Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТи на Гос мої.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
278.85 Кб
Скачать

Білет № 14

1. Дайте характеристику поняття здібності.

Здібності – це своєрідні властивості людини, її інтелекту, що виявляються в навчальній, трудовій, особливо науковій та іншій діяльності і є необхідною умовою її успіху.Кожна людина здібна до певного виду діяльності. Поза діяльністю цю властивість людини не можна розпізнати, описати та охарактеризувати. Відомо, що чим багатший життєвий досвід, тим легше людині досягати успіху в діяльності. Досвідчена людина, озброєна науковими знаннями, ширше і глибше усвідомлює завдання, які суспільство ставить перед нею, і успішніше їх розв'язує, ніж людина, яка не володіє такими знаннями.Істотну роль при цьому відіграє не тільки наявність самих знань, а й уміння користуватися ними, застосовувати Їх для розв'язання нових навчальних, практичних, наукових та інших завдань. Тому не можна розглядати здібності людини як властивості, що існують незалежно від її знань, умінь і навичок.Щодо знань, умінь і навичок здібності постають як певна можливість. Подібно до того, як вкинуте в землю зерно ще не є колоском, а тільки має змогу для його розвитку залежно від структури, складу, вологи ґрунту, погоди тощо, так і здібності людини є лише можливістю для оволодіння знаннями, вміннями, навичками. А те, чи перетворяться ці можливості на дійсність, залежатиме від багатьох чинників: форм і методів навчання та виховання, сімейних умов тощо.Тільки у процесі спеціального навчання можна встановити, чи має людина здібності до певного виду діяльності. Помилкою педагога є оцінювання як нездібних тих учнів, які не мають достатніх знань.Отже, здібності – це індивідуально-психологічні особливості особистості, які е умовою успішного здійснення певної діяльності й визначають відмінності в оволодінні необхідними для неї знаннями, вміннями та навичками.

2. Розкрийте методи навчання, їх класифікацію

В історії педагогіки проблема методів навчання не виділялась в особливу, оригінальну проблематику – вона розглядалась у контексті всіх елементів процесу навчальної діяльності. У структурі методів навчання виділяють також об’єктивну і суб’єктивну частину. Об’єктивна частина зумовлена тими постійними, непорушними положеннями, що обов’язково присутні в будь-якому методі, незалежно від його використання педагогами. У ній відбиваються загальні для всіх дидактичні положення, вимоги законів і закономірностей, принципів і правил, а також постійні компоненти цілей, змісту, форм навчальної діяльності. Суб’єктивна частина методу зумовлена особистістю педагога, особливостями учнів, конкретними умовами.Класифікація методів навчання – це впорядкована за певною ознакою їх система. Найбільш поширеними є такі класифікації :

  • за джерелом передачі та сприйняття навчального матеріалу (С.І. Петровський, Є.Я. Голант): словесні (пояснення, розповідь, лекція, бесіда, інструктаж), наочні (ілюстрація, демонстрація), практичні (досліди, вправи, лабораторні роботи);

  • за логікою передачі та сприйняття навчальної інформації (С.Г. Шаповаленко): індуктивні, дедуктивні;

  • за ступенем самостійності мислення школярів: репродуктивні (М.А. Данилов, Б.П. Єсипов), проблемно-пошукові, дослідницькі, евристичні (М.М. Скаткін, І.Я. Лернер);

  • за ступенем керівництва навчальною роботою (П.І. Підкасистий, В.Ф. Паламарчук, В.І. Паламарчук): робота під керівництвом учителя, самостійна робота.

         Сучасні педагоги-практики користуються класифікацією методів навчання Ю.К.Бабанського, що увібрала в себе більшість характерних рис названих вище класифікацій і включає в себе такі три групи методів:1: методи організації і здійснення навчально-пізнавальної діяльності школярів: словесні, наочні, практичні, індуктивні, дедуктивні, репродуктивні, проблемно-пошукові, евристичні, творчі, дослідницькі, робота під керівництвом учителя, самостійна робота;2: методи стимулювання  і мотивації навчально-пізнавальної   діяльності школярів: пізнавальні ігри, навчальні дискусії, створення ситуації успіху, аналіз проблемних ситуацій, формування почуття обов’язку, відповідальності, заохочення,   засудження;3: методи контролю і самоконтролю в навчанні: усний контроль,  письмовий контроль, лабораторно-практичний, програмовий,   машинний.