Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
383.49 Кб
Скачать

Розділ 1 проблема змагальної діяльністі в системі підготовки кваліфікованих бігуній на 100 метрів з бар'єрами

    1. Змагальна діяльність в системі підготовки спортсменів високої кваліфікації

Багато авторів справедливо вказують що змагання, що історично виникло раніше тренування, є первинним [19, 26]. Отже, методологічно виправданий тільки той підхід до визначення основних умов і вимог тренувального процесу, який призводить до їх пізнання через виявлення закономірностей змагальної діяльності в конкретному виді спорту.

Під терміном змагальна діяльність мається на увазі сукупність поведінкових актів спортсмена вироблених в період підготовки до змагань і під час безпосередньої участі в них [19, 23, 26, 33, 34]. Сюди можуть бути віднесені тренувальні заняття не входять в офіційну змагальну програму підготовка до основного старту поведінку спортсмена між розминкою і стартом характер діяльності в період відпочинку між стартами та днями змагань та багато іншого. Все це – змагальна діяльність в широкому сенсі.

У більш вузькому сенсі цей термін охоплює змагальну діяльність спортсмена, під яким розуміють процес характеризується протиборством сторін і особливостями використання рухового потенціалу [12, 13, 14, 19, 36]. У циклічних видах спорту вона обмежена часом від подачі стартової команди до моменту фінішування.

В даний час дослідження змагальної діяльності здебільшого пов'язані з використанням математико-статистичних способів формування моделей [7 27, 31, 32, 41]. Математико-статистичні моделі дозволяють описати діяльність спортсмена, визначаючи залежність спортивного результату від досить великого числа факторів його визначають. Це можуть бути інтегральні складові компоненти структури цілісного змагального вправи [10, 11, 36]; показники біомеханічних параметрів техніки, що характеризують ефективність дій в рамках інтегральних компонентів [8,10, 11, 15, 16, 17]. Динаміка змагальних результатів в річному циклі розглядається зазвичай як показник ефективності тренувального процесу взагалі та на змагальному етапі зокрема [26 36].

Зазначені показники є операційним матеріалом для аналізу і моделювання реального процесу змагальної та тренувальної діяльності.

    1. Структура змагальної діяльності в бігу на 100 м з бар'єрами

Знання структури змагальної діяльності спортсменів, ступеня досконалості її компонентів підвищує ефективність управління спортивним тренуванням [1, 2, 3, 10, 11]. Найбільш загальними структурними компонентами змагальної діяльності в циклічних видах спорту вважаються старт, час (швидкість) проходження окремих ділянок дистанції, фінішування [1, 2, 3, 4, 36] при цьому враховується, що дані компоненти найчастіше незалежні один від одного. Так, наприклад, ефективність стартового розгону в бігу слабо пов'язана з рівнем дистанційної швидкості та ефективністю фінішування між тим, кожен з цих компонентів змагальної діяльності спринтера певним чином пов'язаний з результатом на всій дистанції [9, 29, 30]. Відносно незалежні компоненти переважно визначаються різними якостями, здібностями і функціональними механізмами. Бар'єрний біг включає в себе стартовий розгін, біг по дистанції і фінішування [10, 11 28, 43]. Дані компоненти можуть служити основою для диференційованого підходу до оцінки змагальної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]