Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

1.Історія виникнення та розвитку логістики. Види логістики.

Історіявиникнення і розвиткупрактичноїлогістикипоринаєкорінням далеко в минуле. Логістика походить від грецького — logos — "мистецтво міркувати", і тісно пов'язана з логікою. Термін “логістика” бере свій початок також у Древній Греції, де він означав “мистецтво рахування” чи “мистецтво розрахунків”. Ще Архімед у своїх працях згадував про десять вищих чиновників-логістів, що «курирували» фінанси, торговельну та господарську діяльність держави.

Професор Гамбургського університету Генрі Павеллек відзначає, що ще у період Римської імперії в армії існували служителі, що займались розподілом продуктів харчування. Вони носили титул “логісти” або “логістики”.

У першому тисячолітті нашої ери у військовому лексиконі ряду країн із логістикою зв'язували діяльність по забезпеченню збройних сил матеріальними ресурсами та утриманню їхніх запасів. Так, у часи візантійського царя Леона VI (865-912 р.н.е.) вважалося, що “завданнями логістики є належно постачати армії зброю і військове майно, своєчасно і повною мірою піклуватись про її потреби, робити правильний аналіз місцевості з огляду на пересування армії та сили супротивника і відповідно до цих функцій управляти та керувати, тобто розпоряджатись рухом та розподілом власних збройних сил”. У військах він навіть ввів посаду — «логистас».

Логістика одержала розвиток як військова наука і перекочувала в армії інших держав.

Структура штабу французької армії у середині XVII століття включала посаду “старшого маршала по логістиці”. Він відповідав за постачання, транспортування, вибір місця для табору і маршрути пересування.

Автором перших наукових праць по логістиці прийнято вважати французького військового спеціаліста початку ХІХ ст. барона Антуана-АнріДжаміні (в інших джерелах – Жоміні), який визначив логістику “як практичне мистецтво руху військ”. Разом з тим Джаміні стверджував, що логістика стосується не тільки проблем транспортування, але й охоплює широке коло інших питань: планування, управління, постачання, визначення дислокації військ, будівництво шляхів, мостів тощо.

Наукою логістика стала, як ми вже бачимо, завдяки розвитку військової справи.

Логістика стала активно використовуватися у період Другої світової війни, і найперше у матеріально-технічному постачанні армії США на європейському театрі військових дій.

Мистецтво постачання було відшліфовано на театрі військових дій настільки, що після війни практичні американці не могли не застосувати його в цивільному житті. Була заснована Рада по менеджменту логістики, яка визначила: "Логістика – це процес планування, організації і контролю руху матеріальних потоків, їхнього складування і збереження, надання відповідної інформації про всі етапи їхнього просування від місця відвантаження до місця призначення з метою забезпечення якісного задоволення запитів клієнтури".

Ось чому у 50-х роках ХХ ст. логістику спробували поставити на службу ефективності управління матеріальними потоками у економіці. Логістика поступово стала переходити із військової області у сферу господарської практики. Таким чином військова галузь поступово трансформувалась у самостійний напрям наукових досліджень і форму господарської практики – логістику.

Основними видами логістики різні автори називають такі – закупівельна логістика, виробнича логістика, збутова (маркетингова) логістика, транспортна логістика, інформаційна (комп’ютерна) логістика.

ІНФОРМАЦІЙНА ЛОГІСТИКА

ЛОГІСТИКА ПОСТАЧАННЯ

ВИРОБНИЧА ЛОГІСТИКА

ЗБУТОВА ЛОГІСТИКА

ТРАНСПОРТНА ЛОГІСТИКА

Рисунок 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]