Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Савчук.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
550.22 Кб
Скачать

Інспекція

Кипятіння

100 ºС

Очищення

відходи

Інспекція

Фільтрування

змішування

τ = 30хв, t=55-65 ºС

Уварювання та підігрівання t70-75 ºС

Пектиновий розчин

Фасування

банки

Закупорювання

кришки

τ = 10-15хв, t=85-95ºС

Бланшування

Стерилізація та

охолодження , t 100 ºС, τ 60 хв.

Вистоювання в горизон. положенні

ОГП

Складське зберігання

Рис 1.1 Принципово -технологічна схема виробництва консервів «Конфітюр чорничний»

ДПЗ З сировинних майданчиків чи з охолоджуючих камер сировину в дощатих ящиках (місткісю не більше 6 кг) на виробництво подають за допомогою електрокари. Вивантаження сировини з ящиків відбувається вручну .

Сортування Чорницю сортують на інспекційному транспортері А9-К1-1.5 (а. 1, поз. 2) При сортуванні видаляють плоди, що не відповідають вимогам стандарту : ураженні хворобами, шкідниками, недозрівші і з іншими дефектами, а також сторонні домішки.

Миття Сировина подається конвеєром КН-3000(а.1,поз.9) на дві послідовно встановлені мийні машини А9-КМЦ (а. 1, поз. 10) . Далі Чорниця поступає на інспекцію.

Інспекція Чорницю інспектують за ступенем чистоти на стрічкових конвеєрах А9-КТФ з довжиною стрічки 8 м(а. 1, поз. 5).Видаляють плоди, що розвалились, некондеційні ягоди також видаляють плодоніжки та інші домішки.

Очищення Видаляють ягоди ,що не придатні до переробки ( розвалені, некондеційні екземпляри ) ,також відбирають плодоніжки та інші домішки. Відбувається на стрічковому транспортері А9-КТФ з довжиною стрічки 8м (а.1 ,поз 5)

Бланшування Бланшування чорниці проходить в вакуум-апараті МЗС-320 (а. 1, поз. 24). Бланшується сировина в гарячій воді 5-10 хв. при температурі 85-96 ºС. Води додають 15 % Бланшування проводять з метою руйнування окислювальної ферментної системи для запобігання потемнінню плодової тканини у процесі переробки ; видалення повітря з ягід до зменшення обєму;підвищення еластичності тканини ягід і проникності шкірки для проникнення цукру.

Змішування Чорницю змішують з 70-ти % цукровим сирипом , підігрівають у вакуум-апаратах МЗС-320(а. 1, поз. 24), при цьому проводять перемішування.

Уварювання Після чого доводять до кипіння і уварюють до готовності. В кінці уварювання додають підготовлений пектиновий розчин.Температура у вакуум-апараті становить близько 65ºС. Уварююють суміш 30 хв. Готовність конфітюру встановлюють по рефрактометру. Вміст сухих речовин у конфітюріповинен бути не менше 57 %. Після встановлення потрібного вмісту сухих речовин готовий продукт підігрівають до t 70-75 ºС та подають на фасування.

Фасування Фасується готовий продукт в скляні банки типу ІІІ- 82-500. Фасування проводиться на дозувальному наповнювачі Ж7-ДНТ6(а.1, поз. 13).

Закупорювання Після фасування банки подаються на закупорювання для герметизації тари. Закупорювання проводять на закупорювальній машині Ж7-УМТ(а. 1, поз. 14) . Після закупорювання банки проходять через детектор Ж7-ДПС-2 (а. 1, поз. 15), де перевіряються на герметичність. Далі банки поступають на пристрій А9-КР2-Г(а. 1, поз. 18), звідки вкладаються в корзину і за допомогою тельфера (а. 1, поз. 17) поступають в автоклав Б6-КА2-В-4 (а. 1, поз. 23) на стерилізацію. Тривалість від закупорювання до стерилізаціїї не повинна перевищувати 30 хв.

Стерилізація Конфітюр стерилізують у вертикальному автоклаві Б6-КА2-В-4 (а. 1, поз. 23) за режимом.Після стерилізації банки з конфітюром повільнго охолоджують до температури води в автоклаві 30-35ºС.

ОГП Після стерилізації банки подаються тельфером (а. 1, поз. 17) на пристрій А9-КР2-Г(а. 1, поз. 19), звідки викладаються з корзин та поступають на банко-мийну машину А9-КМ2-2С (а.1,поз.16), (а поз. 15) .Після того банки відправлють на застигання конфітюру в ідеально горизонтальному положенні .Лише потім банки запаковують в термозсідальну плівку , складають на піддони та відправляють в склад на зберігання.

Зберігання Конфітюр повинен зберігатися в чистих, сухих, добре вентильованих складських приміщеннях при температурі від 0 до 25ºС і відносній вологості повітря не більше 75% , 1 рік.

Конфітюр, фасований в скляну тару, для запобігання зміни кольору необхідно зберігати в темних приміщеннях.

Принципово -технологічна схема виробництва консервів «Сік персиковий з м*якістю і цукром».

Цукор Персик

ДПЗ

ДПЗ

Інспекція

Просіювання

інспекція

Відходи

Миття

Брудна вода

Вода

Змішування

Вода