Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТи на Гос мої.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
278.85 Кб
Скачать

2. Дайте загальну характеристику змісту освіти. Розкрийте основні компоненти змісту освіти

Зміст освіти — система наукових знань, умінь І навичок, оволо¬діння якими забезпечує всебічний розвиток розумових І фізичних здібностей учнів, формування їх світогляду, моралі та поведінки, підготовку до суспільного життя, до праці. На всіх етапах розвитку суспільства зміст освіти зазна¬вав якісних змін під впливом різних чинників: соціально-економічних відносин, рівня розвитку виробництва, нау¬ки, техніки і культури, розвитку освіти та педагогічної теорії, мети і завдань виховання, які ставить суспільство перед школою. До основних компонентів освіти належать(за І.Лернером):1) досвід пізнавальної діяльності, що відображений у знаннях про природу, суспільство, техніку, мислення і способи діяльності;2) досвід здійснення відомих способів діяльності, які втілюються разом із знаннями в уміння і навички;3) досвід творчої, пошукової діяльності по вирішенню нових проблем (втілення раніше засвоєних знань в практику);4) досвід ціннісного ставленння до об’єктів і засобів діяльності людини, її прояву у відношенні до оточуючого світу, до інших людей.

Основними напрямами реорганізації змісту освіти у руслі сучасних освітніх реформ є такі : українознавча спрямованість; осучасненість змісту; спрямованість на самостійне отримання, аналіз та застосування інформації; підвищення уваги до вивчення математики; поглиблене вивчення іноземних мов; підвищення уваги до екологічної освіти; включення у зміст освіти міждисциплінарних предметів і тем; поглиблене вивчення економічних та технічних дисциплін, інформаційних технологій.

3. Навчання з питань охорони праці працівників підприємств.

В Україні діє система безперервної освіти в галузі охорони праці, яка охоплює все населення від вихованців в дошкільних заходах до пенсіонерів. Система безперервної освіти побудована на таких науково-методичних принципах:

- наступність і безперервність навчання усіх вікових категорій;

- відповідність сучасним вимогам;

- ступневість навчання.

Таке навчання проводиться з усіма працівниками закладу, установи 1 раз на 3 роки (якщо працівники зайняті на посадах, пов’язаних із виконанням робіт підвищеної небезпеки, – 1 раз на рік).

В навчальному закладі навчання працівників з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності проводиться у вигляді складової частини навчання з безпеки життєдіяльності. Заняття організовуються згідно до типових програм з урахуванням специфіки професії та виробництва. Згідно з чинним Положенням заняття з працівниками проводяться безпосередньо в установах та закладах освіти, їх структурних підрозділах за місцем роботи. Усі працівники закладу проходять навчання і перевірку знань з охорони праці, безпеки життєдіяльності обсягом не менше 20 годин.

Перевірку знань з охорони праці, безпеки життєдіяльності працівників закладу проводить комісія, склад якої затверджується наказом директора. Комісія вважається правочинною, якщо до її складу входять не менше трьох осіб. Головує комісією заступник керівника підприємства.

Працівники яких приймають на роботу, що є в “Переліку робіт з підвищеною небезпекою” та “Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі” проходять попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці в формі екзамену, а потім періодично, не рідше одного разу на рік, повторні перевірки знань.