Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Administrativna_vidpovidalnist.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
989.7 Кб
Скачать

Практичне заняття №2

1. Для яких адміністративних проступків є характерним матеріальний склад?

  1. Дрібне хуліганство.

  2. Порушення правил дорожнього руху.

  3. Дрібне розкрадання.

  4. Публічні заклики до невиконання вимог працівників міліції.

2. Для яких адміністративних проступків є характерним формальний склад?

  1. Дрібне розкрадання.

  2. Порушення правил пожежної безпеки, що призвело до загорання.

  3. Дрібне хуліганство.

  4. Дрібна спекуляція.

Завдання № 1.

20.01.2011 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва, розглянувши матеріали справи стосовно гр.Т., 1994 року народження, за вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 164 КУпАП, прийняв рішення про накладення на останнього штрафу у розмірі 340 гривень з конфіскацією продукції.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації. Визначте правомірність прийнятого рішення стосовно гр.Т.

Завдання № 2.

17.01.2011 року дільничним інспектором міліції Д. було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення на гр. М. у вигляді штрафу розміром 85 грн. за вчинення правопорушення, передбаченого ч.2, статті 178 КУпАП. 26.01.2011 року, дружина гр. М. оскаржила постанову дільничного інспектора до районного суду. Суддя, врахувавши щире розкаяння винного, його матеріальний стан, виніс рішення щодо зменшення розміру штрафу до 34 грн.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації. Оцініть правомірність дій її учасників.

Завдання для самостійного вивчення та підготовки рефератів:

1. Розмежування компетенції органів, уповноважених розглядати справи про адміністративні проступки.

2. Порядок утворення колегіальних органів, уповноважених розглядати справи про адміністративні проступки.

3. Повноваження посадових осіб, які розглядають справи про адміністративні проступки.

4. Підвідомчість справ про адміністративні проступки

Укладач:

Викладач КАП І.Л.Булик

Національна академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та психології

Кафедра адміністративного права

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри

О.Г.Стрельченко

«___» _________ 2013 р.

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

ТЕМА № 9 «Провадження у справах про адміністративні правопорушення».

З дисципліни: «Адміністративна відповідальність»

Категорія слухачів: студенти 2 курсу денної форми навчання

Навчальна мета: сформувати у студентів систему знань щодо поняття та стадій провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Виховна мета: сприяти формуванню у студентів наукового світогляду та морально-естетичних якостей юриста-професіонала

Розвивальна мета: розвивати інтелектуальні здібності, активність і раціональні способи пізнавальної діяльності студентів стосовно поняття, ознак видів адміністративних стягнень.

Обсяг навчального часу: 6 год.

Навчальне обладнання, ТЗН: ноутбук, мультимедійний проектор.

Наочні засоби: мультимедійна презентація, слайди.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки: Адміністративне право.

Навчальні питання:

1. Кожен студент повинен самостійно придумати по 5 ситуаційних задач і у зошиті записати їх умову та вирішення.

2. Вирішення ситуаційних задач.

3. Розробка проектів процесуальних документів:

- розробка проектів процесуальних документів, які складаються на стадії порушення справи про адміністративне правопорушення;

- розробка проектів процесуальних документів, які складаються на стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення;

- складання скарг на постанови про притягнення до адміністративної відповідальності;

- відтворення процесу провадження у справах про адміністративні правопорушення (робота у малих групах).

4. Написання модульного контролю № 3

Література: додається на окремому аркуші

Методичні поради з проведення заняття:

1. Для підготовки і проведення заняття студенти використовують бібліотечний фонд, а також навчально-методичні та інші рекомендовані кафедрою джерела і матеріали.

2. При проведенні занять бажано застосовувати такі методи перевірки знань студентів:

Опитувальний — метод перевірки знань, при якому суб’єкт перевірки ставить запитання об’єкту (в усній або письмовій формі).

Реферативний — метод перевірки знань, при якому заздалегідь визначені студенти доповідають по контрольній тематиці з наступним обговоренням.

Програмний контроль — метод перевірки знань, при якому зі студентами може проводитися тестування.

Перевірка конспектів лекцій — метод перевірки знань, який полягає у перевірці наявності лекційного матеріалу у зошитах.

3. Виступам студентів передує вступне слово викладача. Після кожного виступу студенту можуть бути поставлені додаткові запитання, які не були розкриті під час його виступу. У ході виступу, а також і після нього, ставляться запитання до решти студентів, які повинні постійно слідкувати за виступами своїх колег та вчасно висловлювати власний погляд щодо дискусійних проблем.

Після кожного виступу викладач повинен підбити короткий підсумок виступам як основного доповідача, так і інших осіб, які брали участь у обговоренні питання. Загальне резюме робиться наприкінці заняття.

Виступ студентів здійснюється через вільне викладання питання без використання конспектів. Можливість використання додаткового матеріалу доцільна, якщо це є самостійною додатковою працею щодо обробки першоджерел і допомагає детальніше розкрити зміст питань семінару.

4. Організаційно заняття складається з доведення до студентів:

  • плану проведення практичного заняття;

  • переліку рекомендованої літератури;

  • тем реферативних повідомлень та ін..

5. Орієнтовний розрахунок навчального часу:

  • перевірка готовності студентів до занять — 3 хв.;

  • вступне слово викладача — 5 хв.;

  • обговорення питань заняття та рефератів — 68 хв.;

  • прикінцеве слово викладача, підбиття підсумків та видача рекомендацій щодо поглиблення знань з даної теми — 4 хв.

Запитання до практичного заняття 1 (2 год.):

1. Вирішення ситуаційних задач до теми із НМК з дисципліни «Адміністративна відповідальність», які студенти попередньо повинні були письмово вирішити у зошиті для практичних занять.

2. Вирішення ситуаційних задач:

Задача 1

Наряд Патрульно-постової служби міліції (ППСМ) зупинив опівночі на вулиці Кудряшова гр. О., який був із ввімкнутим на повну потужність магнітофоном. Старший наряду поставив вимогу зменшити гучність, але О. почав сперечатись, хоча після попередження про відповідальність за злісну непокору виконав вимогу. Вважаючи, що своїми діями гр. О порушив спокій громадян, що слід кваліфікувати як дрібне хуліганство, старший наряду доставив порушника в міліцію, де черговий склав протокол про дрібне хуліганство.

Чи правильно кваліфіковано дії гр. О.? Дайте оцінку дій старшого наряду ППСМ.

Задача 2

В приміському електропоїзді четверо чоловіків грали в карти. Міліцейський патруль, що переходив через вагон, зажадав припинити азартну гру, але громадяни не підкорилися, обґрунтовуючи відмову тим, що нікому не заважають. Тоді старший патруля вилучив у громадян карти і склав протокол про злісну непокору законній вимозі працівника міліції.

Чи законні дії працівника міліції?

Задача 3

Працівники міліції затримали громадян П. і С., які в сквері відкупорили пляшку горілки і розлили її в стакани, але випити не встигли. В іншому кінці скверу працівники міліції затримали гр. Б., який пив одеколон.

Чи підлягають зазначені громадяни адміністративній відповідальності?

Задача 4

Дільничному інспектору міліції стало відомо, що гр. С. виготовив самогон. Він разом з двома дружинниками прийшов до будинку С., але той відмовився їх впустити. Однак після наполягання і погрози виламати двері дільничний інспектор ввійшов до будинку. Під час огляду приміщень самогон дільничний інспектор не знайшов, але виявив 50 літрів закваски, про що склав протокол. Заступник начальника РВ УМВС оштрафував гр. С. відповідно до ст. 176 КУпАП.

Чи правомірні дії працівників міліції?

Задача 5

Наряд міліції затримав гр. Н., який наніс кулаком кілька ударів по корпусу таксофона, внаслідок чого експлуатація апарата стала неможливою. У відділенні міліції, куди доставили Н., черговий склав протокол про вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП. Вважаючи кваліфікацією своїх дій неправильною, гр. Н. звернувся до прокуратури зі скаргою, пояснивши, що в той час перебував у сильно збудженому стані, викликаному змістом розмови, і тому завдав кілька ударів кулаком по таксофону. Гр. Н. також наголошував, що був тверезим, наміру порушувати громадський порядок не мав і згоден відшкодувати завдані ним збитки.

Чи обґрунтована скарга гр. Н.?

Задача 6

РВ УМВС було анульовано дозвіл, виданий гр. К. на придбання і зберігання вогнепальної гладкоствольної мисливської зброї. К. подарував зброю своєму братові, який проживав в іншому районі. Брат мав дозвіл на придбання вогнепальної мисливської зброї і РВ УМВС за місцем його проживання перереєстрував зброю його ім’я. Під час наступної перевірки було встановлено, що К. забрав зброю у брата і зберігав її у себе вдома.

Дайте юридичну оцінку ситуації.

Задача 7

Гр. Т. під’їхав на автомобілі до стаціонарного поста ДАІ і зупинився на вимогу інспектора. Інспектор зажадав пред’явлення посвідчення водія після чого, запідозривши, що водій перебуває у стані сп’яніння, попросив того вийти з автомобіля і зайти до приміщення, хоча про мету нічого не сказав. Т. залишив документи у інспектора і на великій швидкості зник. Через кілька днів Т. викликали до районного відділення ДАІ, де інспектор склав протокол відповідно до ч. 2 ст. 130 КУпАП за повторне протягом року ухилення від проходження огляду на стан сп’яніння (півроку до цього Т. було оштрафовано за керування автомобілем у стані сп’яніння).

Як належить кваліфікувати дії Т.?

Задача 8

Гр. Н. під час повернення ввечері додому зупинив незнайомий і попрохав цигарку. Помітивши в руці незнайомця продовгуватий тонкий предмет, Н. дістав газовий пістолет і вистрілив. В цей час з’явився міліцейський патруль і затримав обох. Після того, як незнайомець оговтався, з’ясувалось, що в руці він тримав парасольку, а газовий пістолет Н. придбав на базарі, в органах внутрішніх справ його не зареєстрував.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації.

Запитання до практичного заняття 2 (2 год.):

1. Вирішення ситуаційних задач, які студенти повинні були самостійно придумати по і у зошиті записати їх умову та вирішення (5 ситуаційних задач кожен).

2. Вирішення ситуаційних задач:

Задача 1

Під час перевірки паспортного режиму дільничний інспектор міліції встановив, що гр.. Селиванов зберігав власну мисливську рушницю в кімнаті на килимі, а обладнаного місця для зберігання зброї в нього не було. Боєприпаси Селіванов зберігав у тумбочці біля ліжка, до якої неповнолітні діти практично мали доступ.

Здійсніть аналіз зазначеної ситуації.

Задача 2

За порушення правил дорожнього руху, що проявилось у перевищенні швидкості на 25 км/год.,військовослужбовця капітана Константинова було затримано на місці інспектором дорожньо-патрульної служби і піддано штрафу в розмірі 100 гривень. Константинов не погодився з вчиненим правопорушенням і відмовився платити штраф на підставі постанови.

Чи законне рішення інспектора ДАІ? Як повинна бути вирішена дана ситуація?

Задача 3

В адміністративну комісію Галицького району міста Львова 5 листопада 2011 р. надійшли матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності громадянина К. за статтею 186-1 КУпАП України. З’ясувавши, що К. перебуває в Львові у відрядженні, секретар адміністративної комісії надіслав матеріали до міста Луцька в адміністративну комісію за місцем проживання правопорушника. 7 лютого 2011 року К., повернувшись додому, дізнався, що з його заробітної плати відрахували 50 гривень. Гр. К. звернувся за роз’ясненням до прокурора.

Що повинен відповісти прокурор?

Задача 4

Адміністративна комісія розглянула справу про адміністративне правопорушення, яке вчинив громадянин М. і притягнула його до відповідальності за статтею 191 КУпАП України, визначивши стягнення – оплатне вилучення зброї. М. оскаржив постанову адміністративної комісії в окружний адміністративний суд, але суд не прийняв скарги.

Чи правильно зробив суд? Дайте поряду гр. М щодо його подальших дій.

Задача 5

Громадянин В. був притягнутий до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство і йому було визначено стягнення – 10 діб адміністративного арешту. Гр. В. звернувся до судді з проханням відпустити його на похорон брата, який загинув в автомобільній катастрофі.

Що повинен зробити суддя?

Задача 6

Громадянин Н. був затриманий за злісну непокору працівнику міліції 18 грудня 2011 р. в 17.00. 20 грудня 2011 р. о 10.00 год. суддя Франківського районного суду розглянув справу і наклав адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту на 14 діб. Н. Звернувся зі скаргою в апеляційний суд, який повернув скаргу без розгляду.

Чи мало місце порушення законності в цій справі?

3. Розробка проектів процесуальних документів:

  • розробка проектів процесуальних документів, які складаються на стадії порушення справи про адміністративне правопорушення;

- розробка проектів процесуальних документів, які складаються на стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення;

- складання скарг на постанови про притягнення до адміністративної відповідальності;

- відтворення процесу провадження у справах про адміністративні правопорушення (робота у малих групах).

Запитання до практичного заняття 3 (2 год.):

1. Розробка проектів процесуальних документів:

- розробка проектів процесуальних документів, які складаються на стадії порушення справи про адміністративне правопорушення;

- розробка проектів процесуальних документів, які складаються на стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення;

- складання скарг на постанови про притягнення до адміністративної відповідальності;

- відтворення процесу провадження у справах про адміністративні правопорушення (робота у малих групах).

2. Написання модульного контролю № 3

Завдання для самостійного вивчення та підготовки рефератів:

1. Процесуальні гарантії захисту прав особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.

2. Родова, видова та територіальна підвідомчість.

3. Заходи процесуального примусу в провадженні.

4. Процесуальне положення сторін у провадженні.

Укладач:

Викладач КАП І.Л.Булик

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]