Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грунтознавсво.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Хід роботи

      1. Скласти три установки для демонстраційного визначення водопідйомної здатності грунту. Для цього взяти скляну трубку діаметром в 2-3 см і висотою з півметра (краще, якщо можливо, брати трубку висотою не менше 75 см). Зав'язати її з нижнього кінця кількома шарами марлі або фільтрувальним папером. Закріпити трубку вертикально на штативі, помістивши її нижній кінець в фарфорову чашку.

      2. Заповнити трубки ґрунтом, засипавши його через верхній край трубок. У трубку першої установки помістити повітряно-сухий ґрунт важкого механічного складу, перед цим просіяний крізь сито з діаметром отворів 0,25 мм. У трубку другої установки помістити піщаний ґрунт, а в третю трубку спочатку засипати деяку кількість того самого ґрунту (до висоти 10-15 см), який засипали в першу трубку, а на нього насипати грудочкуватого ґрунту, щоб він лежав у трубці пухким шаром з великими порами.

      3. Налити в фарфорові чашки води.

      4. Почати спостереження за підняттям води по ґрунту, роблячи через кожні 5 хв. вимірювання висоти. Які проводять через 10, 30, 60 хв. і рідше. Спостереження за підняттям води можна вести до 2-3 тижнів, хоч, звичайно, найбільш показовими є перші години підняття.

      5. Переконатися, що в розпиленому ґрунті важкого механічного складу підняття води йде повільно, але на значну висоту (установка 1). У ґрунті легкого механічного складу підняття відбувається швидше, але на меншу висоту (установка 2). У третій установці вода добре піднімається по розпиленому ґрунту, але після досягнення пухкого шару з великими некапілярними порами її підняття фактично припиняється. Це явище широко використовується для закриття вологи розпушуванням поверхні грунту.

      6. Скласти графік підняття води в першій і другій установці. Для цього на осі ординат відкладати висоту підняття води в трубці, а на осі абсцис — час. Криву підняття води по першій трубці можна накреслити прямою лінією, а в другій — переривчастою.

Завдання № 3. Визначення капілярного підняття води по ґрунту при випаровуванні вологи з його поверхні

Матеріали та обладнання: скляна трубка діаметром близько 3 см і заввишки близько 5 см, фарфорова чашка, спирт, борна кислота.

Вступні пояснення. При неглибокому заляганні ґрунтових вод в результаті капілярного підняття волога може підходити до поверхні і випаровуватися. При цьому її витрачання компенсуватиметься новим надходженням води знизу. Грунт втрачає велику кількість вологи та забезпечується певною кількістю солей. Цей процес може призводити до утворення солончакових ґрунтів і солонців.

Хід роботи

        1. Поставити скляну трубку в фарфорову чашку.

        2. Заповнити трубку піском (бажано, щоб зверху в трубці пісок утворював конус).

        3. Розчинити в спирті борну кислоту.

        4. Влити спирт у фарфорову чашку так, щоб його рівень становив 2 см.

        5. Після повного просочування піску спиртом (коли він з'явиться на поверхні піску біля верхнього краю трубки) підпалити конус.

Таким чином, створюється модель системи: ґрунтова вода (імітується спиртом) — ґрунт (імітується піском) — випаровування (імітується згоранням рідини, яка надходить до поверхні).

  1. Відзначити, що, поки в нижній частині піску є спирт, горіння не припиняється, бо до поверхні підходять його нові й нові порції. Цей дослід показує, що в природі, поки з поверхні ґрунту йде випаровування води, до неї по ґрунту, постійно підходять порції вологи. При згоранні спирту на поверхні піску збільшується нагромадження принесеної з спиртом борної кислоти. Отже, під час випаровування соленосної води йде збагачення солями верхніх ґрунтових горизонтів і утворення солончаків.

Завдання № 4. Визначення вмісту в ґрунті гігроскопічної вологи.

Матеріали та обладнання: ступка, сито з діаметром отворів в 1 мм, тигель, ексикатор, термостат, терези і важки.

Вступні пояснення. При вивченні водних властивостей ґрунту важливо знати його гігроскопічність, щоб правильно оцінити запаси продуктивної (доступної рослинам) вологи в ґрунті. Визначаючи, вологість ґрунту слід мати на увазі, що вміст у ґрунті води, доступної рослинам протягом вегетаційного періоду, значно коливається. Вміст у ґрунті гігроскопічної вологи в часі значних коливань не має (для даного горизонту даного ґрунту), і тому його визначення достатньо зробити один раз. Дослід проводять з повітряно-сухим ґрунтом, що не має ніяких форм води, крім гігроскопічної.