Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Yustitsiya_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
524.29 Кб
Скачать

Рекомендований розподіл навчального часу

Рекомендований розподіл навчального часу на вивчення дисципліни за видами занять для денної форми навчання наведений у таблиці 1.

Таблиця 1.

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Магістр

Форма навчання

Денна

Семестр

1

Кількість годин, всього

72

Лекції, годин

10

Семінарські заняття, годин

18

Практичні заняття, годин

8

Самостійна робота студентів, годин

36

Підсумковий контроль

залік

Зміст навчальної дисципліни

ЮСТИЦІЯ В УКРАЇНІ”

Програма навчальної дисципліни

Змістовний модуль 1. Загальні положення, суб’єктів юстиції, європейські стандарти, міжнародний досвід становлення так розвитку органів юстиції в Україні.

1.1. Загальні положення та суб’єкти юстиції в Україні

Поняття загальних положень. Значення загальних положень юстиції в Україні. Зміст загальних положень. Система загальних положень та їх характеристика. Поняття, сутність, ознаки суб’єктів юстиції в Україні. Система суб’єктів та їх класифікація. Місце і роль суб’єктів юстиції в Україні в системі правовідносин з іншими суб’єктами права. Загальна характеристика суб’єктів, що здійснюють виконавче провадження, нотаріальні дії та забезпечують функціонування органів реєстрації актів цивільного стану.

Конституційний Суд України у системі суб’єктів юстиції України. Конституційний Суд України як єдиний орган конституційної юрисдикції Україні. Порядок організації і діяльності Конституційного Суду України.

Суди загальної юрисдикції як суб’єкти юстиції в Україні. Система судів загальної юрисдикції. Спеціалізація судів загальної юрисдикції. Порядок утворення і ліквідація судів загальної юрисдикції. Порядок призначення суддів на адміністративні посади.

Місцеві суди як суб’єкти юстиції В Україні. Апеляційні суди та їх місце у системі суб’єктів юстиції.

Вищі спеціалізовані суди як суди касаційної інстанції з розгляду цивільних і кримінальних, господарських, адміністративних справ та їх характеристика як суб’єктів юстиції в Україні. Верховний Суд України – найвищий судовий орган у системі судів загальної юрисдикції, його ознаки як суб’єкта юстиції.

Характеристика та загальні положення, що визначають місце у системі суб’єктів юстиції України органів та установ кримінальної юстиції: прокуратури, органів досудового розслідування, органів та установ виконання покарань, адвокатури.

1.2. Європейські стандарти у галузі юстиції

Поняття, загальна характеристика, сутність, зміст, система європейських стандартів у галузі юстиції.

Характеристика стандартів у галузі юстиції країн, які представляють романо-германську школу права (Федеративна Республіка Німеччина, Франція). Стандарти юстиції європейських країн у галузі кримінально-процесуального права, як механізм реалізації євростандартів. Форма кримінально судочинства Франції. Доказове право Німеччини, Франції. Система та зміст процесуальних джерел доказів у кримінальному процесі ФРН. Провадження досудового розслідування за стандартами франції та ФРН. Розгляд кримінальних справ у судах першої інстанції Німеччини та Франції.

Характеристика стандартів юстиції у країнах англо-саксонської системи права (Англія, США). Загальні положення кримінально-процесуального права США та Англії як механізму реалізації стандартів англо-саксонської школи права. Особливості стандартів кримінально-процесуального права Англії, доказового права США. Процесуальний порядок порушення кримінального переслідування та розслідування кримінальних справ в Англії та США. Стандарти загальних засад, напрямів та засобів забезпечення прав людини у галузі правоохоронної діяльності Франції, Німеччини, Англії та США.

Європейські стандарти у галузі юстиції Франції, Англії щодо дотримання прав, свобод, законних інтересів та обов’язків людини і громадянина.

Вихідні положення європейських стандартів у галузі юстиції як основа права громадян України на справедливе судочинство, забезпечення їх прав і свобод.

Практика Європейського Суду з прав людини як механізм реалізації європейських стандартів у галузі юстиції. Стандарти Європейського Суду з прав людини як чинники удосконалення правозастосовчої практики в Україні. Європейські стандарти у галузі юстиції як засіб забезпечення заборони катувань та жорстокого поводження у правозастосовчій практиці України. Інститути, механізми попередження та припинення катувань і жорстокого поводження ( міжнародний, європейський і національний рівні).

Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження як механізм реалізації європейських стандартів у галузі юстиції. Загальні засади міжнародного співробітництва, міжнародна правова допомога при проведенні процесуальних дій. Видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (екстрадиція). Кримінальне провадження у порядку перейняття. Визнання та використання вироків судів іноземних держав та передача засуджених осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]