Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
735.23 Кб
Скачать

Література до теми: [23, 24, 53, 72, 111, 125, 126, 130, 132, 138, 140, 145, 151, 159, 163, 168, 169, 176, 193, 194, 195, 197, 200]

Змістовий модуль ІІІ. Теоретичні і практичні проблеми філософії

Всього годин 36 у т. ч. лекції ‑ 4, семінарські заняття ‑ 6, практичні заняття ‑ 2, самостійна робота ‑ 12, індивідуальна робота ‑ 12.

Тема № 6. Суспільство. Культура. Цивілізація. Право.

Всього годин – 14, у т.ч. лекції ‑ 2; семінарські заняття ‑ 4; індивідуальна робота – 4; самостійна робота ‑ 4.

Лекція № 6 (2 год.)

Навчальні та виховні цілі:

Визначити сутність суспільства, культури, цивілізації та роль права в їх становленні. Розкрити методологічну роль категорій «суспільство», «культура», «цивілізація», «право» для юриспруденції. Усвідомити цивілізаційні засади права та його роль в розвитку суспільства.

семінарське заняття – 4 години

Заняття 1 - 2 год.

Проблемні питання, що складають сутність теми

  1. Діяльність як специфічний спосіб існування соціального. Практика – основа всіх форм життєдіяльності людини.

  2. Матеріальне та ідеальне в суспільстві. Історична ґенеза соціальних спільностей людей.

  3. Сучасні концепції сутності та субстанційних основ суспільства.

Перелік ключових термінів та понять теми

«Суспільство», «суспільно-економічна формація», «соціальна міфологія», «соціальна спільність», «соціальна стратифікація», «соціальна філософія», «соціальність», «соціальний інститут», «постіндустріальне суспільство», «інформаційне суспільства», «волюнтаризм», «фаталізм», «діяльність».

Методичні рекомендації

До першого питання. Розкрити зміст поняття діяльність як одного із фундаментальних для філософії через призму суб’єктно-об’єктних та суб’єктно-суб’єктних відносин. Показати, що для діяльності притаманні єдність опредметнення і розпредметнення певних смислів, трансформація суб’єктивного в об’єктивне та навпаки. Розкрити різновиди діяльності та їх роль в суспільному житті як єдність теорії і практики.

До другого питання. Розкриваючи це питання, необхідно показати роль матеріальних та духовних факторів у розвитку суспільства, проаналізувати марксистську тезу – суспільне буття визначає суспільну свідомість. При підготовці до питання. про розвиток історичних спільнот розкрити зміст понять «рід», «плем’я», «народність», «нація», а також виділити інші верстви суспільного поділу та його критерії.

До третього питання. Готуючись до цього питання потрібно звернути увагу на зміст сучасних концепцій розвитку суспільства, особливо простежити проблему трьохфазного процесу зміни типів суспільства (доіндустріального, індустріального та постіндустріального), а також ліберального тлумачення постіндустріального суспільства сформованого у філософії Тоффлера і позначеного описовою метафорою «третьої хвилі», ознайомитися з історичною перспективою людства, що сформульована Боулдінгом.

Додаткові питання

  1. Які основні методологічні концепції розуміння суспільного життя?

  2. Яка структура суспільства як соціальної системи? Чому людська соціальність створюється самими людьми в процесі їхньої взаємодії?

  3. Чи можемо ми сказати, що абсолютизація ролі одного з компонентів соціальної цілісності в суспільствознавстві, на практиці є однією з причин виникнення тоталітаризму?

  4. Охарактеризуйте провідні тенденції розвитку сучасного суспільства.

  5. Соціальний дарвінізм — це лжевчення чи правдивий опис суспільних відносин?

  6. Чи можна стверджувати, що клімат впливає на психологію народу?

  7. Що таке ритми в історії і від чого вони залежать?

  8. Які основні чинники детермінують розвиток суспільства?

  9. Чи діє в суспільстві принцип природного відбору: виживає найсильніший, слабких на узбіччя?

10. Залежність суспільства від природи – це благо чи обтяжливий тягар?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]