Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 6 студентам.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
418.02 Кб
Скачать

Розділ 6 форми організації навчального процесу з географії

6.1 Систематизація форм організації навчального процесу з географії

Ефективність засвоєння предметних географічних компетентностей учнями значною мірою залежить від форм організації навчання географії, які є зовнішнім вираженням узгодженої діяльності вчителя та учнів, що здійснюється у встановленому порядку та певному режимі ([91])

Аналізуючи форми організації навчального процесу з географії у загальноосвітніх навчальних закладах, доцільно поділяти їх на дві такі великі взаємопоєднані групи (рис.6.1), як:

1. Форми організації навчально-пізнавальної діяльності учнів з географії, типи яких диференціюються в залежності від режимів такої організації, а саме режимів: традиційного, самостійної роботи та інтерактивного.

2. Форми проведення навчання географії.

ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ З ГЕОГРАФІЇ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Форми організації навчально-пізнавальної діяльності учнів з географії

Форми проведення навчання географії

Традиційний режим

Режим самостійної роботи

Інтерактивний режим

Урочна

Фронтальна

Індивідуальна

Парно-трійкова інтерактивна

Ініціальна

Позаурочна

Самоорганізаційна

Кооперовано-групова інтерактивна

Позакласна

Парна

Завершально-контрольна

Дискусійно-інтерактивна

Групова

Кооперовано-групова

Рис.6.1 Систематизація форм організації навчального процесу з географії

Як видно з графу на рис.6.1, до основних форм організації навчально-пізнавальної діяльності учнів з географії належать:

1) у традиційному режимі організації: фронтальна, індивідуальна, парна, групова та кооперовано-групова (детально розглянуто у п.6.1.1);

2) у режимі самостійної роботи: ініціальна, самоорганізаційна та завершально-контрольна (детально – у п.6.1.2);

3) за інтерактивного режиму організації: парно-трійкова інтерактивна, кооперовано-групова інтерактивна та дискусійно-інтерактивна (п.6.1.3).

Необхідним при цьому є також дотримання умов диференційованого підходу до організації навчально-пізнавальної діяльності учнів (див. п.6.1.4).

З іншого боку (див. рис.6.1), до форм проведення навчання географії належать урочна, позаурочна та позакласна. Окремо вирізняється також такий вид проведення навчання як практична робота, яку можна віднести і до урочної, і до позаурочної форм (детально – у п.6.4).

При цьому головною формою проведення навчання географії, як і навчання іншим предметам у загальноосвітній школі, є урочна, тобто урок географії, що проводиться (детально – у п.6.2-6.3):

– з постійним складом учнів переважно однієї вікової групи;

– у межах точно встановленого часу;

–  за сталим розкладом;

– за безпосереднього керівництва вчителя;

– з чітко визначеним змістом навчання.

Позаурочне навчання школярів, як форма його проведення, здійснюється у час, вільний від уроків, регламентується програмою з географії та є обов’язковим для кожного учня. При цьому позаурочна навчально-пізнавальна діяльність учнів спрямовується на закріплення, розширення, поглиблення й застосування як емпіричних, так і теоретичних знань з географії, а також на опанування учнями вмінь, що використовуватимуться на наступних уроках.

Існують такі види позаурочного навчання учнів, як:

1) домашня робота (виконання домашніх завдань, детально – у п.6.5);

2) ведення загальногокласного календаря природи. Форма такого календаря може бути різною і для його оформлення використовуються різноманітні умовні позначення, сюжетні та фрагментарні малюнки тощо. Записи у календарі здійснює черговий учень або група учнів, яких призначає вчитель на певний термін;

3) індивідуальні спостереження за довкіллям. Сюди належать: ведення календаря природи кожним учнем окремо; цілеспрямоване спостереження за змінами у живій і неживій природі; встановлення на основі спостережень взаємозв’язків між живою та неживою природою, а також між природою та життєдіяльністю людей;

4) участь у групових чи індивідуальних проектах, спрямованих на дослідження географічних об’єктів, процесів та явищ, яке здійснюється на проблемному рівні. При цьому такий проект має узгоджену з учителем тему дослідження, мету, етапи та строки виконання. Разом з учителем учні обирають також методи та прийоми дослідження й форми звітності.

До позакласної форми проведення навчання географії належать такі види позакласного навчання, як (детально – у п.6.6):

1) перманентні (факультатив, гурток, клуб тощо);

2) систематичні (предметний тиждень, олімпіада, турнір тощо);

3) епізодичні (екскурсія, похід, екологічний рейд тощо).