Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Yustitsiya_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
524.29 Кб
Скачать

2.4. Організаційно-правове забезпечення органів юстиції в Україні

Загальна характеристика організаційно-правових засад, що забезпечують функціонування органів юстиції в Україні. Система та класифікація правових джерел забезпечення діяльності органів юстиції в Україні. Система, структура, компетенція органів, що здійснюють організаційне забезпечення органів юстиції в Україні. Суб’єкти організаційно-правового забезпечення діяльності органів юстиції України та їх класифікація. Засоби організаційно-правового забезпечення органів юстиції в Україні та механізм їх застосування.

Загальні положення матеріально-технічного забезпечення та їх значення у забезпечені органів юстиції в Україні. Система правових джерел та підстав матеріально-технічного забезпечення, види та джерела фінансування цього напрямку діяльності.

Система, структура та компетенція органів матеріально-технічного забезпечення суб’єктів юстиції в України. Суб’єкти матеріально-технічного забезпечення органів юстиції в Україні, їх класифікація.

Види матеріально-технічного забезпечення, їх класифікація та механізм реалізації.

Система, зміст, загальна характеристика законодавчих та відомчих нормативних актів, що регламентують організаційно-правове та матеріально-технічне забезпечення суб’єктів юстиції в Україні.

Загальні питання забезпечення діяльності судів та особливості забезпечення функціонування судової влади. Система забезпечення функціонування судової влади. Засади фінансування судів. Порядок фінансування судів. Матеріальне, побутове забезпечення та соціальний захист працівників судової системи. Суддівська винагорода, відпустка, стаж роботи судді. Забезпечення житлових умов судді. Забезпечення потреб судді, пов’язаних з його діяльністю.

Державна судова адміністрація України як суб’єкт здійснення організаційного забезпечення діяльності органів судової влади. Статус Державної судової адміністрації Україні, її повноваження, її територіальні управління. Апарат суду та його місце у організаційному забезпеченні роботи суду. Особливості апаратів Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів. Матеріальне і соціальне забезпечення працівників прокуратури. Заходи правового, соціального захисту, пенсійне забезпечення прокурорів і слідчих. Фінансування і матеріально-технічне забезпечення органів прокуратури як суб’єктів юстиції в Україні.

2.5. Пріоритетні напрями подальшого розвитку органів юстиції в Україні

Загальна характеристика, мета, завдання, гарантії розвитку та вдосконалення органів юстиції в Україні. Пріоритетні напрями подальшого розвитку органів юстиції в Україні у контексті європейських стандартів та їх сутність. Створення цілеспрямованої, науково обґрунтованої методологічної основи розвитку органів юстиції в Україні, як гарантія реалізації завдань, пов’язаних з їх реформуванням, та вдосконалення.

Шляхи удосконалення законодавства, що регламентує створення та функціонування органів юстиції, посилення гарантій незалежності суддів та інших суб’єктів правовідносин у сфері юстиції України. Якісне підвищення фахового рівня та істотне поліпшення умов професійної діяльності суб’єктів правозастосування. Вироблення та законодавче закріплення чіткого і систематичного бачення стратегії реформування органів юстиції в Україні з метою реального втілення у їх роботу принципу верховенства права, який формує зміст і спрямованість їхньої діяльності.

Пріоритетний напрям розвитку Конституційного Суду України як суб’єкту юстиції в Україні, посилення контролю за відповідністю Конституції України, правових актів вищих органів держави та надання права громадянам на звернення до Конституційного Суду України з конституційною скаргою у випадках, визнаних законом.

Вирішення приватно-правових спорів сторонами, які самостійно не можуть їх урегулювати. Сприяння реалізації у повному обсязі засад диспозитивності й змагальності у цивільному судочинстві, та удосконалення механізму їх забезпечення.

Гарантії захисту прав особи у публічно-правових відносинах від порушень з боку суб’єктів владних повноважень – один з напрямів подальшого розвитку органів адміністративної юстиції.

Удосконалення механізму реалізації кримінального права, як форми вирішення кримінально-правових спорів – пріоритетний напрям удосконалення кримінального судочинства в Україні.

Реформування системи кримінальної юстиції України як пріоритетний напрям подальшого її розвитку, подальша її демократизація, гуманізація, посилення прав і свобод людини відповідно до вимог міжнародних правових актів і зобов’язань України перед європейським і світовим співтовариством.

Трансформація правоохоронних органів як суб’єктів юстиції України в інституту захисту і відновлення порушених прав громадян.

Нагальна об’єктивна потреба реформування системи кримінальної юстиції, що має ґрунтуватися на досягненнях і традиціях національного законодавства, європейських цінностях, щодо захисту прав та основоположних свобод людини і громадянина, положеннях міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України – домінуючий напрям подальшого її розвитку. Система кримінальної юстиції – кримінальне, кримінально-процесуальне та кримінально-виконавче законодавство, а також органи і установи кримінальної юстиції, які розглядають матеріали кримінальних проваджень, інститут державних обвинувачів (прокурорів), органи досудового розслідування, та установи по виконанню покарань, адвокатура.

Зміст та напрями реформування кримінальної юстиції України. Реформування кримінального та адміністративно-деліктного законодавства. Реформування кримінального процесуального законодавства. Реформування у сфері виконання судових рішень у кримінальному судочинстві. Удосконалення форм і методів громадського контролю за дотриманням прав засуджених і осіб, узятих під варту, відповідно міжнародних стандартів.

Реформування органів кримінальної юстиції з метою вдосконалення їхньої діяльності за європейськими стандартами, з метою підвищення рівня захисту прав людини і основоположних свобод, посилення боротьби з кримінально караними діяннями і, як наслідок, на зростання довіри населення до цих органів.

Реформування органів кримінальної юстиції та їх інституційна реорганізація, запровадження нових форм і методів їхньої діяльності.

Конституційні повноваження та принципи організації прокуратури, їх відповідність стандартам демократичного суспільства.

Функціонування та удосконалення системи виконання кримінальних покарань.

Удосконалення громадського контролю за діяльністю органів системи кримінальної юстиції як пріоритетний напрям реформування органів юстиції в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]