Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит готово.doc
Скачиваний:
252
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
780.8 Кб
Скачать

Завдання 5

За варіантом розв’яжіть задачі

Приклад розв'язання задачі

Умова задачі. Обчисліть ризик травмування людей, зайнятих певним видом діяльності (в розрахунку за рік), якщо середньорічна кількість осіб, що займаються цією діяльністю — 200, а за останні 5 років травми одержали 3 особи (відповідь на першу частину задачі).

Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці (відповідь на другу частину задачі).

Розв'язок. Визначаємо середньорічну кількість травмованих осіб, для цього ділимо кількість постраждалих на кількість років, за які сталися ці трагічні події.

n = кількість постраждалих / період часу = 3 особи / 5 років = 0,6 осіб на рік

Далі знаходимо величину ризику за вище поданою формулою.

R = n/N = 0,6 / 200 = 0,003 = 3 · 10 – 3 або 3000 · 10 - 6

Відповідь на першу частину задачі - Ризик травмування дорівнює 3000 · 10 - 6

У наступній частині задачі необхідно порівняти отриманий результат з величиною прийнятного ризику, який визначений у світовій практиці і дорівнює від 1·10-6 до 1000·10-6, для цього отриманий результат ділимо на прийнятний ризик. 0,003 / 0,000001 = 3000 разів

Відповідь на другу частину задачі: Ризик травмування людей більший за прийнятний у 3000 разів.

ЗАДАЧІ

  1. Обчисліть ризик травмування людей, зайнятих певним видом діяльності (в розрахунку за рік), якщо середньорічна кількість осіб, що займаються цією діяльністю — 800, а за останні 10 років травми одержали 2 особи.

Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці.

2. Обчисліть ризик під час зимової риболовлі (в розрахунку за рік), якщо в середньому у регіоні нараховується 2500 рибалок, а за останні 16 років потерпіло 3 особи. Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці.

3. Обчисліть ризик утоплення (в розрахунку за рік), якщо в середньому за рік на озері купається 1000 осіб, а за останні 8 років потонули 3 особи.

Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці.

4. Обчисліть ризик захворювання на грип (в розрахунку за рік), якщо в середньому у селі проживає 750 осіб, а за останні 8 років захворіло 2 особи. Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці.

5. Обчисліть ризик автомобільної аварії в місті N (в розрахунку за рік), якщо в середньому на автомобілях їздять 1500 осіб, а за останні 4,5 років потрапили в аварію і були травмовані 7 осіб. Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці.

6. Обчисліть ризик автомобільної аварії в місті В (в розрахунку за рік), якщо в середньому на автомобілях їздять 1500 осіб, а за останні 16 років потрапили в аварію і були травмовані 9 осіб. Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці.

7. Обчисліть ризик травмування на підприємстві (в розрахунку за рік), якщо загальна кількість працюючих складає 60 чоловік, а за останні 21 рік травми одержали 2 особи. Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці.

8. Обчисліть ризик травмування на підприємстві (в розрахунку за рік), якщо загальна кількість працюючих складає 5000 чоловік, а за останні 4,5 роки травми одержали 4 особи. Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці.

9. Обчисліть ризик травмування на підприємстві (в розрахунку за рік), якщо загальна кількість працюючих складає 10000 чоловік, а за останні 18 років травми одержали 4 особи. Порівняйте обчислений рівень ризику з нормованим (прийнятним на сьогоднішній день) у світовій практиці..