Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ В ПУБЛІЧНІЙ СФЕРІ.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.44 Mб
Скачать

Типова структура програми соціально-економічного розвитку області

Розділ програми

1

Аналіз соціально-економічного розвитку за попередній період (розвиток економіки, стан використання природного, виробничого, наукового, технічного та трудового потенціалу, головні проблеми розвитку області).

2

Цілі і пріоритети соціально-економічного розвитку у наступному році.

3

Шляхи розв’язання головних проблем розвитку економіки і соціальної сфери та досягнення поставлених цілей.

4

Фінансові ресурси (джерела формування, фінансування заходів, фінансовий стан суб’єктів господарювання).

5

Ринкові перетворення (реформування відносин власності, розвиток підприємництва, регулювання цін, розвиток ринкової інфраструктури).

6

Механізми регулювання (управління об’єктами комунальної власності, інвестиційна діяльність, закупівля продукції для регіональних потреб, реалізація державних цільових програм та регіональних програм).

7

Розвиток реального сектору економіки (структурні зміни, ПЕК, промисловість, агропромисловий комплекс, транспорт і зв’язок, науково-технічна сфера, виробництво споживчих товарів та послуг).

8

Зовнішньоекономічна діяльність.

9

Соціальна сфера (демографічна ситуація, зайнятість населення та ринок праці, грошові доходи населення та заробітна плата, соціальне забезпечення, пенсійна реформа, житлово-комунальне господарство).

10

Гуманітарна сфера (охорона здоров’я, освіта, культура, фізична культура і спорт, туристично-рекреаційна галузь).

11

Природокористування та безпека життєдіяльності (розвиток мінерально-сировинної бази, охорона природного середовища, техногенна безпека, охорона праці).

Також, обласними державними адміністраціями розробляються регіональні цільові програми, порядок розроблення яких регулюється Методичними рекомендаціями щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання, затвердженими Наказом Міністерства економіки України.

Відповідно до Методичних рекомендацій, регіональна цільова програма – це «сукупність взаємопов’язаних завдань і заходів, узгоджених за строками та ресурсним забезпеченням з усіма задіяними виконавцями, спрямованих на розв’язання найактуальніших проблем розвитку регіону або окремих галузей економіки чи соціально-культурної сфери регіону, реалізація яких здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету і є складовою щорічної програми соціально-економічного розвитку області на рік». Програма вважається комплексною, якщо вона об’єднує декілька програм споріднених напрямів відповідної галузі.

Право ініціювати та розробляти Програми мають: відділи і галузеві управління ОДА та обласні ради, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення, територіальні органи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, правоохоронні та контролюючі органи, наукові установи, підприємства, організації області.

Типова програма містить такі розділи: паспорт програми; визначення проблеми; визначення мети; шляхи і засоби розв'язання проблеми, обсяги та джерела фінансування; строки та етапи виконання програми; перелік завдань та результативні показники; напрями діяльності та заходи програми; координація та контроль за ходом виконання. Типова структура регіональної цільової програми передбачена Методичними рекомендаціями і подана у табл. 8.7.

Аналіз досвіду розробки та реалізації регіональних цільових програм показав, що органи публічної влади при розробці програмних документів використовують програмно-цільовий метод лише як метод планування без формування системи управління програмою, що призвело до низької результативності використання цього методу. Найчастіше цільове програмування зводиться тільки до планування заходів програм, у той час як існує потреба не лише у розробці, але й у дієвих інноваційних інструментах моніторингу та реалізації програм.

Ефективними інструментами реалізації регіональних цільових програм мають стати засоби проектного менеджменту, зокрема, такі як, ієрархічна структура робіт, діаграма Ганта, ресурсні профілі та матриця відповідальних. Ієрархічну структуру робіт доцільно застосувати при формуванні операційних цілей та завдань стратегії. Діаграму Ганта варто застосовувати при календарному плануванні реалізації цілей та завдань. Ресурсні профілі можна використовувати для оптимального розподілу в часі ресурсів, необхідних для реалізації Програми. Матрицю відповідальних доцільно використовувати для призначення відповідальних виконавців за реалізацію Програми.

Таблиця 8.7.