Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТи на Гос мої.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
278.85 Кб
Скачать

3. Основні законодавчі акти та нормативна база охорони праці.

Основою правової бази з охорони праці є Конституція України. Основній закон проголошує "пріоритет життя, здоров'я, честь та гідність людини" (ст. 2). В Конституції декларується право на охорону здоров'я (ст.), безпечні умови праці, захист навколишнього середовища, відшкодування заподіяної шкоди та інші. Декларовані права та свободи закріплюються законами та кодексами. В галузі охорони праці основними законами є закон "Про охорону праці" та "Кодекс законів про працю України" (КзпП). В першому законі сформовані основні принципи державної політики в галузі охорони праці, права та гарантії працюючих, обов'язки роботодавців, системи організації державного управління охороною праці та організації роботи з охорони праці в Україні. Основні законодавчі акти з охорони праці доповнюють закони “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, "Про охорону здоров'я", "Про пожежну безпеку", "Про використання ядерної енергії та радіаційні захисти", "Про забезпечення санітарного та, епідемічного благополуччя населення" та інші. Крім законів законодавча база з охороні пращ містить відповідні постанови Кабінету Міністрів України, положення яких доповнюють та роз'яснюють відповідні статі законів, а також нормативні акти: Державні нормативні акти з охорони праці (ДНАОП), державні стандарти, санітарні та інші норми, правила та інструкції з техніки безпеки на робочому місці.

На цій час в галузі охорони праці діють таки нормативні акти: державні нормативні акти з охорони праці ДНАОП, державні стандарти України -ДСТУ, державні санітарні норми - ДСН, державні санітарні правила - ДСП, галузеві нормативні акти - НАОП, будівельні норми і правила - БН і П, міждержавні стандарти - ГОСТи та інші документи, яким надано чинність правових норм. Державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти є обов'язковими для виконання у окремих виробництвах, також в сфері трудового і професійного навчання молоді.

Державні галузеві нормативні акти затверджуються відповідними міністерствами і розробляються, також як і ДНАОП за участю фахівців Держгірпромнагляду, Держатомнагляду, органів санітарно-епідеміологічної служби МОЗ, органів Державного пожежного нагляду (МВС). НАОП є обов'язковими для дотримання і виконання у відповідних галузях народного господарства. Ці акти кодуються і реєструються.

Білет № 2

1.Розкрийте зв’язок психології з іншими науками.

Психологія тісно пов'язана з природничими науками, що вивчають будову і діяльність головного мозку. Недаремно відомі вчені І. Сєченов, І. Павлов, П. Анохін, Олексій Ухтомський та інші. ставили перед собою завдання розкрити фізіологічні механізми людської психіки. Разом із тим у природничих науках виникають проблеми, які потребують психологічних досліджень. Так, проблема виникнення й розвитку психіки в процесі біологічної еволюції, котру німецький учений Ернест Геккель назвав „світовою загадкою”, для подальшого розвитку біологічних наук є не менш важливою, ніж проблема виникнення життя. Розв’язання багатьох проблем медичних наук також передбачає участь психологів. Дані психології постійно використовують представники технічних наук – при проектуванні машин і механізмів, розробленні систем управління, засобів комунікації, засобів відображення інформації тощо. Традиційним є зв'язок психології з педагогікою. Ще відомий педагог Костянтин Ушинський зазначав, що коли педагогіка хоче виховувати людину в усіх відношеннях, то вона повинна пізнати її в всіх відношеннях. Психологія повинна розкривати можливості дитини і шукати нові форми й методи ефективного навчання та виховання.

Постійну потребу використовувати здобутки психології мають суспільні науки. У дослідженні соціальних процесів завжди виникає необхідність урахувати психологічні фактори: механізми індивідуальної та групової поведінки людей, соціальні настановлення й орієнтири, настрої, почуття, психологічний клімат, механізми навіювання, наслідування, психологічного зараження тощо. Інтенсивний розвиток різних наук і їх тісний зв'язок із психологією зумовлюють виникнення багатьох суміжних проблем. У процесі їх вивчення з'являються й набувають розвитку численні суміжні науки: медична психологія, юридична психологія, авіаційна психологія, соціальна психологія та ін. Отже, між психологією та іншими науками існує двосторонній зв'язок:в одних випадках психологія використовує досягнення інших наук для вирішення своїх проблем, а в інших – науки використовують психологічні знання для пояснення або розв'язання певних питань.