Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТи на Гос мої.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
278.85 Кб
Скачать

3. Відшкодування шкоди працівникам у разі ушкодження їх здоров’я.

Власник зобов’язаний відшкодувати працівникові шкоду, заподіяну йому каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я , пов'язаним з виконанням трудових обов'язків, шляхом визнання виробничого статусу отриманої працівником травми або визнання набутого захворювання як професійного.

Відшкодування шкоди включає:

- втрачений заробіток;

- одноразову допомогу;

- витрати на лікування ( в тому числі санаторно-курортне), протезування, придбання транспортних засобів, по догляду та інші види медичної і соціальної допомоги.

Фонд страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань здійснює потерпілим такі передбачені законодавством виплати: одноразову, щомісячні виплати і матеріальну компенсацію за моральну шкоду.

Розмір одноразової допомоги встановлюється колективним договором. Якщо встановлена стійка втрата працездатності , допомога повинна бути не менш суми визначеної з розрахунку середньомісячного заробітку за кожен процент втрати їм працездатності. У разі смерті потерпілого розмір допомоги складає не менше п'ятирічного заробітку та однорічної заробітної плати на кожного утриманця. Розмір допомоги може бути зменшено до 50%, якщо нещасний випадок трапився з вини потерпілого. Процент вини потерпілого узгоджується з профспілкою і трудовим колективом.

За працівниками, які втратили працездатність у наслідку нещасних випадків на виробництві, зберігається місце роботи. Час перебування на лікуванні або інвалідності зараховується до стажу роботи для призначення пенсії.

Законодавством передбачено право на відшкодування моральної шкоди. Під моральною шкодою вважаються страждання або позбавлення можливостей реалізації потерпілим своїх навичок і бажань, погіршення відносин з оточуючими людьми.

Розміри одноразової допомоги (ОД), щомісячних виплат (ЩВ) і моральної шкоди (МШ) за наслідками виробничої травми визначаються за:

- відсотком втрати людиною працездатності (Ввп);

- середнім розміром заробітної плати працівника (Зср);;

- відсотком вини потерпілого (Вв);

- величиною призначеної пенсії внаслідок інвалідності (Рп);

- величиною мінімальної заробітної плати (Змин);

- відсотком відшкодування за рішенням суду (Врс).

Одноразова допомога (ОД) визначається:

Щомісячні виплати (без врахування розміру пенсій внаслідок інвалідності визначаються :

, перевірка

Моральне відшкодування може складати до 200 мінімальних зарплат:

Допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю виплачується Фондом соціального страхування від тимчасової непрацездатності в розмірі встановлених КЗпП відсотків середнього заробітку (оподатковуваного доходу). При цьому перші п'ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

Білет № 12

1. Дайте характеристику основних якостей волі.

Воля – свідома організація і самоорганізація людиною своєї діяльності і поведінки, спрямована на подолання труднощів при досягненні поставленої мети.

Однією з найважливіших вольових якостей особистості є цілеспрямованість. Вона визначається принциповістю та переконанням людини і виявляється у глибокому усвідомленні нею своїх завдань і необхідності їх здійснювати. Цілеспрямованість виявляється в умінні людини керуватись у своїх діях не випадковими прагненнями, а стійкими переконаннями, принципами. Цілеспрямованість і принциповість особистості – підґрунтя її сильної волі.

Важлива вольова якість людини – ініціативність, тобто здатність самостійно ставити перед собою завдання й без нагадувань і спонукань інших виконувати їх.

Ініціативність людини характеризується дієвою активністю. Мало, виявши ініціативу, поставити перед собою завдання, треба його здійснити, довести до кінця. Це можливо лише за належної активності в діях.

Істотними якостями волі людини є також рішучість, витриманість і наполегливість. Ці якості виявляються в умінні своєчасно та обдумано приймати рішення, особливо у складних обставинах, у гальмуванні негативних прагнень і дій, у здатності людини долати труднощі, що виникають на шляху до досягнення мети. Ці якості людини допомагають їй доводити до кінця кожну розпочату справу, долаючи всі перешкоди, які зустрічаються на шляху до її виконання. Великі справи, визначні наукові винаходи можливі лише за наявності цих якостей.

Важливою вольовою якістю людини є самостійність. Самостійність волі виявляється у здатності людини критично ставитись як до власних вчинків і дій, так і до вчинків інших людей, не піддаватися негативним впливам інших.

Важливою вольовою якістю людини є самовладання. Воно виявляється у здатності людини володіти собою, керувати власною поведінкою та діяльністю. Самовладання – важливий компонент такої якості особистості, як мужність. Володіючи собою, людина сміливо береться за відповідальне завдання, хоча й знає, що його виконання пов'язане з небезпекою для неї, навіть загрожує її життю. Самовладання – одна з умов дисциплінованої людини.

Відсутність самовладання робить людину нестриманою, імпульсивною. Люди, які не володіють собою, легко піддаються впливу почуттів, часто порушують дисципліну, відступають перед труднощами, впадають у розпач.

Своєрідним проявом безвілля особистості є конформність. Суть її виявляється в тому, що людина, хоча і має свою думку, але піддається впливу, тиску групи у своїх діях і вчинках, не виявляє незалежності, не обстоює свої позиції.

Отже, сукупність позитивних якостей волі, властивих людині, зумовлює її силу волі. Як позитивні, так і негативні якості волі не є природжени­ми. Вони розвиваються у процесі життя та діяльності.