Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

19. Основні етапи формування системи при класичному підходідоорганізаціїматеріального потоку.

Основні етапи формування системи при класичному підході:

  • ЕТАП 1: визначаються і формулюються цілі функціонування окремих підсистем.

  • ЕТАП 2: аналізується інформація, необхідна для формування окремих підсистем.

  • ЕТАП 3: формуються підсистеми, що у сукупності утворюють працездатну систему.

20. Основні етапи формування системи при системному підході до організації матеріального потоку.

  • ЕТАП 1: визначаються і формулюються цілі функціонування системи.

  • ЕТАП 2: на підставі аналізу цілі функціонування і обмежень зовнішнього середовища визначаються вимоги, яким повинна задовольняти система.

  • ЕТАП 3: на базі цих вимог орієнтовно формуються декі підсистеми.

  • ЕТАП 4: етап синтезу системи – аналіз різних варіантів і вибір підсистем, організація їх у єдину систему.

21. Проблеми та особливості впровадження логістики на Україні.

Оскільки логістична діяльність є складовою частиною економічної діяльності, то і проблеми у економіки України і у логістичної діяльності дуже схожі:

  1. Основною причиною являється відсутність державного підходу до проблеми логістики, що виявляється у слабкості правової юридичної бази, майже повній відсутності нормативно-правової бази для розвитку і впровадження логістичних технологій доставки вантажів у мультимодальному перевезенні. До речі, саме слово «логістика» відсутнє у більшості законодавчих актів, пов’язаних із транспортуванням.

  2. Логістика передбачає комплексний облік витрат, при якому зростання витрат у транспортно-складському господарстві перекривається ефектом, отриманим за межами цієї ділянки. Але існуюча система обліку поки не дає змоги повністю оцінити витрати і результати діяльності кожного підрозділу чи служби підприємства окремо.

  3. Логістичний підхід передбачає досить кардинальні зміни в структурі підприємства, перехід до більш гнучких організаційних структур, створення спеціалізованих цехів та служб транспортно-складського господарства.

  4. Розвиток логістики гальмується недоліками фахової підготовки кадрів. Концепцію логістики в управлінні матеріальними потоками у нашій країні тільки починають вивчати і застосовувати. Про це свідчить і ситуація на ринку праці. малій кількості фахівців і центрів їх підготовки.

В Україні вже з'явилися спеціалізовані фірми, що пропонують послуги логістів, фахові об'єднання і навчальні заклади, що займаються підготовкою кваліфікованих кадрів. Попит на спеціалістів росте. Це пов'язано почасти з тим, що відбувається зближення з західними компаніями, що не мислять собі роботи без логіста. А ще – із необхідністю, викликаною особливостями нашої країни, із її величезними відстанями, звичною необов'язковістю і поганими дорогами.

Але в України є один великий козир. Ми можемо скористатися багаторічними наробітками західних вчених і практиків. Це саме той випадок, коли навчатися на чужих помилках виявляється вигідніше. Вивчаючи історію цієї дисципліни, обираючи одну з безлічі існуючих нині логістичних концепцій, ми можемо підібрати саме ті рішення, що найкраще відповідають нашим умовам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]