Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТи на Гос мої.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
278.85 Кб
Скачать

Білет № 25

  1. Розкрийте вікові аспекти виховання.

Більшість звертань до психолога пов'язана із проблемами, що виникають у процесі виховання дітей. Слід зазначити, що запити батьків, які потребують консультацій фахівця, мають кілька основних напрямків.Перший — проблеми, пов'язані з вихованням дітей.Другий — проблеми, зумовлені труднощами в розвитку та навчанні дітей.Третій — інтерес батьків до наявних у дітей здібностей; до особливостей підліткового віку. Велика група проблем зумовлена необхідністю прийняття сім'єю рішення про подальші перспективи розвитку дитини, про її професійне самовизначення.

Четвертий — особистісні проблеми дітей і підлітків, міжособистісна взаємодія в сім'ї й найближчому оточенні.

Всі ці напрямки батьківських запитів тісно пов'язані з статево-віковими особливостями дітей і, отже, мають свою специфіку, що визначається статтю і віком дитини. Проаналізуємо специфічні особливості шкільного віку, які необхідно брати до уваги при проведенні психологічного консультування дітей з батьками.

Дошкільний вік. Незважаючи на різницю у віці й у системі цінностей, будь- які взаємини з дитиною-дошкільником повинні будуватися з позиції дорослої людини. Дитина повинна завжди знати, що дорослі бачать її реальний потенціал і що там, де вона може рости, її будуть стимулювати, а там, де вона ще безпомічна, їй допоможуть. Молодший Шкільний вік пов'язаний із проблемами дезадаптації дитини в системі шкільного навчання. І хоча в першому класі дитині можуть не виставляти оцінки, не давати завдання додому, батьки гостро відчувають, що радість перших днів перебування дитини в школі швидко змінилася небажанням йти в клас, заглибленням у ті види діяльності, які здавалися назавжди залишеними в дошкільному дитинстві, а в окремих випадках — хворобою дитини або загальним соматичним нездужанням. Підлітковий вік — найважчий для батьків, саме в цей період у них виникає безліч проблем з дітьми. І старші, і молодші підлітки радикально змінюються в період пубертатного дозрівання. Спокійні, урівноважені діти стають агресивними, некерованими. Звідси вислів «важкий підліток».

Проблеми підлітків з різних сімей відрізняються. Соціально дезадаптовані діти самостверджуються в «зграї». Діти з інтелігентних сімей воюють з батьками і собою. Ранній юності властиве зростання самосвідомості. Це усвідомлення своїх якостей і можливостей, потреба звітувати свої вчинки, уявлення про своє місце в житті, усвідомлення себе як особистості. З цим пов'язаний великий інтерес до моральних проблем — щастя й обов'язку і громадських відносин між людьми, любові і дружби. У цьому плані можна говорити про формування моральної свідомості в старшому шкільному віці.Складність виховної роботи в ранній юності полягає в тому, що в цьому віці дуже розширюється сфера вільного спілкування, а також вільний вибір діяльності. З'являються такі інтереси, переживання, які зумисне приховуються від вихователів, а будь-які спроби з боку дорослих проникнути в них розцінюється юнаками і дівчатами як замах на їхню самостійність.