Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТи на Гос мої.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
278.85 Кб
Скачать

2. Схарактерезуйте дидактику як гал. Пед. Науки

Дидактика — це галузь педагогічної науки, яка вивчає навчання разом із змістом освіти, котрий передасться у процесі взаємодії педагогів і школярів.Обєкт – вся с-ма пед. відносин у школі, в оточуючому середовищі, ставлень учнів до навчання й освіти, а також пед. керівництво цією с-мою.Предмет – процес формування і функціонув. такої с-ми взаємодії педагогів і учнів, яка забезпечує високі пед. результати в освіті підрост. покоління.Ф-ції: Зовнішні:1) теоретична (на основі досвіду);2) практична (поляг. у застосуванні теорії практичн. досвіду з метою покращення його результатів);3) прогностична (передбачення результатів пед. процесу).Внутрішні: навчальна, виховуюча, розвиваюча..І етап. Офіц. виник. дидактики прийнято ототожнювати з появою у 1632 р. „великої дидактики” Коменського, який вваж. Її основоположником. Теоретичні узагальнення з питань навч. і освіти належать І.Вишенському. Він вимагав осмислення і усвідомлення про засвоєння знань обґрунтував необх-ть побудови с-ми навчання на традиціях нац. к-ри, великого значення надавав самоосвіті.ІІ етап. К.Д. Ушинський розробив власну дидактичну концепцію. Цінність її: свої зусилля в розвитку дидактики він спрямував на суб’єкти пізнання, тоді як період діяльності Коменського – це переважно пошуки, спрямовані на об’єкт навчання. Ушинський розробляв, поглиблював теоретичні основи дидактики, визначав її закономірності і принципи.ІІІ етап новаторський у розвитку дидактики відкриває В.О. Сухомлинський. яскраво виражена гуманістична спрямованість його творчості, високий емоційний потенціал, багатство народознавчих ідей – усе це дозволило педагогу внести новаторські зміни у процес навчання та його м-ди.Вагомий внесок у теорію навчання і освіти укр. дидактів Онищука, Мальованого, Алексюка та ін. Ними розроблялися проблеми змісту, м-дів, форм організації навчання, обґрунтовувалися шляхи гуманітаризації та гуманіз. пед. процесу.ІV. Сучасний стан дидактики х-ється інтенсивною діяльністю педагогів, яка спрям. на зміст і м-ди навчання з метою к-рного і духовного відродження. У цей час формуються нові технології, виникають інноваційні ідеї та м-дичні знахідки. Їх авторами виступ. пед. колективи й окремі новатори: Амонашвілі, Шаталов.

6. Права громадян на охорону праці під час роботи.

Згідно Закону " Про охорону праці" та " Кодексу законів про працю України" працівники мають права і гарантії та обов'язки з охорони праці.Гарантії громадянам під час прийому на роботу. При укладанні трудового договору умови договору не можуть містити положень, які не відповідають законодавчим та іншим нормативним актам. також громадянин має бути проінформований власниками під розписку про умови праці, наявність небезпечних і шкідливих виробничих факторів, про пільги та компенсації. Забороняється укладання трудового договору з громадянами яким по медичним висновкам протипоказана робота за станом здоров'я. В першу чергу ця вимога відноситься до неповнолітніх, професій зі шкідливими та небезпечними умовами праці.

Під час роботи умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів на інші об'єкти, засоби захисту повинні відповідати вимогам нормативних актів з охорони праці. Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо виникла або існує небезпека для його життя, життя інших людей та навколишнього середовища.

Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник не виконує законодавств про охорону праці, умови колективного договору.

Працівника, якій за станом здоров'я потребує надання іншої роботи, власник повинен перевести, за його згодою, на таку роботу тимчасовим або без обмеження строку.

Працівники, які працюють на роботах з важкими та шкідливими умовами праці мають право на пільги та компенсації:

- лікувально-профілактичне харчування;

- оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення:

- скорочення тривалості робочого часу ( скорочений робочий тиждень складає - 36 годин або 6 годин на добу, звичайний робочий тиждень – 41 година );

- додаткову оплачувану відпуску;

- оплату праці у підвищеному розмірі, а також інші пільги ( наприклад пільги пенсії), передбачені законодавством.

Власник може за свої кошти додатково встановлювати пільги і компенсації, а також зобов'язаний своєчасно інформувати працівника про зміни у виробничих умовах та пільгах і компенсації.