Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

9. Четверта стадія розвитку логістичних систем, характеристики і особливості.

Четвертий рівень – впровадження інтегрованих маркетингових і логістичних систем, що охоплюють весь процес відтворення – від одержання замовлення до постачання продукції кінцевому споживачеві. Розробляються довгострокові плани матеріально-технічного забезпечення і збуту (рік і більше). Провадиться велика робота з дослідження кон'юнктури ринку і природи купівельного попиту.

4-й рівень

Сфера діяльності логістичних функцій майже аналогічна тій, що є характерною для систем логістики третього рівня розвитку, але з одним важливим винятком. Такі компанії інтегрують процеси планування і контролю операцій логістики із операціями маркетингу, збуту, виробництва і фінансів. Інтеграція сприяє ув'язуванню часто суперечливих цілей різних підрозділів компанії. Робота системи оцінюється з урахуванням вимог міжнародних стандартів. Компанії здійснюють свою діяльність, як правило, на глобальному рівні, а не тільки на національному або регіональному.

10. Поняття логістичного ланцюга. Приклади логістичних ланцюгів.

Логістичний ланцюг – цешлях, по якому проходять товарний та інформаційний потоки від постачальника до споживача. ЛЛ об’єднує постачальника, виробника і споживача, найчастіше має складну структуру і закінчується або операцією складування (зберігання) або передачею права власності на товар.

Найпростіший випадок – логістичний ланцюг складається із постачальника і споживача. Розглянемо приклад простого логістичного ланцюга прямого збуту, який включає в себе підприємство-виробника готової продукції, споживача (покупця) і логістичного посередника – перевізника, який доставляє товар від виробника до споживача.

Рис.2.2.

У логістичному ланцюгу виділяються наступні основні ланки:

  • Постачання матеріалів, сировини і напівфабрикатів;

  • Зберігання продукції, сировини, матеріалів і напівфабрикатів;

  • Виробництво товарів або послуг;

  • Розподілення, в тому числі відправка товарів зі складів готової продукції та споживання готової продукції.

11. Логістична система. Місія логістичної системи. Основні складові частини логістичної системи.

Визначення логістичної системи можна трактувати двояко: з кібернетичної та з економічної точок зору. Найбільш розповсюджене визначення логістичної системи на базі загальної теорії систем і кібернетики звучить так:

Логістична система – адаптивна система зі зворотнім зв’язком, яка виконує логістичні функції і логістичні операції; складається, як правило, із декількох підсистем і має широкі зв’язки із зовнішнім середовищем.

Адаптивна система – система, що може самопристосовуватися та зберігає працездатність при непередбачених змінах властивостей управляємого об’єкту, цілей управління або оточуючого середовища шляхом зміни алгоритмів функціонування чи пошуку оптимального стану.

Узагальнене визначення логістичної системи із економічної точки зору:

Логістична система – це складна організаційно завершена економічна система, яка складається із елементів-ланок логістичної системи (ЛЛС), взаємозв’язаних у єдиному процесі управління матеріальними та супутніми потоками.

Логістичну місію за кордоном часто трактують як правило “семи R-s” За аналогією при перекладі на українську мову його можна назвати правилом “7-Н”: “забезпечення наявності необхідного продукту в необхідній кількості і необхідної якості у необхідному місці у необхідний час для необхідного споживача з найменшими витратами”

У логістичну систему в якості основних складових частин входять: транспортування, складування і збереження, вантажно-розвантажувальні роботи, пакувальні і маркірувальні роботи, управління виробничими запасами, обслуговування виробництва, інформаційний зв'язок і контроль, кадри

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]