Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

42.Основні поняття закупівельної логістики

Підсистема закупівель організує вхід матеріального потоку в логістичну систему. Логістика на цьому етапі називається закупівельною, однак у літературі часто можна зустріти й інші назви - заготівельна логістика або логістика поставок.

Закупівельна логістика – це управління матеріальними потоками в процесі забезпечення підприємства матеріальними ресурсами .

Метою закупівельної логістики є адекватне і повне задоволення потреб виробництва в матеріалах з максимально можливою економічною ефективністю.

В умовах функціонування логістичної системи на підприємстві необхідно дотримуватися правила, яке полягає в тому, що розрахунки всіх параметрів виробничо- господарської діяльності потрібно вести ніби в зворотному напрямку. В цілому закупівельна логістика є похідною від моделі виробничої логістики.

Таким чином, розрахунки потреби в закупівлях здійснюються у зворотному від виробничого процесу напрямку, тобто від кінцевої продукції до сировини, матеріалів, напівфабрикатів. Якщо на вхід виробничого процесу подаються вхідні матеріали або інші продукти, які протягом процесу переробляються і на виході перетворюються в готову продукцію, то потік інформації та потреби виступає протипотоком по відношенню до матеріальних потоків: від збуту готової продукції до поставок матеріалів та інших придбаних товарів виробничого споживання.

Процес управління матеріальними потоками в закупівельній логістиці складається з двох основних частин:

  1. Управління диспозицією матеріально -технічних ресурсів, тобто управління запасами;

  2. Регулярний аналіз, вибір і організація постачань матеріально -технічних ресурсів на підприємство, тобто управління поставками.

43.Логістичні активності, пов’язані з управлінням закупівлями

Існує набір логістичних активностей, пов'язаних з управлінням закупівлями. Наведемо їх коротку характеристику.

1. Ідентифікація та переоцінка потреб.

Менеджмент закупівель починається з вивчення тих постачальницьких трансакцій, які необхідно встановити між відділом закупівель і конкретними споживачами матеріальних ресурсів ( підрозділами ) фірми. У деяких випадках, наприклад, якщо змінюється асортимент виробленої продукції, може бути переглянутий склад внутрішньофірмових споживачів і / або номенклатура матеріальних ресурсів .

2. Вивчення та оцінка вимог споживачів.

Як тільки внутрішньофірмові споживачі та номенклатура матеріальних ресурсів визначені, потрібно встановити вимоги до розмірів, параметрів постачань, плани і специфікацію на кожну позицію номенклатури та певну номенклатурну групу матеріальних ресурсів. Крім того, необхідно встановити вимоги користувачів, які визначають сервіс поставок.

3. Рішення «зробити або купити».

Перш ніж визначити можливих постачальників, необхідно вирішити питання: чи не вигідніше самій фірмі виробляти певні види матеріальних ресурсів (наприклад, компоненти для комплектації складних товарів : автомобілів, комп'ютерів і т.д.), ніж купувати в інших. У цьому випадку для прийняття остаточного рішення зазвичай оцінюються відповідні витрати і можливий рівень якості.

4. Визначення типів закупівель.

Сьогодні існують три основних типи організації закупівель матеріальних ресурсів залежно від тривалості та складності : постійні закупівлі, модифіковані закупівлі (у яких змінюється або постачальник, або параметри закуповуваних матеріальних ресурсів), нові закупівлі, викликані потребами нового внутрішньофірмового споживача .

5. Аналіз поведінки ринку.

Джерело матеріальних ресурсів для фірми (постачальник) може функціонувати в різній ринковому середовищі і типі ринку : монополістичному, олігополістичному, висококонкурентному. Знання та аналіз ринку постачальників допоможуть логистическому персоналу фірми визначити кількість можливих постачальників, позицію на ринку, професіоналізм та інші фактори, що дозволяють правильно організувати закупівлі .

6. Ідентифікація всіх можливих постачальників.

Включає визначення всіх можливих постачальників певного виду ( номенклатури ) матеріальних ресурсів, які можуть задовольнити вимоги внутрішньофірмових користувачів. Важливим моментом є включення в цей список тих фірм -постачальників, послугами яких товаровиробник раніше не користувався.

7. Попередня оцінка всіх можливих джерел.

Попередня оцінка можливих джерел закуповуваних матеріальних ресурсів полягає у порівнянні запропонованого постачальниками якості матеріальних ресурсів і сервісу з необхідними внутріфірмовими користувачами.

8. Остаточна оцінка і вибір постачальника.

Після зменшення кількості можливих постачальників на етапі попереднього відбору ті, що залишилися, оцінюються з точки зору найкращого задоволення потреб фірми в матеріальних ресурсах конкретного виду. Для остаточного вибору постачальника використовується, як правило, багатокритеріальна оцінка .

9. Доставка матеріальних ресурсів і супутній сервіс.

Включає ряд логістичних активностей, пов'язаних з реалізацією процесу постачань конкретної номенклатури матеріальних ресурсів від постачальника фірми- виробника : оформлення договірних відносин, передача прав власності на матеріальні ресурси, процедури замовлень, транспортування, переробки вантажу, зберігання, складування і т.п. За певних обставин включає рішення щодо організаційної структури власних логістичних каналів просування матеріальних ресурсів від обраного постачальника .

10. Контроль і оцінка виконання закупівель.

Після завершення процесу доставки необхідно організувати вхідний контроль якості матеріальних ресурсів (дана процедура для надійних постачальників може бути відсутнім). Ефективність управління закупівлями оцінюється завдяки постійному контролю і аудиту виконання умов договорів за термінами, цінами, параметрами постачань, якістю матеріальних ресурсів та сервісу .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]