Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

40.Визначення місця розташування розподільчого складу на території, що обслуговується підприємством.

Однак величина транспортних витрат може істотно змінюватися не тільки в залежності від кількості складів, але також і в залежності від місця розташування цих складів на території, що обслуговується (в попередньому абзаці ми виходили з припущення, що склади на території розташовані оптимально).

Тісну залежність транспортних витрат по товаропостачання від розташування розподільчого центру ілюструє приклад, наведений на рис. Представлена тут модель системи розподілу містить один склад, який, очевидно, доцільно розмістити в центрі району, а не на околиці. Завдання розміщення розподільчого центру набуває актуальності за наявності розвиненої транспортної мережі, тому що в противному випадку рішення, швидше за все, буде очевидним.

Наукою і практикою вироблені різноманітні методи вирішення задач обох видів. Коротко охарактеризуємо деякі з них:

  • Метод повного перебору;

  • Евристичний метод;

  • Метод визначення центру ваги вантажопотоків;

  • Метод пробної точки.

Обговоримо розрахунковий спосіб визначення центру маси чи інакше – центр рівноважної системи транспортних витрат. Як вже зрозуміло з назви, найбільшу увагу при виборі місця розташування складу приділяється транспортним витратам, пов'язаним з доставкою вантажу на склад та зі складу споживачам.

Для цього використовується метод накладення сітки координат на карту потенційних місць розташування складів. Система сітки дає можливість оцінити вартість доставки від кожного постачальника до передбачуваного складу або від складу до кінцевого споживача, а вибір зупинити на варіанті, що є центром маси.

Необхідно знайти координати точки (Xсклад; Yсклад) у прямокутній системі координат, в районі якої передбачається організувати роботу розподільчого складу, і вказати цю точку на кресленні. Координати центра ваги вантажних потоків, тобто точки, у яких може бути розміщений розподільний склад, визначаються по формулах:

Х склад =

Y склад =

де Гі – вантажообіг і-того споживача;

Xi, Yi – координати і-того споживача.

41.Фактори, які необхідно враховувати при виборі ділянки під розподільчий центр.

  1. Розмір і конфігурація ділянки. Велика кількість транспортних засобів, які обслуговують вхідні та вихідні матеріальні потоки, вимагає достатньої площі для паркування, маневрування та проїзду. Відсутність таких площ призведе до заторів, втрати часу клієнтів. Необхідно взяти до уваги вимоги, що пред'являються службами пожежної охорони: на випадок пожежі до складів має бути вільний проїзд пожежної техніки.

Будь розподільчий центр, будучи елементом деякої логістичної системи, розгортається у складну систему. Складські приміщення розподільчого центру – тільки один з елементів цієї системи. Для ефективного функціонування розподільного центру на відведеній для нього ділянці необхідно організувати функціонування всіх інших елементів, так як недооцінка будь-якого з них може негативно позначитися на роботі всього центру. Зокрема, на що відводиться території необхідно розмістити:

  • Адміністративно-побутові приміщення, що включають центральний офіс, їдальню, санітарно-побутові приміщення для робітників,

  • Пост охорони,

  • Пристрої для збору і обробки відходів.

  1. Транспортна доступність місцевості. Значущою складовою витрат функціонування будь-якого розподільного центру є транспортні витрати. Тому при виборі ділянки необхідно оцінити ведуть до нього дороги, ознайомитися з планами місцевої адміністрації з розширення мережі доріг. Перевагу необхідно віддавати ділянкам, розташованим на головних (магістральних) трасах. Крім того, потребує вивчення оснащеність території іншими видами транспорту, в тому числі й суспільного, від якого істотно залежить доступність розподільного центру як для власного персоналу, так і для клієнтів.

  2. Плани місцевої влади. Вибираючи ділянку, необхідно ознайомитися з планами місцевої адміністрації з використання прилеглих територій і переконатися у відсутності факторів, які згодом могли б надати стримуючий вплив на розвиток розподільного центру.

  3. Місцеве законодавство. Необхідно врахувати місцеві правила будівництва, безпеки, висоту будівель, обмеження на типи будівель та ін.

  4. Будівельні фактори. Слід врахувати загальноприйняті стандарти для аналогічних споруд, тобто відстані між будинками, під'їзд до них і т.п.

Крім перерахованих факторів при виборі конкретної ділянки під розподільний центр необхідно проаналізувати витрати з облагороджування території, оцінити вже наявні на ділянці будівлі (якщо вони є), врахувати можливість залучення місцевих інвестицій, ознайомитися з ситуацією на місцевому ринку робочої сили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]