Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все разом.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
663.54 Кб
Скачать

Методи контролю

Визначення сторонньої мікрофлори

Чистоту культуральної рідини визначають посівом її на різноманітні середовища.

Присутність бактерій групи кишкових паличок визначають посівом культуральної рідини в пробірки з середовищем Кесслер, посіви термостатують при температурі при температурі 43-45 оС протягом 24 год. Відсутність газу у пробірках свідчить про те, що культуральна рідина не забруднена БГКП. Поява газоутворень свідчить про те можливе забруднення закваски цим видом бактерій. Для підтвердження наявності БКГП проводять посіви із пробірок де відмітили наявність газу на середовище Ендо малинових колоній з блиском відбирають мазки, фарбують за Грамом та мікроскопіюють. Наявність грамнегативних паличок свідчить про присутність БКГ [2]. 

Визначення кількості живих колібактерій в одній дозі препарату

Для визначення кількості життєздатних клітин E.coli M-17, який входить до складу пробіотику колібактерину, від кожної серії пробіотику досліджували не менше 3 зразків. В якості живильного середовища використовували середовище Ендо. З метою отримання росту клітин E.coli M-17 у вигляді окремих колоній сухий пробіотик кожної серії розчиняли стерильним 0,9 % водним розчином натрію хлориду окремими стерильними піпетками із розрахунку 1 доза препарату пробіотика в 1 мл розчину. Із основного розведення (10-1) готували послідовні десятикратні розведення в стерильному 0,9 % водному розчині натрію хлориду в окремих стерильних пробірках окремими стерильними піпетками. При цьому останнє розведення було на порядок більшим, ніж розведення, яке містить вказану в інструкції кількість клітин E.coli M-17 в 1 дозі пробіотика. Із одержаних серійних розведень окремими стерильними піпетками, починаючи з найбільшого розведення, по 0,1 мл наносили на дві чашки Петрі з середовищем Ендо і ретельно розподіляли суспензію клітин кишкової палички по поверхні середовища стерильним шпателем. Посіви вміщували в термостат при 370С, інкубували протягом 18-20 годин і враховували результати. При підрахунку кількості вирослих колоній E.coli M-17 враховували чашки Петрі, на яких виросло не менше 15 колоній. Отриману кількість колоній на двох чашках Петрі складали, ділили на 2, множили на відповідне розведення і таким чином визначали кількість життєздатних клітин. Кількість вирослих у трьох зразках препарату пробіотику колоній E.coli M-17 складали і для отримання середнього арифметичного показника ділили на 3. Множення кількості вирослих колоній E.coli M-17 здійснювали на ступінь розведення і на 10, так як посів на чашку Петрі був здійснений в об`ємі 0,1 мл.

Концентрація біомаси e.Coli.

Концентрацію біомаси кишкової палички визначають за оптичною густиною клітинної суспензії з наступним перерахунком на суху біомасу за допомогою калібрувального графіка.

Для цього у пробірки вносимо 9 мл дистильованої води і 1мл культуральної рідини. Суміш збовтуємо і вимірюємо оптичну густину на фотоелектроколориметрі (при довжині хвилі 540 нм).

Специфічна нешкідливість

Препарат має бути нешкідливим. Випробування проводять на 5-ти безпородних мишах різної статі масою 14-16 г (зважування проводять безпосередньо перед дослідом).

Вміст флакону розводять розчином 9 г/л натрію хлориду Р із розрахунку 0,5 мл на 1 дозу препарату. Кожній з 5-ти мишей вводять 0,5 мл препарату в шлунок за допомогою насадки на шприц місткістю 1 мл. Термін спостереження - 5 діб.

Всі тварини повинні бути живі та не втрачати ваги.

У випадку загибелі за цей термін хоча б однієї миші або втрати у вазі контроль повторюють на подвоєній кількості тварин. Препарат вважають нешкідливим, якщо при повторному випробуванні не загинула жодна з мишей. У протилежному випадку дану серію бракують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]