Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Yustitsiya_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Анотація навчальної дисципліни зі структурно-логічною схемою (міждисциплінарними зв’язками)

Мета: отримання студентами магістратури права глибоких теоретичних знань щодо загальних положень та суб’єктів юстиції в Україні; міжнародного досвіду становлення та розвитку органів юстиції; Європейських стандартів у галузі юстиції; організаційно-правового та матеріально-технічного забезпечення органів юстиції в Україні; гарантій та пріоритетних напрямів подальшого розвитку органів юстиції в Україні в контексті реформування судово-правової системи нашої держави та приведення її інститутів до вимог європейських та міжнародних стандартів.

Предмет: створення та діяльність органів юстиції в Україні та інших державах, правові та організаційні проблеми їх функціонування; система, структура та організаційно-правові засади діяльності органів юстиції на основі чинного законодавства та міжнародних стандартів; організаційно- правове та матеріально-технічне забезпечення органів юстиції; гарантії та пріоритетні напрями подальшого розвитку органів юстиції в Україні

Змістові модулі: 1. Загальні положення. Суб’єкти юстиції в Україні, міжнародний досвід становлення та європейські стандарти у галузі юстиції. 2. Організаційно-правове забезпечення органів юстиції в Україні та напрями подальшого їх реформування.

Форма підсумкового контролюзалік.

Структурно-логічна схема навчальної дисципліни

Юстиція в Україні”

Судова влада в Україні

Пояснювальна записка до навчальної дисципліни

Навчальна дисципліни “Юстиція в Україні” розроблена з урахуванням того, що студенти на освітньо-кваліфікаційному рівні “бакалавр” засвоїли головні положення нормативних навчальних дисциплін: “Конституційне право”, “Адміністративне право”, “Судові та правоохоронні органи України”, “Кримінальний процес”, “Цивільних процес”, “Господарський процес”, “Адміністративний процес”. Дана навчальна дисципліна передбачає вивчення актуальних питань судової влади в Україні.

Загальний обсяг навчального часу для вивчення дисципліни “Юстиція в Україні” у навчальних планах підготовки магістрів становить 72 академічні години.

Зважаючи на багатоманітність видів правоохоронної діяльності та специфічність завдань органів юстиції у навчальній програмі дисципліни “Юстиція в Україні” подані загальні вимоги щодо структури та змісту дисципліни, отриманих знань та вмінь. У переліку рекомендованої літератури наведені джерела загального та спеціального характеру, вимоги яких є актуальними для освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” напряму “Право” спеціальності “Правознавство”.

Мета вивчення дисципліни “Юстиція в Україні” полягає у чіткому системному отриманні студентами глибоких теоретичних знань щодо загальних положень та суб’єктів юстиції в Україні; міжнародного досвіду становлення та розвитку органів юстиції; Європейських стандартів у галузі юстиції; організаційно-правового та матеріально-технічного забезпечення органів юстиції в Україні; гарантій та пріоритетних напрямів подальшого розвитку органів юстиції в Україні в контексті реформування судово-правової системи нашої держави та приведення її інститутів до вимог європейських та міжнародних стандартів.

Основними завданнями навчальної дисципліни є ознайомлення студентів з правовим статусом та організаційною структурою суб’єктів юстиції в Україні, законодавчими джерелами, що їх визначають, і глибоке засвоєння положень національного законодавства, що регламентує правовідносини у цій сфері. Окрім того, студенти мають засвоїти домінуючі положення міжнародно-правових актів, які визначають міжнародні та європейські стандарти в галузі юстиції, і шляхом її критичного осмислення та порівняльного аналізу уміти визначити основні напрями подальшого реформування органів юстиції в Україні.

В результаті вивчення навчальної дисципліни “Юстиція в Україні” студенти повинні:

- оволодіти необхідними теоретичними знаннями, пов’язаними із загальними положеннями, суб’єктами, міжнародним досвідом та європейськими стандартами у галузі юстиції та законодавчими джерелами, що регулюють правовідносини у цій сфері;

- розуміти цілі, завдання, засади, організаційно-правове забезпечення та визначати пріоритетні напрями подальшого реформування органів юстиції в Україні;

- уміти самостійно аналізувати, визначати, обґрунтовувати та відстоювати свою правову позицію щодо проблем, пов’язаних з системою, структурою та компетенцією органів юстиції в Україні;

- набути знань організації системи управління органами юстиції в Україні та її удосконалення, навичок практичної діяльності щодо визначення і вирішення проблем конкретної обстановки шляхом прийняття відповідних організаційних рішень та визначення критеріїв їх ефективності.

Зміст і структурна побудова навчальної дисципліни обумовлено вищезазначеними загальними цілями, метою та прогнозованими результатами її вивчення студентами.

Внутрішня організація та побудова навчальної дисципліни “Юстиція в Україні” визначається метою та відповідає завданням її вивчення, структурно вона складається з двох змістових модулів, які об’єднують п’ять тем.

Структурно-логічна схема викладання навчальної дисципліни

Юстиція в Україні”

Змістовий модуль 1. Загальні положення. Суб’єкти юстиції в Україні, міжнародний досвід становлення та європейські стандарти у галузі юстиції.

Загальні положення та суб’єкти юстиції в Україні

Європейські стандарти у галузі юстиції

Міжнародний досвід становлення та розвитку органів юстиції

Змістовий модуль 2. Організаційно-правове забезпечення органів юстиції в Україні та напрями подальшого їх реформування

Організаційно-

правове та матеріально-технічне забезпечення органів юстиції В Україні

Гарантії та пріоритетні напрями подальшого розвитку органів юстиції в Україні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]