Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
71.77 Кб
Скачать

21.Конкуренція в бізнесі;фактори,що на неї впливають.

Фактори, що впливають на розвиток конкуренції:

1. Розмір ринку – чим більше, тим сильніші конкуренти.

2. Темпи зростання ринку – швидке зростання полегшує проникнення на ринок.

3. Потужності – зайві потужності призводять до спаду цін.

4. Перешкоди для входу на ринок чи виходу з нього.

5. Ціна.

6. Рівень стандартизації товарів – покупці мають перевагу, оскільки їм легко переключитися з одного товару на інший.

7. Швидке відновлення асортименту продукції.

8. Вимоги до розмірів необхідних капіталовкладень – тверді вимоги підвищують ризик, створюють додаткові бар’єри «входу – виходу» на ринок.

Існують дві основні групи методів конкуренції: цінові і нецінові.

Цінова конкуренція це продаж товарів за більш низькими цінами, ні у суперників, що передбачає зменшення витрат виробництва та реалізації товарів, зниження цін на цю продукцію без зміни її асортименту і якості.

Нецінова конкуренція передбачає пропозицію товарів більш високої якості, з кращими показниками надійності та терміном служби, з вищою продуктивністю, а також більш широкого асортименту.

22.Функції ринку в рамках економ.Відносин

Ціноутворювальна функція. В результаті взаємодії виробників і споживачів, пропозиції та попиту на товари та послуги на ринку формується ціна. Вона показує корисність товару і витрати на його виробництво.

Інформаційна функція. Ціна, що складається на кожному з ринків, містить багату інформацію, необхідну всім учасникам господарської (економічної) діяльності. Постійно змінюючись, ціни на продукти і ресурси надають об’єктивну інформацію про потреби, кількість, асортимент, якість благ, що поставляються на ринки. Високі ціни свідчать про недостатню пропозицію, низькі ціни – про надлишок благ порівняно з платоспроможністю споживачів.

Регулювальна функція. Вона пов’язана з впливом ринку на всі сфери господарської діяльності, насамперед на виробництво. Постійні коливання цін не тільки інформують про стан справ, але й регулюють господарську діяльність. Зростає ціна – сигнал до розширення виробництва; падає ціна – сигнал до його скорочення. Інформація, надана ринком, змушує виробників знижувати витрати, поліпшувати якість продукції.

Про ринок як про регулювальну «невидиму руку» писав ще Адам Сміт: «Підприємець має на увазі лише свій власний інтерес, переслідує власну вигоду, причому в цьому випадку він невидимою рукою направляється до мети, що зовсім не входить в його наміри. Переслідуючи свої власні інтереси, він часто більш дієвим способом служить інтересам суспільства, ніж тоді, коли він свідомо прагне служити їм».

Посередницька функція. Ринок виступає посередником між виробником і споживачем, дозволяючи їм знайти найбільш вигідний варіант купівлі-продажу.

Сануюча функція. Ринковий механізм – це досить жорстка, а часто навіть жорстока система. Вона постійно проводить «природний відбір» серед учасників господарської діяльності. Використовуючи інструменти конкуренції, ринок очищає економіку від неефективно діючих підприємств і, навпаки, сприяє розвитку конкурентоспроможних підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]