Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОДАТОК 1.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
574.61 Кб
Скачать

V. Підведення підсумків уроку

    1. Підсумкова бесіда

  • Над якою темою сьогодні працювали?

  • Що нового дізналися?

  • Що найбільше вразило, запам’яталося?

Vі. Домашнє завдання

Прочитати параграф 6 на сторінці 30, виконати вправу № 74.

ДОДАТОК 7

Тема: Тире в неповних реченнях

Тема 2: Усна народна творчість

Мета: закріпити знання про неповні речення, вміння вирізняти неповні речення, правильно їх інтонувати, обґрунтовувати вживання й невживання тире в неповних реченнях; розвивати логічне мислення, пам’ять, увагу, уяву, мовлення; виховувати повагу до образного влучного слова, любов до усної народної творчості.

Тип уроків: урок узагальнення та систематизації знань, вмінь і навичок.

Обладнання: комп’ютерна техніка, кодоскоп, роздатковий матеріал.

Хід уроків

І. Актуалізація опорних знань

    1. Бесіда

  1. Що називається реченням?

  2. Які бувають речення за будовою? Навести приклад простого і складного речення.

  3. Які бувають речення за складом граматичної основи? Навести приклад двоскладного й приклад односкладного речення.

  4. Які речення називаються повними? неповними? Навести приклади неповних речень.

  5. У яких випадках у неповних реченнях ставиться тире?

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку

Темою сьогоднішнього нашого уроку є: «Тире в неповних реченнях». На уроці ви повторите знання про неповні речення, вживання в них тире, навчитесь вирізняти неповні речення, правильно їх інтонувати, вживати тире в неповних реченнях, обґрунтовувати вживання й невживання тире в неповних реченнях.

ІІІ. Виконання вправ на закріплення вивченого

(Вправи спроектовані через кодоскоп)

3.1. Прочитати речення. В кожному неповному реченні встановити опущений член речення. Прочитати речення, правильно їх інтонуючи. Обґрунтувати вживання і невживання тире.

В нашій хаті наша правда й сила. (М. Рильський.) В ярмі тут нація. Народ в ярмі. (Б. Грінченко.) Срібно дзвонять наповнені чари. Та під вікнами вже – яничари. (С. Зінчук.) На вбогому – лати. На багачу – шати. Та не йди сорочки в дуки позичати. (Б. Грінченко.) В мові – воля героїв, прояв вільного духу. (Д. Білоус.)

3.2. Пояснювальний диктант

І. Співає хата. Пісня з нами. (П. Перебийніс.) Удень по ниві ходить чесна робота, а вечорами – піснею дівоча ласка. (М. Стельмах.) Батьківський край і рідня впошанівку. (М. Сингаївський.) Позаду стільки злив, спекот, завій! Наобіруч могили й п’єдестали. (Б. Степанюк.) В обіймах з радістю журба. (Олександр Олесь.)

ІІ. Перший сніг – на поріг, на розбіжжя доріг. (М. Сингаївський.) А з шафи – пахощі кориці, цитрини, кави, давнини. (М. Рильський.) Може, з виду ти надто строга, а в душі – джерело тепла. (В. Симоненко.) Світ у злагоді щедріший. Дітям – ласка і дарунки. Кожній дівчинці – по стрічці, хлопцям – кожному по шаблі. Кожній казці – мир і згода. Кожній пісні – пружні крила. (М. Сингаївський.)

3.3. Прочитати. Вказати речення односкладні і речення неповні. Яке з речень є односкладним і неповним одночасно? Обґрунтувати вживання і невживання тире в неповних реченнях.

І. Вечір. Зорі в небозводі. Блиск над синіми снігами. (П. Тичина.) Вечоріло. По хатах запалювали світло. По вулицях – ліхтарі. (Панас Мирний.) Вночі і ожеледь, і мряка, і сніг, і холод. (Т. Шевченко.) Багряні кручі рідної землі. А в небі - хмар далекі кораблі. (В. Сосюра.)

ІІ. На пагорбі зеленім – хата. Криниця. Ясени. Автомобіль. Стіл на подвір’ї. Пісня – предків біль. Вишневоокі мальви – як дівчата. (Д. Павличко.) Літо. Свято. В місті тиша. (Олександр Олесь.) Степ. Кам’яна баба. А їй на чоло орел. (М. Доленго.) Світає. В дорозі – тиждень. (М. Самійленко.)