Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Савчук.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
550.22 Кб
Скачать

Інспекція

Кипятіння,

100 ºС

Миття

Інспекція

Фільтрування

Різання на половинки

Інспекція

Фасування

Закупорювання

τ = 10-15хв, t=85-95ºС

Бланшування

Стерилізація та

охолодження , t 100 ºС, τ 60 хв.

ОГП

Складське зберігання

Рис 1.1 Принципово -технологічна схема виробництва консервів «Компот з сливи половинками типу Венгерка».

ДПЗ. Сливи доставляють на сировинний майданчик у ящиках масою до 15-20кг на пакет – піддонах (а. , поз. )

Інспекція інспектують сливи на інспекційному конвеєрі А9-КТО.Звідки поступають на сортування.

Сортування.Сортування проводять на тому ж конвеєрі А9-КТО.

Калібрування.Відбувається аналогічно попереднім операціям.

Інспекція. Інспекцію проводять на тому ж інспекційному конвеєрі А9-КТО.

Різання на половинки відбувається на двох послідовно встановлених машинах РЗ-КЧЩ(а. , поз. ),на якій сливи ріжуться і одночасно вибивається кісточка.

Інспекція інспектують сливи на інспекційному конвеєрі А9-КТО.Звідки поступають на фасування. (а. , поз. )

Фасування Після інспекції, сливи фасуються вручну на круговому пластинчастому транспортері. (а. , поз. )

Закупорювання, Тара з продуктом поступає на закупорювальну машину Ж7-УМТ-6 (а .поз. ), в якій уже знаходяться підготовлені кришки.

Контроль герметичності Після закупорювання, тара проходить детектор Ж7-ДПС-2(а. , поз ) , який показує якість герметичності нашої тари, якщо герметичність не відповідає нормі, цю тару забирають з лінії.

Стерилізація та охолодження Тара після детектора поступає за допомогою погрущика автоклавних корзин А9-КР2-Г(а . поз. ) та тельфера (а . поз. )в автоклав Б6-КА2-В4(а . поз. ), де вона стерилізується за режимом стерилізації

Оформлення готової продукції Після стерилізації банки подаються в банко-мийну машину А9-КМ2-125(а .поз. ),а після в етикетувальну машину НІКЕП ( а . поз. ) для наклеювання етикеток, далі банки проходять через машину сушки етикеток А9-КШБ (а . поз. ), а потім банки пакують в термоусадочну плівку. Оформлені банки з готовим продуктом складають на піддони і за допомогою електропогрузчика подають на склад для зберігання.

Підготовка допоміжних матеріалів.

Підготовка цукрового сиропу:

ДПЗ Цукор-пісок поступає на завод в мішках по 50 кг. В відділ підготовки цукру мішки подаються за допомогою електро-кари.

Інспекція Мішки інспектуются на цілісність. Цукор – на наявність сторонніх домішок.

Просіювання Цукор-пісок зважують,пропускають через просіювач ПБ-1,5 (а. 1, поз. 17) з магнітним уловлювачем.

Змішування За допомогою гвинтового транспортера (а. , поз. ) цукор загружають у мірну ємність з мішалкою (а. , поз. )куди заливають гарячу питну воду та мішають до повного розчинення цукру.

КипятінняЦукровий розчин за допомогою ротаційного насосу закачують в двостінний котел Д6-41 А доводять до кипіння і кип’ятять 10 хв. при t 100 ºС. Після цього цукровий сироп перекачують ротаційним насосом(а. 1, поз. 20) в мірну ємність(а. 1, поз. 22).

Фільтрування Далі цукровий сироп з мірної ємності ротаційним насосом (а. 1, поз. 20) перекачують в фільтр-прес В9-ВФС/423-56(а. 1, поз. 23), де цукровий сироп фільтрується для видалення домішок та завислих часток . Далі сироп ротаційним насосом перекачують в мірну ємність (а. 1, поз. 24)для короткочасного зберігання.

Підготовка пектинового розчину:

ДПЗ Пектин упакований в мішки доставляють на завод у критих транспортних засобах або в контейнерах. Зберігають пектин на складах.

Інспекція Мішки інспектуются на цілісність. Пектин – на наявність сторонніх домішок.

Просіювання Пектин зважують пропускають через просіювач з магнітним уловлювачем.

Змішування З сухого пектину готують цукровопектинну суміш 1:3 .В двостінному котлі нагрівають воду до 70 ºС та вносять цукровопектинну суміш (до отримання 5-% пектинового розчину) при безперервній роботі мішалки.Розмішування продовжують до повного розчинення пектину і отримання гомогенного розчину.

Кипятіння Розчин кипятять в двостінному котлі 5-10 хв.

Фільтрування Після кипятіння розчин фільтрують через сітку з некородуючих матеріалів з діаметром отворів не більше 0,8 мм для видалення домішок та завислих часток .

Готовий розчин повинен бути використаним в день його виготовлення , зберігання більше 8 год не дозволяється.

Підготовка тари :

Для фасування сиропів використовують склянні банки типу ІІІ місткістю 0,500 дм3 Тара повинна відповідати вимогам стандартів і технічних умов.

ДПЗ Для фасування використовують нову тару. Скляні банки поступають на завод в ящиках чи упаковані в термосідальну плівку за допомогою автотранспорту чи інших транспортних засобів. У відділ підготовки тари, банки пооступають за допомогою електрокари.

Інспекція Скляні банки інспектуются візуально на наявність різних дефектів -- напливів, деформацій, тріщин. Далі банки укладаються на транспортер Ж7-КПУ і подаються на миття.

Миття Скляні банки миють на банкомийній машині , в якій банки ополіскуються і обшпарюються. Після цього банки подаються за допомогою транспортера Ж7-КПУ на фасування.

Інспекція Скляні банки інспектують через світловий спектр для відбракування битих, тріснутих та ін. банок.

Підготовка кришок

Для закупорювання склянних банок застосовують металічні лаковані кришки типу ІІІ.

ДПЗ Кришки в цех поступають в ящиках за допомогою електрокари.

Інспекція Кришки інспектують на наявність дефектів і подають в закупорювальну машину Н17 УМТ-6, де кришки ошпарюються.

Санітарну обробку скляної тари і кришок до них проводять у відповідності з « Інструкцією по санітарній підготовці тари і кришок, використовуваних для фасування консервованої продукції», затвердженої 29 липня 1987року.