Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
змістовний модуль 3.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
370.69 Кб
Скачать
  1. Стороні тіла в стравоході.

Закупорка стравоходу - зустрічається хвороба у великої рогатої худоби і рідко інших тварин.

Етіологія.Закупорка стравоходу відбувається при годівлі тварин неподрібненми коренбульбноплодами, качанами кукурудзи, гарбузом, яблукамиі при попаданні чужорідних тіл. Найбільш часто закупорка відбувається у голодних тварин, так як вони з жадібністю захоплюють корм і, не роздрібнити, швидко проковтують його. У корів закупорка стравоходу відбувається і в результаті властивого їм поїдання сторонніх предметів. Цьому сприяє мінеральне голодування тварин. Рідше причиною обтурації є звуження і паралічі стравоходу. Звуження стравоходу виникає після травм його слизової оболонки і м'язової стінки, здавлювання зростаючою пухлиною, збільшеним лімфатичним вузлом (туберкульоз, лейкоз). Паралічі стравоходу бувають при нейротропних інфекціях (сказ), запаленнях головного мозку (центральні паралічі), при ударах, здавлюванні самого стравоходу (периферичний параліч).

Патогенез. Закупорка стравоходу предметом більшим, ніж його просвіт, викликає рефлекторне спазматичне скорочення і посилення салівації. Скорочення стравоходу і проковтування слини - захисні реакції, спрямовані на просування обтуруючого тіла по ходу стравоходу. В результаті тиску на стінки стравоходу виникають набряк і запалення останньої, а в подальшому можуть відбутися некроз і перфорація стінки стравоходу. При локалізації обтураційних тіл в порожнині глотки або початкової частини стравоходу рефлекторно виникають блювотні руху і тіло під їх впливом може вийти назовні.

Симптоми.Підозра на закупорку стравоходу викликають часті напружені ковтальні руху або позиви до блювоти. У цих випадках спостерігають посилення салівації і порожні жувальні руху. Іноді виникають судомний кашель або ознаки загального занепокоєння (тварина мотає головою, стогне, махає хвостом, б'є кінцівками в напрямку живота). При закупорці шийної частини стравоходу виявляють сферичну, щільну, спочатку, безболісну припухлість в області лівого яремній жолоби. Пізніше з розвитком запальних явищ на місці закупорки з'являється хворобливість. Обтурація стравоходу може бути повною і частковою, що залежить від розміру і форми обтуруючого предмета. При неповної обтурації через стравохід може проходити рідина і відригують гази. При повній закупорці стравоходу відригування газів стає неможливим, і у тварин невдовзі після обтурації розвивається тимпаніт. Незважаючи на закупорку стравоходу, тварини іноді намагаються приймати корм і воду. Але в цьому випадку вода викидається назад через носові ходи. Те ж відбувається і з кормовими масами, але останні можуть скупчуватися в стравоході вище місця закупорки стравоходу

Перебіг і прогноз. Хвороба частіше протікає гостро, особливо при ускладненні тимпани. При частковій закупорці стравоходу перебіг хвороби більш тривало.

Діагноз.Ознаки хвороби досить характерні, і в поєднанні з даними анамнезу діагностика її не представляє труднощів. Щоб уточнити діагноз, можна влити в рот рідину. При повній закупорці стравоходу вона виводиться назад через носові ходи. У випадку закупорки стравоходу не вдається ввести зонд в рубець і отримати вміст або визначити запах, який в інших випадках (при проходженні стравоходу) завжди виходить з отвору зонда. Закупорку шийної частини стравоходу визначають пальпацією і оглядом лівого яремній жолоби. Закупорку порожнини глотки уточнюють внутрішньої пальпацією глотки.

Лікування. При закупорці глотки або шийної частини стравоходу руками, обведеними навколо шиї і накладеними на область яремній жолоби, робляють рухи в напрямку до голови, прагнучи просунути предмет в порожнину глотки. При закупорках в грудній та шийній частин стравоходу, якщо обтуруюче тіло не вдалося вивести вперед або витягти зондом, його проштовхують по ходу стравоходу пружним зондом. Використовують крупнокаліберний зонд А. Л. Хохлова або В. А. Черкасова. Щоб полегшити просування предмета, тварині вводять через зонд 200-300 мл вазелінової або рослинного масла і застосовують спазмолітичні засоби: підшкірно вводять атропін у дозі 0,02-0,03г, платіфіліну - 0,02-0,03г, пропазин - 1 мг / кг маси тіла. Якщо у тварини відзначається тимпанію, то лікування має бути розпочато з її ліквідації (прокол рубця троакара). Для полегшення видалення стороннього тіла з шийної ділянки роблять анестезію нижньощелепового нерва. Після розслаблення жувальних м’язів стороннє тіло можна видалити рукою.

Профілактика.Коренебульбоплоди, яблука, качани кукурудзи треба згодовувати в подрібненому вигляді. Потрібно забезпечувати повноцінне годування і не залишати в місцях, доступних для тварин, сторонніх предметів, які вони можуть заковтувати.