Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

58.Поняття розподільчої логістики

Розподільча логістика (збутова логістика чи маркетингова логістика) являється невід’ємною частиною загальної логістичної системи і забезпечує найбільш ефективну організацію розподілення виробленої продукції. Вона охоплює весь ланцюг системи розподілення:

  • маркетинг,

  • транспортування,

  • зберігання готової продукції,

  • складування товарів та ін.

Термін «розподіл», який ми використали у назві цієї функціональної області логістики, має широке застосування як у науці, так і в практиці.

Розподільча логістика являє собою науку (діяльність) про планування, контроль і управління транспортуванням, складуванням і іншими матеріальними і нематеріальними операціями, що відбуваються в процесі доведення готової продукції до споживача відповідно до інтересів і вимог останнього, а також передачу, збереження й обробку відповідної інформації.

Визначення розподільчої логістики формулюється ще і в такий спосіб: розподільча логістика – це комплекс взаємозалежних функцій, реалізованих у процесі розподілу матеріального потоку між різноманітними оптовими покупцями, тобто в процесі оптового продажу товарів.

Об'єкт вивчення в розподільчій логістиці – матеріальний потік на стадії руху від постачальника до споживача.

Предмет вивчення – раціоналізація процесу фізичного просування продукту до споживача.

59.Взаємодія логістики і маркетингу Взаємозв’язок і відмінності логістики та маркетингу

За цілями та завданнями, що розв’язуються, логістика та маркетинг являють собою частини єдиного процесу – процесу задоволення потреб споживачів. З питання взаємозв’язку маркетингу та логістики на даний час існують принаймні три позиції.

Перша позиція полягає в тому, що логістика виникла і має право на існування лише як розділ концепції маркетингу. Прихильники даної позиції вважають, що коли маркетинг – це весь процес реклами, формування попиту на ринку, управління продажами і просуванням товару до споживача, то фізичні дії з підготовки, переробки, розподілу і переміщення продукції становлять собою частину цього процесу.

Прихильники другої позиції вважають, що, можливо, так було раніше – у період дозрівання і становлення концепції логістики. Нині вже маркетинг слід розглядати як розділ теорії і практики логістики, яка займається вивченням і управлінням матеріальними та інформаційними потоками у зовнішньому і внутрішньому середовищі підприємства.

Прихильники третьої позиції (центристи) вважають, що маркетинг і логістика являють собою самостійні напрями виробничо-господарської діяльності, тісно пов’язані між собою. Слід підкреслити, що найбільший ефект можна отримати тільки за умілого використання обох концепцій одночасно.

Продуцент, який використовує тільки маркетингову концепцію, не зможе ефективно здійснювати просування своїх товарів на ринок, якщо не розв’язані тією чи іншою мірою питання логістичного сервісу. Дана проблема ще більше загострюється в умовах, коли при насиченості ринку якість і ціна товару як мотиваційні критерії споживача відходять на другий план. І у такий момент вступає в гру уже згадувана технологія “швидкої відповіді”.

Маркетинг і логістика найбільше взаємодіють, звичайно, у системі збуту. Тому питання “маркетинг і логістика” мо розглядаємо саме у темі, присвяченій збутовій (розподільчій) логістиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]