Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ В ПУБЛІЧНІЙ СФЕРІ.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.44 Mб
Скачать

Приклади типових ризиків дпп

Ризик

Опис

Ризик якості проекту / технології

Технологія, запроваджена у даному проекті, на практиці не дає тих результатів, які планувалися

Ризик вартості будівництва і завершення робіт

Вартість будівництва виявляється більшою, аніж планувалося, або проект був завершений із запізненням

Експлуатаційний ризик

Вартість експлуатації та обслуговування об’єкту проекту виявляється більшою аніж планувалося

Ризик ринку / попиту

Попит на продукти проекту з боку кінцевих користувачів або державного органу-замовника є меншою, аніж це планувалося

Економічний ризик

Якщо місцева економіка входить у рецесію, попит на продукти проекту може зменшитися з огляду на зменшення доходів людей та уповільнення розвитку економіки

Ризик збирання оплати

Користувачі можуть користуватися послугами проекту, але не обов’язково вносити за них оплату

Політичні та регуляторні ризики

Можуть бути прийняті нові закони або положення, через які зростає вартість проекту або показники експлуатації стають гіршими, аніж це планувалося

Ризик обмінного курсу

Вартість національної валюти значно зменшується відносно вартості таких твердих валют як долар США, Євро, Ієна тощо

Ризики форс-мажору

Дії «вищої сили», так як буревії, повені, землетруси, страйки та заворушення тощо

Екологічні ризики

Наслідки проекту, які завдають шкоди довкіллю та природним ресурсам

Наведений перелік ризиків, пов’язаних з інфраструктурою, не є вичерпним, він містить опис тільки найбільш поширених та загальних ризиків. Більш детальний огляд наведено у Додатку А «Визначення ризиків у проектах ДПП».

Оскільки кожна галузь та кожен проект ДПП є різними, коли йдеться про ризики, з якими проект стикається, у кожному окремому випадку існуватимуть свої унікальні виклики. Відтак, проекти будуть мати свої специфічні додаткові ризики (не відображені в таблицях підручнику), які мають бути визначені та піддані аналізу. При аналізі необхідно підходити до рішень про дотичність конкретних видів ризиків до конкретного проекту з гнучкістю і готовністю до адаптації. Результати виконання цього етапу слугують важливими вхідними даними для наступного кроку – розподілу ризиків.

Розподіл ризиків – це процес визначення сторін, які будуть відповідати за взяття на себе наслідків кожного з ризиків проекту, а також за управління і контроль такого ризику. Ідентифіковані ризики мають бути чітко розподілені між різними сторонами проекту, включаючи: приватний сектор, уряд або ж поділ ризиків між цими сторонами між собою.

У стратегіях ДПП часто зазначається, що кожний з видів ризиків має бути віднесеним на відповідальність тієї сторони, яка є найбільше придатною для управління цим ризиком, його контролю та мінімізації. Якщо цього не зробити, сторона буде натикатися на ризик, який вона не здатна контролювати, а відтак – понесе більші видатки для його компенсації, узявши на себе ризик, з яким вона не може впоратися. Матрицю розподілу ризиків наведено у Додатку Б.

Перекладання ризиків з органів влади на приватний сектор не повинно впливати на вартість фінансування проекту. Оскільки органи публічної влади мають змогу розподіляти ризик поміж платниками податків, згідно з традиційними уявленнями, то вони мають перевагу нам приватним сектором з погляду управління ризиками. Однак, приватний сектор здатний розподіляти ризики між різними фінансовими ринками, тому перевага публічного сектору у цьому аспекті є не надто суттєвою, до того ж, фахівці з управління ризиками з приватного сектору можуть бути більш кваліфікованими в проектному менеджменті, ніж аналогічні фахівці – державні службовці.

Таблиця 7.2.