Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
383.49 Кб
Скачать

3.3. Взаємозв’язки між компонентами структури змагальної діяльності з результатом в бігу на 100 м у бар’єристок різних кваліфікаційних груп

Особливості взаємовідносин між основними компонентами структури змагальної діяльності та спортивним результатом у групах бар’єристок різної кваліфікації визначалися кореляційним аналізом. Результати аналізу відображають характер структури кореляційних залежностей між кінцевим результатом на дистанції 100 м з бар'єрами та ефективністю основних компонентів змагальної діяльності, вираженою середньою швидкістю бігу на модельних ділянках дистанції свідчать про те, що зі зміною рівня майстерності спортсменів змінюється і структура взаємозв'язків між зазначеними компонентами.

У групі 1 по відношенню до спортивного результату, як найбільш значущі, тут виділилися: Sср – r = -0,757; Sпмш – r = -0,902; "найшвидший" бар'єрний блок – r = -0,892; всю ділянку бігу по дистанція в бар'єрному ритмі – r = -0,834. Тим самим підтверджується думка деяких фахівців [43 50] про те, що для спортсменок високої кваліфікації підвищується значимість якостей, які забезпечують ефективність стартового розгону, здатність демонструвати високу швидкість на всьому протязі дистанції. Досить тісний кореляційний зв'язок була виявлена між деякими компонентами змагальної діяльності. Так, показники швидкості бігу на Sмш і Sзш пов'язані дуже сильно (r = -0,912). Швидкість бігу Sср середнім за величиною коефіцієнтами пов'язана з ефективністю стартового розгону (r = 0,591), максимальною швидкістю подолання одного бар'єрного блоку (r = -0,607). Позитивна достовірна зв'язок спостерігається також між максимальною швидкістю подолання одного бар'єрного блоці і середньою швидкістю подолання всіх дев'яти бар'єрних блоків (r = -0,649).

У групі 2 спостерігалася інша структура взаємозв'язків між основними компонентами змагальної діяльності, найбільш високою достовірної інформативністю володіють показники швидкості спортсменок на Sф (r = 0,750). Швидкість на Sпмш і Sср (r = -0,558 і r = -0,607 відповідно), характеризується середньою інформативністю. Високий коефіцієнт інформативності зафіксований і для всієї ділянки бігу по дистанції в бар'єрному ритмі r = -0,767.

Особливістю взаємозв'язків між основними компонентами змагальної діяльності у спортсменок даної групи є те. що ефективне дій на Sмш і Sпмш пов'язані високої негативною зв'язком (r = -0,700). Очевидно, що спортсменки, досягаючи високої швидкості на Sмш з якихось причин не здатні ефективно реалізувати її в ритмі бар'єрного бігу на Sпмш, що і призводить до зниження максимальної швидкості на наступному модельному ділянці дистанції.

Високі позитивні значення коефіцієнтів взаємозв'язку визначені між швидкістю бігу спортсменок на Sпмш з середньою швидкістю подолання всіх дев'яти бар'єрних блоків і найшвидшого бар'єрного блоку (r = 0,815 і r = -0,738 відповідно). Середня зв'язок виявлений між ефективністю стартового розгону і середньою швидкістю на всіх дев'яти бар'єрних блоках (r = 0,499).

Структура взаємозв'язків між основними компонентами змагальної діяльності в групі 3 характеризується певними особливостями. Інформативними по відношенню до кінцевого результату в бігу на 100 м бар'єрами в даній групі виділилися: Sмш – r = -0,609; Sпмш – r = -0,593; середня швидкість подолання дев'яти бар'єрних блоків – r = -0,599. Як можна помітити, інформативність зазначених компонентів характеризується середніми величинами.

У даній групі спостерігається велика кількість достовірних зв'язків між компонентами змагальної діяльності в порівнянні з іншими кваліфікаційними групами. Так, ефективність Sмш, достовірні позитивні зв'язки виявляє з ефективністю Sпмш (r = 0,760), ефективністю Sф (r = 0,585), максимальною швидкістю подолання одного бар'єрного блоку (r = 0,720) і середньою швидкістю подолання всієї ділянки бігу про бар'єрами (r = 0,807 ). Ефективність Sпмш позитивної зв'язком середньої сили пов'язана з ефективністю Sзш (r = 0,601), а також тісними зв'язками з максимальною швидкістю подолання одного бар'єрного блоку (r = 0,932) і середньою швидкістю на своїй ділянці бігу по дистанції (r = 0,939). Слід зазначити, що ефективність ділянки бігу по дистанції в ритмі бар'єрного бігу приблизно в рівній мірі залежить від досконалості всіх компонентів змагальної діяльності в нього входять, і від максимальної швидкості подолання одного бар'єрного блоку.

Таким чином, в даній групі найбільша інформативність по відношенню до кінцевого результату хоч і належить Sпмш, однак не виключає вимоги до досконалості всіх компонентів змагальної діяльності, виконуваних спортсменками в ритмі бар'єрного бігу.

Для групи 4 характерно найбільша кількість достовірних показників інформативності компонентів змагальної діяльності по відношенню до кінцевого результату. Високою інформативністю володіє швидкість бога бар’єристок на Sмш (r = -0,625), Sпмш (r = -0,697) і Sф (r = -0,675). Крім того, високою інформативністю характеризується середня швидкість на всій ділянці бігу по дистанції в ритмі бар'єрного бігу (r = -0,625) і максимальна швидкість подолання одного бар'єрного блоку (r = -0,782).

Розглядаючи внутрішню структуру взаємозв'язків основних компонентів змагальної діяльності, слід зазначити достовірні позитивні зв'язки середньої швидкості бігу на ділянці від сходу з першого бар'єру до сходу з десятого бар’єра з Sпмш і Sмш (r = 0,776 і r = 0,857 відповідно).

Ефективність дій спортсменок в рамках Sпмш обумовлена величиною максимальної швидкості найшвидшого бар'єрного блоку (r = 0,774). Бар'єристки даної групи, по всій видимості, не володіють достатнім умінням збереженню досягнутої на Sмш швидкості в рамках Sпмш. Про це свідчить достовірний зв'язок між ефективністю зазначених ділянок дистанції (r = -0,556).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]