Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТи на Гос мої.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
278.85 Кб
Скачать

Білет № 3

1. Дайте характеристику основних галузей психологічних знань.

Розрізняють психологію загальну, вікову, педагогічну, соціальну, генетичну, інженерну, військову, медичну, юридичну, спортивну, зоопсихологію, психологію праці, мистецтва, патопсихологію. У зв'язку з космічними польотами виникла спеціальна галузь психології— космічна.Загальна психологія – досліджує індивіда, а саме його пізнавальні процеси (відчуття, сприймання, увага, пам’ять, уява, мислення, мова) та особистість ( емоції, здібності, темперамент, характер, волю).Серед спеціальних галузей, розглянемо ті, що тісно пов’язані з теорією і практикою навчання і виховання дітей:

Вікова психологія – вивчає психологічні особливості людини на різних етапах її розвитку та закономірності переходу від одного етапу до іншого.Педагогічна психологія – психологічні закономірності навчання і виховання дітей, фактори, які впливають на успішність навчання і виховання, взаємодія педагога і дітей.

Соціальна психологія – психологічні явища, які виникають в процесі взаємодії людей в різних групах, соціально-психологічні явища, прояви особистості в групі (сім’ї, школі, групі дитячого садка).Психопатологія дітей – вивчає відхилення в розвитку психічної діяльності дітей.Сурдопсихологія – розвиток дітей з дефектами слуху.Тифлопсихологія – розвиток дітей з дефектами зору.Олігофренопсихологія – наука про патології психічного розвитку, пов’язані з вродженими дефектами мозку.Отже, кожна із зазначених галузей психологічних знань має певні предмети і методи вивчення своєрідності психічної діяльності залежно від умов праці в тій чи іншій сфері людського життя та діяльності й їхніх вимог до морально-психологічних якостей особистості. Проте всі галузі психологічних знань потребують знань загальної психології, яка вивчає методологічні питання психології, природу психологічних явищ, закономірності розвитку та перебігу пізнавальних психологічних процесів, індивідуальні особливості психіки людини, її почуття та волю, темперамент, характер і здібності.

2. РОЗКРИЙТЕ СУТНІСТЬ ПЕД. ПРОФЕСІЇ ТА ЇЇ СУСП. ЗНАЧЕННЯ. КОНКРЕТИЗУЙТЕ СОЦ. ФУНКЦІЇ ВЧИТЕЛЯ Вчителя наз. сівачем доброго, розумного, вічного. Йому довіряють найдорожче - майбутнє нашої держави. Основне призначення вчителя - передача досвіду.Функції вчителя: соціальна (передача досвіду, вивчення різних чинників, що впливають на розвиток особистості), інформаційна (зберігач і передавач інформації); навчаюча; стимулююча (створює певне середовище для кращого розвитку); дослідницька (пошук нового в процесі навчання і виховання, вивчення інтересів і здібностей), функція наставника (взірець для наслідування), виховна, психолого-педагогічна.

Професіограма вчителя - це система вимог, які ставляться до тієї чи Іншої професії. (фізичне здоров’я, характер, воля, ініціатива, знання).

4 базових уміння з 100 за Сластеніним: виявлення сформованості колективу і особистості, визначення задачі їх подальшого розвитку, відбір і використання засобів для досягнення поставленої мети, вимірювання отриманих результатів. І. Вчитель має володіти якостями: громадські (знати історію, культуру, звичаї українського народу, володіти українською мовою); моральні (чуйність, людяність, ); пізнавальні (спостережливість, здатність зосереджувати увагу, творче уявлення, логічне мислення); педагогічна спрямованість (любов до дітей, психолого-педагогічна готовність до вчительської професії); емоційно-вольова (вчитель має володіти своїми емоціями). II. Вимоги до психолого-педагогічної підготовки вчителя: знання вікової, педагогічної, загальної психології. Педагогічні знання - знання методології, теорії освіти і навчання, школознавство, історія педагогіки. III. Об'єм і склад спеціальної підготовки. IV. Зміст методичної підготовки вчителя - це методика викладання спеціальних предметів.Цільова компл. Програми "Вчитель".І р. Передумови розвитку проблеми. Проблеми вчителів: відтік кваліфікованих кадрів в інші сфери; дефіцит вчителів в окремих районах, праця з перевантаженням, низька система оплати; проблема житла; недостатня матеріальна база тощо.II р. Мета та завдання програми. Мета: забезпечити повноцінне функціонування системи педагогічної освіти та якісне здійснення вчителем своїх функцій. Завдання: розробка нормативної бази; визначення мережі педагогічних закладів, створення державних стандартів педагогічної освіти; створення нової навчально-методичної літератури; розробка системи фінансування.III р. Реалізація програми: визначення перспективних проблем на 5 років, проведення досліджень життєвих планів і професійних інтересів студентів; створення центрів з наданням освітніх послуг; оптимізація мережі вищих педагогічних закладів, створення науково-методичних центрів педагогічної освіти.

Реалізація відбувається у напрямах:3.1 прознозування державної потреби у пед. кадрах;3.2 допризовна підготовка, відбір молоді на пед. професії;3.3 оптимізація мережі ВНЗ; 3.4 зміст педагогічної освіти;3.5 науково-методичне та соціально-економічне забезпечення пед освіти.IV р. Очікувані результати Vр. Визначає переліц нормативних і інструктивних документів, що передбачає програма.

VIр.про управління цільовою програмою.V I Iр. Про фінансування програми.

Специфіка ж педагогічної праці визначається призначенням учителя в суспільстві, у якому він виконує такі функції (за К.Й. Щербаковою):

  1. Учитель – це посередник між суспільством і людиною, яка росте.

  2. Учитель – це людина, яка завжди спрямована в майбутнє.

  3. Учитель керує найскладнішим процесом – формуванням особистості.

  4. Суспільство покладає на вчителя особливу відповідальність.