Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все разом.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
663.54 Кб
Скачать

Розділ 2. Обґрунтування вибору біологічного агента і його характеристика Обгрунтування вибору біологічного агента

Єдиним продуцентом Колібактерину є Escherihia coli. Існує декілька штамів, які здатні синтезувати пробіотик, такі як Escherihia coli М-17 і Escherihia coli ЛЕГМ-18 [15].

Штам Escherihia coli М-17 відрізняється від штаму Escherihia coli ЛЕГМ-18 більш високими репродуктивними властивостями, високою антагоністичною активністю щодо хвороботворних шигел Флекснера і Зонне, підвищеної резистентністю до більшості коліцинів та антибіотиків, нетоксичний, має підвищену стійкість до дії активного хлору і УФ опромінення. Ці характеристики порівняно зі штамом E. coli М-17 відсутні у штаму E. coli ЛЕГМ-18 гемолітичних і ентеротоксичних ознак, тому краще віддати перевагу виробничому штамі при виготовленні колібактерину використовуваного зараз штаму E. coli М-17 [15].

Недоліком штаму E.coli ЛЕГМ-18 є його чутливість до антибіотиків. Тому препарати на його основі не можуть бути ефективними на фоні прийому антибіотиків. Тим часом одночасне застосування антибіотиків і пробіотиків може запобігати розвитку дисбактеріозу і тим самим підвищувати ефективність терапевтичних заходів, скорочувати терміни лікування.

Отриманий зі штаму М-17 колібактерин більш ефективний при санації хронічних колітів, дизбактеріозі кишечника різної етіології, долікавування реконвалесцентів після дизентерії, профілактики дизентерії і інших кишкових захворювань.

Відомий штам E. coli M-17 використовується для виробництва колібактерину протягом 50-ти років. Є підстави, що він історично застрів, але

має свої переваги:

  • високі репродуктивні властивості, що обумовлює їх економічну рентабельність;

  • підвищена резистентність до найчастіше застосовуваних антибіотиків; 

  • виражений ступінь стійкості до відомих коліцинів;

  • достатня резистентність до дії фізико-хімічних факторів;

  • нешкідливість, тобто відсутність токсичності та імунних генетичних показників, властивих умовно патогенним мікроорганізмам.

Отже, розглянувши дані штами, можемо зробити висновки, що спосіб отримання рекомбінантного штаму Е. coli М-17 має ряд переваг над E.coli ЛЕГМ-18. Тому культивування відбувається глибинним способом на поживному середовищі, яке не містить дороговартісних компонентів.

Характеристика біологічного агента

Рід Escherichia об’єднує симбіотичні та патогенні кишкові палички (Escherichia coli , E. fergusoni , E. hermannii , E. vulneris , E. blattae).

Симбіотичні для людини E. сolі належать до резистентної групи кишкових паличок, які значно розділяються за ступенем антагоністичної активності. У кишечнику людини E. сolі з’являється у перші дні після народження та зберігається впродовж життя.

Кишкові палички в організмі людини виконують такі важливі функції: сприяють гідролізу лактози; беруть участь у продукуванні вітамінів групи В, К, фолієвої кислоти тощо. Виробляють бактеріоцини та мікроцини з відповідно високою високою та низькою молекулярною масою, що пригнічують ріст патогенних шигел, сальмонел, ентеропатогенних кишкових паличок та умовно патогенних мікроорганізмів різних таксономічних груп 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]