Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА 2013Р СЕЛЕКЦІЯ Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
292.01 Кб
Скачать

Заняття 5.2. Тема. Оцінка відгодівельних та м'ясо-сальних якостей молодняку свиней різних генотипів.

Мета. Ознайомитися з проведенням оцінки відгодівельних та м’ясо-сальних якостей молодняка свиней різних генотипів методом контрольної відгодівлі, з оцінкою кнурів і свиноматок за якістю потомства в умовах спеціалізованих контрольно-випробувальних станцій.

Методика виконання завдання №1-2. Порівняльна зоотехнічна та економічна оцінка різноманітних поєднань порід, спеціалізованих типів і ліній проводиться шляхом перевірки власної продуктивності кнурців і свинок вихідних форм, відтворних і продуктивних якостей кнурів і маток, відгодівельних і м’ясних якостей їхнього потомства.

Випробування порід, типів та спеціалізованих ліній на поєднуваність проводять науково – дослідні установи і вузи. При випробуванні тварин усіх порівнюваних генотипів утримують в аналогічних умовах. Молодняк для вирощування добирають у племінних господарствах від кращих кнурів і свиноматок у 4 – 6 місячному віці по 70 свинок і 10 кнурців кожного генотипу. Молодняк утримують групами, свинок – по 10 голів, кнурців по 2 – 3 у станку. Годують спецкомбікормами. Раціони складають із розрахунку одержання 500 – 600 г. середньодобових приростів.

Свинок парують у віці 9 – 10 міс. живою масою не менше 125 кг., а кнурців – у 10 – 12 міс. живою масою не менше 140 кг.

Продуктивність свиноматок оцінюють не менш як за 45 гніздами першого і 30 гніздами другого опоросів, з врахуванням таких показників: кількість живих поросят при народженні; кількість та жива маса кожного поросяти при народженні і відлученні.

Маток з показником багатоплідності 6 поросят і менше із подальших випробувань виключають. Підсисних та поросят – сисунів годують за існуючими нормами.

Оцінку відгодівельних та м’ясо – сальних якостей проводять методом контрольної відгодівлі молодняка різних генотипів від 30 до 100 кг. на контрольно – випробувальних станціях відповідно існуючої методики. Відгодівля проводиться на стандартних комбікормах.

Ефективність контрольної відгодівлі визначають за віком досягнення потомками живої маси 100 кг., середньодобовим приростом і витратами кормів на 1 кг. приросту.

При досягненні живої маси 100 кг. тварин забивають. Визначають довжину півтуші, товщину сала на рівні 6 – 7–го грудних хребців і масу задньої третини півтуші.

Зоотехнічну та економічну оцінку кожної породи чи поєднання проводять на основі результатів досліджень за весь період випробування за такими показниками: - кількість поросят кожного поєднання на одну свиноматку; відсоток вибуття маток; середньодобовий приріст молодняка, витрати кормів на 1 кг. приросту при відгодівлі живої маси до 100 кг.; м’ясо – сальні якості; вихід свинини у живій і забійній масі на одну завезену свинку і одну свиноматку після опоросу.

Крім вищеперерахованих показників проводиться порівняльна оцінка всього поголів’я, яке залишилося, по кожному поєднанню з урахуванням виходу продукції, віку і маси забитого молодняку та вибулих тварин.

Після аналізу результатів порівняння кращі поєднання рекомендують для широкого впровадження у конкретному регіоні.

Завдання1. Ознайомитися з відбором кнурців і свинок для випробування на поєднуваність. Описати особливості вирощування молодняка, показники відгодівельних та м’ясо-сальних якостей, поетапну економічну оцінку випробувань.

Завдання2. Ознайомитися з основними положеннями інструкції з оцінки кнурів і свиноматок за якістю потомства в умовах спеціалізованих контрольно-випробувальних станцій. Послідовність проведення оцінки кнурців і маток описати за нижче приведеною формою.