Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

22. Поняття та визначення транспортної логістики

Для переміщення матеріального потоку використовується транспорт. Функціональна галузь транспортування охоплює всі можливі процеси транспортування: в постачанні, в збуті, у сфері виробництва.

Від транспорту в ідеальному випадку вимагається щоб виготовлену продукцію або закуплені товари необхідно перевезти з місця, де їх було виготовлено, видобуто або вирощено, до місця, де їх буде використано, з мінімальними витратами, мінімальними втратами якості і мінімальним складуванням або мінімальними втратами часу.

Отже, транспортна логістика інтегрує в комплексі планування, управління і фізичне транспортування матеріалів, сировини, покупних частин та виробів у супроводі необхідного для цього інформаційного потоку з метою мінімізації транспортних витрат, втрат якості та витрат часу.

23. Основні напрями скорочення транспортних витрат.

За інших рівних умов основними напрямками зниження транспортних витрат являються три наступні напрямки:

  • зменшення обсягу перевезених вантажів;

  • зниження суми витрат на 1 т/км перевезених вантажів;

  • усунення усіх видів нераціональних перевезень.

Напрям перший. Обсяги перевезених вантажів залежать:

  • від обсягів виробництва на підприємствах;

  • від географічного розміщення підприємств харчової промисловості;

  • від виду випущеної продукції.

Скороченню обсягу перевезень і відповідно, витрат на перевезення сприяє:

  • Наближення підприємств до джерел сировинних ресурсів;

  • Наближення підприємств до районів споживання продукції;

  • Раціоналізація упаковки;

  • Поліпшення транспортно-економічних зв'язків між підприємствами.

Напрям другий. Зниження суми витрат на 1 т/км перевезених вантажів досягається за рахунок вибору найбільш дешевого і/або зручного виду транспорту (автомобільного, залізничного, водного або повітряного) чи комбінації із декількох видів транспорту. Вибирається той вид транспорту, що дозволяє в конкретних умовах здійснити перевезення вантажів від постачальників до споживачів із найменшою сумою транспортних витрат або втрат якості чи часу.

Напрям третій – усунення усіх видів нераціональних перевезень.

24.Види транспорту.Історіявидів транспорту.

Водний транспорт

Морський водний транспорт є найбільш універсальним та ефективним способом доставки великих обсягів вантажів на дальні відстані.

За минуле століття цей вид транспорту пережив корінні зміни, проте зберіг свою роль у світовій економіці та зовнішній торгівлі. Протягом ХІХ – ХХ ст. у різних країнах здійснювалися грандіозні проекти по об’єднанню річкових басейнів, морів та океанів (Суецький канал, Панамський канал, Кільський канал та безліч менших каналів).

Подальше підвищення вантажопідйомності та спеціалізація пароплавів – це внески ХХ ст. (танкери, рефрижератори, сухо грузи, лісовози, контейнеровози).

Завдяки високій вантажопідйомності та дешевизні водний транспорт є вигідним для перевезень на великі відстані таких вантажів:

  • сировини – нафти, вугілля, руд, лісу, будівельних матеріалів, та сільськогосподарської продукції (зерна, цукру)

  • інших масових товарів, які не втрачають своїх властивостей протягом значного періоду часу.

У другій половині ХХ ст. водний транспорт взяв на себе більшу частину світового вантажообігу (до 62-67 %).

Проте на початок ХХІ ст. основні показники роботи морського тарнспорту свідчать про сповільнення його розвитку. Зниження попиту на морські перевезення прогнозується і на найближчі десятиліття. Але темпи науково-технічного прогресу, якісного удосконалення суден, впровадження нових технологій у береговому господарстві будуть зростати і надалі.

Залізничний транспорт

Цей вид транспорту виник на початку ХІХ ст., а середина та кінць ХІХ ст. стали часом розквіту залізничного транспорту.

Першою у світі залізницею, на якій були організовані регулярні пасажирські перевезення, стала залізниця в Уельсі (Великобританія) у 1807 році. У якості тяглової сили використовувались коні. Перша у світі залізниця загального користування із паровою тягою була побудована також у Англії у 1825 році, її довжина склала 40 кілометрів.

У короткі історичні терміни залізничні колії покрили Європу та Північну Америку густою сіткою. І до початку ХХ ст. їхня сумарна довжина перевищила 1 млн.км.

На суші у ХХ ст. залізничний транспорт витіснив гужовий, який практично зник у розвинених країнах.Взагалі, основний час формування залізничної сітки відбувалося до Першої Світової війни.

Найбільш бурхливий розвиток залізничного транспорту, технічні зміни та зміни у його ролі в економіці відносяться до ХХ ст. Саме у цей період залізничний транспорт перетворився у головний вид наземного транспорту та домінував на суші до середини ХХ ст.

ПЕРЕВАГИ

НЕДОЛІКИ

  • Низькі вантажні тарифи;

  • Висока пропускна здатність;

  • Залежність від географічних і навігаційних умов;

  • Низька швидкість;

  • Жорсткі вимоги до упакування і кріплення вантажів;

  • Мала частота відправлень;

На перетині ХІХ-ХХ ст. з’являється наступна дитина науково-технічного прогресу – автомобіль. Переваги цього транспорту – маневреного, зручного, і що найголовніше, індивідуального засобу пересування – оцінили досить швидко. На початок ХХІ ст. дорогами планети їздить більше 0,5 млрд. автомобілів.

Поява та швидкий розвиток автомобільного транспорту суттєво змінило всю ситуацію із сухопутним перевезенням вантажів та пасажирів. Переваги автомобільного транспорту особливо помітні при перевезенні на короткі та середні відстані. Він також домінує у внутрішньо міських перевезеннях.

Автомобіль немислимий без автодоріг – у розвинених країнах їх довжина в 10-20 разів більше, ніж довжина залізниць. Половина всіх доріг світу із твердим покриттям зосереджено у США.

Повітряний транспорт також став надбанням ХХ ст. Цей найшвидший вид транспорту ще і допоміг усунути останні „білі плями” на карті Землі. Повітряні траси не потребують ремонту та оновлення. Їх навіть не треба поглиблювати, як фарватери річок та каналів. Для літаків та гелікоптерів потрібні тільки допоміжні пристрої – аеропорти. На даний час у світі налічується більше 16 тис. аеропортів

Трубопровідний транспорт, на відміну від вищеописаних універсальних видів транспорту, поки залишається вузькоспеціалізованим, призначеним для перекачування на далекі відстані рідких і газоподібних продуктів обмеженої номенклатури: газ, нафта, нафтопродукти і деякі інші вантажі. Не треба забувати про внутрішньовиробничі трубопроводи (у харчовій промисловості без них не обійтись – спирт, пиво, молоко, мінеральні води, пиво і т.д.)

Не можна оминути увагою і такі архаїчні, проте реально існуючі види транспорту, як гужовий та в’ючний. У багатьох країнах Азії, Африки та Латинської Америки перевозять вантажі на тваринах або повозками, працюють носильники та рикші. Ніде правди діти, в Україні гужовий транспорт також поки-що широко використовується у сільській місцевості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]