Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ В ПУБЛІЧНІЙ СФЕРІ.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.44 Mб
Скачать

ССистемний підхід.

Важливим елементом у структурі знань проектного менеджменту є системний підхід. Цей підхід дозволяє розглянути проект як безліч взаємопов'язаних елементів - систему, яка живе в динамічно мінливому оточенні. Оточення змінюється як під впливом проекту, так і незалежно від нього. На даному рівні абстракції важливими є питання народження проекту і його взаємодії з навколишнім середовищем. Системний підхід характеризується максимально повним, систематизованим поглядом на проект чи програму. Інструменти і методи досягнення мети в системному підході не розвинені.

Системний підхід до управління проектом за стадіями його життєвого циклу, в якому особлива увага приділялася передпроектному аналізу був сформульований у 1959 р. комітетом Андерсона, більше відомим як NASA.

Проекту, як системі, властиві наступні характерні риси:

  • складність та ієрархічність внутрішньої структури;

  • перебування під постійним впливом об’єктивних і суб’єктивних чинників, що взаємодіють;

  • динамічність та багатофункціональність складових, що мають найрізноманітніший характер;

  • емерджентність або цілісність, тобто наявність таких властивостей системи, які не характерні її окремим елементам;

  • складність інформаційної взаємодії, обумовлена необхідністю підтримки численних взаємозв’язків між складовими;

  • множинність цілей, які можуть не збігатися з цілями окремих елементів.

Найконцептуальнішою властивістю систем є керованість – здатність до підпорядкування цілеспрямованим впливам, що забезпечують стійкість функціонування, збереження або набуття системою тих чи інших якостей. Керованість як функція системи дозволяє останній змінюватися з метою задоволення вимогам, що спонукають до здійснення управлінського впливу на систему.

!

Методологічною основою проектної діяльності, що описується категоріальним апаратом теорії систем, може служити методологія системного аналізу.

Як нормативна методологія системний аналіз встановлює базову номенклатуру завдань проекту:

  • формулювання і аналіз проблеми проекту;

  • визначення системи для вирішення проблеми проекту;

  • формулювання загальної мети проекту і критерію її досягнення;

  • декомпозиція цілей та виявлення ресурсів і процесів проекту;

  • оцінка досяжності цілей, дієвості та відповідності запланованих засобів;

  • вибір остаточного варіанта вирішення проблеми створення проекту.

Під етапами системного аналізу слід розуміти послідовність реалізації основних завдань системного аналізу, які необхідно здійснити для вирішення складної проблеми створення і реалізації проекту.

Проектний підхід.

Проектний підхід характеризується чіткою орієнтацією на досягнення мети - створення «продукту проекту». Інструменти управління проектами та програмами побудовані з урахуванням унікальності проекту або програми і забезпечення досягнення мети в заданій системі критеріїв.

!

Основу проектного підходу в управлінні становить погляд на проект як на керовану зміну початкового стану будь-якої системи, наприклад, держави, міста, підприємства, пов’язану з витратою часу й засобів.

Науковий підхід, що вперше торкнувся теми проектного управління, був запропонований представниками французької теорії угод (theorіe des conventіons). Основними постулатами теорії, що розглядає проект як свідомий вибір людей на користь локальних взаємодій, є:

- по-перше, теза про існування безлічі варіантів організації взаємодій або угод;

- по-друге, визнання того, що кожна людина при бажанні здатна діяти залежно від ситуації за «правилами гри», які відповідають кожній з цих угод.

Однієї з таких сукупностей правил, які добровільно обираються людьми для своїх взаємодій, є «проектна угода».

Методика проектного планування робіт уперше була використана під час спорудження гідроелектростанції на р.Черчілль, що знаходиться на півострові Лабрадор. Вартість проекту склала 950 млн. дол. Гідроелектростанція будувалася з 1967 по 1976 рр. Цей проект містив у собі більше 100 будівельних контрактів, причому вартість деяких з них сягала 80 млн. дол. У 1974 році хід робіт з проекту випереджав розклад на 18 місяців і вкладався у планову оцінку витрат.

Серед переваг проектного підходу експерти називають:

• підвищення гнучкості та адаптивності компанії до навколишнього середовища, за рахунок ведення та управління окремими проектами;

• збільшення прозорості ведення бізнесу на різних рівнях управління;

• подовження до нескінченності життєвого циклу компанії, за рахунок постійного оновлення портфеля проектів;

• можливість оптимізації діяльності компанії, відповідно з досягнутими результатами і одержуваними вигодами від тих чи інших реалізованих проектів;

• застосування світового досвіду в управлінні проектами і можливість за рахунок цього відкривати в рамках компанії нові напрямки та освоювати нові види діяльності;

• застосування передових технологій, методологій і знань, в рамках окремих проектів залежно від їх цілей;

• збільшення контрольованості бізнесу, можливість планувати й випереджати ризики і управляти ними;

• можливість більш чітко ставити завдання персоналу і оцінювати результати їх роботи, співвідносно з цілями і результатами проектів;

• підвищення ступеню контролю витрат, за рахунок їх більш детального попереднього планування.