Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОДАТОК 1.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
574.61 Кб
Скачать

3.3. Переписати речення в такій послідовності: 1) речення зі вставними словами; 2) речення зі вставними словосполученнями.

Прочитати речення, правильно їх інтонуючи.

От, як бачиш, і в твоєму краї виріс сад між річкою і степом. (В. Швець.) Я ще, казати правду, не ввійшов ані словечком в тишу лабораторій. (А. Малишко.) Може, то тільки легенда – край той, осяяний сонцем? (Леся Українка.) І от мені здалося – дивна річ! – що десять років - лиш коротка ніч. (М. Рильський.) Але, звичайно, що ж то за роман, як люблячих не стрінуть перешкоди, наприклад, неуважність і зима? (М. Доленго.) Скарби були, звичайно, копійчані, та цінувався навіть олівець. (Л. Дмитерко.)

ІV. Узагальнення та систематизація знань

4.1. Диктант із коментуванням. Вказати вставні речення, визначити їхню роль.

І. Ну а мама коли спати ляже? (Вже в людей не світиться давно...) Хуговиця тихо хай розкаже, що настирно б’ється у вікно. (М. Томенко.) Я досі батька виглядаю (портрет не знає сивини). (П. Перебийніс.) Мій дід і батько Омелян Луценко (належну шану хочу їм віддать) ішли у поле у дощі і спеку одвічну ниву щедро оброблять. (Д. Луценко.) Пригадую й суворі окуляри, нитками перев’язані сяк-так (подробицями красні мемуари!) (М. Рильський.) Старий, скажу вам, мав снаги кувать сокири чи плуги. (А. Малишко.)

ІІ. Я горів (чи так мені здавалось) на вершині світу, мов зоря. Від мойого серця відривалось пломенями слово Кобзаря. (Д. Павличко.) Промовляю рішучо і гордо (є багато для цього причин) імена чоловічого роду: Київ, Чуднів, Житомир, Тульчин. (П. Перебийніс.) Коли б земля – так думалось мені – була мов куля, та ще й оберталась, тоді б, напевне, кавуни з баштана наввипередки б врозтіч розкотились, а то – лежать... (Б. Олійник.) Ти згадай, друже мій (все знайоме тобі), був гарячий тут бій за присохлі степи. (П. Усенко.) А війни, вам скажу я, творяться без тями. (А. Кацнельсон.)

V. Підведення підсумків уроку

5.1. Підсумкова бесіда

  • Над якою темою сьогодні працювали?

  • Що нового дізналися?

  • Що найбільше вразило, запам’яталося?

VІ. Домашнє завдання.

Прочитати параграф 13, виконати вправу 205.

ДОДАТОК 9

Тема: Походження слів: власне українські та запозичені слова. Ознайомлення з тлумачним словником і словником іншомовних слів. Правопис слів іншомовного походження

Тема 2: Природа рідної землі

Мета: подати відомості про походження української лексики, навчити визначати власне українські та запозичені слова, ознайомити з будовою тлумачного словника та словника іншомовних слів; формувати вміння роботи зі словником і таблицею; удосконалювати правописні навички, зокрема, щодо правопису іншомовних слів; сприяти збагаченню та уточненню словникового запасу школярів; розвивати культуру усного та писемного мовлення, образне мислення; виховувати любов до природи рідної землі.

Тип уроків: комбінований (вивчення нового матеріалу; повторення вивченого в попередніх класах).

Обладнання: словники, таблиці, комп’ютерна техніка, медіа проектор.

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань