Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
71.77 Кб
Скачать

6.Функції підпр.Ризику

Інноваційна функція ризику стимулює пошук нетрадиційних рішень проблем, що стоять перед підприємцем. Ризикові рішення, ризиковий тип господарювання приводять до більш ефективного виробництва, від якого виграють і підприємці, і споживачі, і суспільство в цілому. Ця функція нерозривно пов’язана з ризиком: допущення помилки у новаторській ідеї, у виробництві, у його результатах, у реалізації нового товару.

Регулятивна функція – підприємець надає динамізму процесу господарювання. Це рух уперед з багатьма невідомими, з ризиком. Щоб надати цьому процесу стійкості, адаптуватися в умовах невизначеності, потрібна особлива регулятивна функція. Ця функція має суперечливий характер і виступає в двох формах: конструктивній і деструктивній. У першому випадкові – властивість бізнесмена ризикувати є одним із шляхів його успішної діяльності. Однак ризик може стати проявом авантюризму, суб'єктивізму, якщо рішення приймається в умовах неповної інформації, без належного врахування закономірностей розвитку явища. В цьому випадку ризик є дестабілізуючим фактором.

Захисна функція ризику – якщо для підприємця ризик є природним станом, то нормальним має бути і терпиме ставлення до невдач. Ініціативним, заповзятливим господарникам необхідний спеціальний захист, правові, політичні й економічні гарантії, що виключають покарання та стимулюють виправданий ризик. В умовах невизначеності є небезпека втрат і непередбачених витрат ресурсів, недоотримання доходів порівняно із запланованим варіантом. Прораховуючи й передбачаючи ймовірність непередбачених ситуацій, підприємець запобігає багатьом втратам або швидко компенсує їх.

Аналітична функція. Ризик вимагає великої аналітичної роботи, тому що необхідне прорахування можливих варіантів, вибору оптимального варіанта, який дозволить здійснити господарський маневр у потрібний момент із найменшими втратами або з найбільшим виграшем.

Соціальна функція. Сприяючи підвищенню ефективності виробництва, ризик тим самим створює реальну матеріальну базу для задоволення соціальних потреб, підвищення добробуту населення. При стійкій роботі підприємства стабілізується зайнятість населення.

7.Етапи розвитку підпр. В Україні

Історичний розвиток підприємництва в Україні можна поділити на такі етапи:

– перший етап – збігається з розвитком капіталізму у Росії, коли українське підприємництво виступало як складова частина загальноросійських ринкових відносин;

– другий етап – пов’язаний із непівським псевдоренесансом ринкових відносин;

– третій етап – пов’язаний із початком перебудови постсоціалістичної економіки країн бувшого СРСР і поділяється на два періоди: радянський та пострадянський.

Останній етап розвитку підприємництва в Україні має такі характерні риси:

– відсутність на початковому етапі відродження підприємництва послідовної про ринкової політики держави, відсутність руху до цивілізованого ринку спричинило імідж українського підприємництва як напівлегального, тенденція до його тінізації;

– політико-правова нестабільність, відсутність економіко-правового середовища, яке відповідало би світовим ринковим стандартам;

– незважаючи на офіційно проголошене право власності, більшість громадян не є суб’єктами приватної власності. Мають місце відсутність реальної приватизації;

– деформація та гальмування розвитку цивілізованого підприємництва та наростання монополістичних тенденцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]