітництво.

Семінарське заняття 2.1 (4 години)

  1. Поняття, зміст, характеристика європейських стандартів у галузі юстиції. Міжнародно-правові джерела Європейських стандартів.

  2. Система та класифікація міжнародних стандартів юстиції.

  3. Правові засоби, засади та суб’єкти застосування європейських стандартів у розбудові та реформуванні органів юстиції в Україні.

  4. Напрями реалізації європейських стандартів у діяльності органів юстиції України.

  5. Європейські стандарти країн романо-германської системи права (Німеччина, Франція) та їх вплив і співвідношення з національною шкалою права.

  6. Стандарти у галузі юстиції країн, що представляють англо-саксонську школу права (Англія, США) та їх використання в напрямах удосконалення діяльності органів юстиції України.

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення поняттю «європейські стандарти у галузі юстиції.

  2. У чому полягає загальна характеристика європейських стандартів у галузі юстиції та її значення для реформування органів юстиції України?

  3. Характеристика міжнародно-правових джерел європейських стандартів та її вплив на реформування національної системи юстиції.

  4. Система та класифікація джерел європейських стандартів та їх значення у розбудові органів юстиції в Україні.

  5. Які критерії класифікації та система міжнародних стандартів юстиції?

  6. Які правові засади та засоби використання європейських стандартів у визначенні напрямів реформування органів юстиції України?

  7. Суб’єкти та організаційно-правові засоби застосування європейських стандартів і у правозастосовній діяльності органів кримінальної юстиції України.

  8. Зміст та загальні положення основних напрямів розбудови національної системи юстиції у контексті європейських стандартів.

  9. У чому полягає зміст та значення для реформування вітчизняних органів юстиції європейських стандартів країн романо-германської системи права?

  10. Англо-саксонська школа права, її стандарти, засади, шляхи реалізації у контексті реформування органів юстиції України.

  11. У чому полягає удосконалення національного механізму реалізації кримінального права як форми вирішення кримінально-правового спору у контексті європейських стандартів?

  12. Які шляхи трансформації правоохоронних органів України як суб’єктів юстиції в інституту захисту і відновлення порушених прав громадян?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]