Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
71.77 Кб
Скачать

57.Ринок як форма організації підпр.Дія-сті.

Ринок – це складне і багатогранне явище. Ринкові відносини суттєво відрізняються в різних країнах за ступенем розвитку, рівнем зрілості, історичними, соціальними та іншими ознаками.

Ринок – це: 1) місце, де відбувається процес купівлі-продажу результатів людської виробничої діяльності ( в даному випадку він виступає як сфера підприємницької діяльності).

2) сукупність економічних відносин між людьми у сфері обміну, посередництвом яких здійснюється реалізація результатів людської діяльності.

З погляду об’єктів обміну ринки бувають: ринки засобів виробництва, товарів народного споживання, ринок послуг, ринок позичкових капіталів, ринок цінних паперів, ринок валюти, ринок інформації, ринок науково-технічних розроблень, ринок робочої сили, ринок житла тощо. Кожний товар чи послуга миє свій ринок. В цілому ринки поділяються на 4 категорії: ринок товарів та послуг; ринок грошей; ринок цінних паперів; ринок робочої сили.

Із територіального погляду ринок може бути внутрішнім і зовнішнім. Внутрішній ринок, у свою чергу, може біти національним, регіональним і локальним (місцевим). Національний – це весь внутрішній ринок певної країни, обмежений рамками її кордонів. Регіональний – ринок окремого територіального підрозділу (республіки, краю, області, району). Локальний – ринок якоїсь місцевості, яка включає певну сукупність населених пунктів. Регіональні і локальні ринки, на відміну від національних, не мають чітко окреслених кордонів.

Кожен вид ринку має свої особливості, всі вони тісно пов’язані й органічно взаємодіють: якщо відбуваються порушення на одному ринку, то це викликає перебої в роботі інших ринків.

Ринки бувають збалансовані і незбалансовані. Збалансований – ринок, на якому підтримується повна (за загальними обсягом, структурою, асортиментом і якістю товарів). відповідність між попитом і пропозицією. На ньому забезпечується повна реалізація всіх запропонованих товарів, а також повне задоволення попиту споживачів. Незбалансований ринок - той, на якому немає повної відповідність між попитом і пропозицією. Кількісна незбалансованість ринку може проявлятися у надмірному перевищенні попиту над пропозицією, або пропозиції над попитом (що ускладнює реалізацію товарів).

У ринкові відносини вступають безліч суб’єктів – виробників,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]