Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА 2013Р СЕЛЕКЦІЯ Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
292.01 Кб
Скачать

Заняття 1.4. Тема. Методи оцінки племінної цінності бугаїв молочних порід по якості нащадків.

Мета заняття: Оволодіти методами оцінки племінної цінності бугаїв молочних порід за якістю нащадків.

Методика виконання завдання №1. В умовах великомасштабної селекції особливо великого значення набуває оцінка бугаїв-плідників. У практиці селекційної роботи з великою рогатою худобою застосовують такі методи оцінки бугаїв за якістю потомства: порівняння показників продуктивності дочок бугая з їх матерями; порівняння показників продуктивності дочок з ровесницями; порівняння показників продуктивності дочок із середніми по стаду за один і той же рік; порівняння продуктивності дочок зі стандартом породи. Порівняння показників дочок з матерями генетично найбільш обґрунтоване, оскільки зумовлено складною спадковістю дочок плідника, в утворені якої беруть участь батько і мати. В зоотехнічній практиці використовують кілька варіантів цього методу. Найбільш простий із них – це безпосереднє порівняння фактичних показників продуктивності дочок і матерів. Племінну цінність плідника визначають за залежністю формула 8:

О = Д – М (8);

де, О - племінна цінність плідника; Д - середня продуктивність дочок;

М - середня продуктивність матерів.

При цьому, якщо Д > М, то плідника вважать поліпшувачем, при Д < М – погіршувачем, а при Д = М – нейтральним. Таке порівняння буде справедливим за умови – однакових рівнів годівлі та умов утримання як матерів так і дочок.

Оцінюючи плідників методом дочки-матері, слід пам’ятати, що їх оцінка у заводських стадах на матерях середньої якості практично не збігається з їх оцінкою на матерях гіршої, а тим більше кращої якості.

Найбільшого поширення для оцінки плідників за якістю потомства набув метод ровесниць,за яким визначають відхилення продуктивності дочок бугая від продуктивності інших ровесниць за залежністю формула 9:

О = Д – Р (9)

де, О – племінна цінність плідника; Д – середня продуктивність дочок; Р – середня продуктивність ровесниць.

За цим методом порівнюють між собою тварин, які вирощені і використовуються в однакових умовах, а тому різниця в продуктивності ровесниць і потомства перевіюваного плідника досить точно характеризує його генотип. Основний недолік даного методу в тому, що не враховується відхилення ознаки у групи маточного поголів’я, на якому використовують плідника від середнього по популяції.

Метод дочкировесницівзято як стандарт і покладено в основу інструкції по оцінці бугаїв за якістю потомства.

В останній час у країнах з розвиненим скотарством в широкому масштабі почали використовувати метод BLUP(BestLinearUnbiasedPrediction) – найкращий лінійний незміщений прогноз. Уперше його запропонувавC.Henderson(1974): з теоретичної точки зору він вважається найбільш обґрунтованим. Оцінку племінної цінності плідників і корекцію інформації на середовище та генетичні фактори методомBLUPздійснюють одночасно. Це означає, що при оцінці плідників автоматично враховується генетичний тренд і конкуренція з боку батьків ровесниць, тобто ті ефекти, що стали причинами удосконалення методу порівняння з ровесницями.

При BLUP– оцінці плідників використовують таку статистичну модель формула 10:

Y = μ + Gi + Sij + (HYS) k + bA + е(10);

де: Y– фактичне значення продуктивності первістки, кілограмів молока;

μ– середнє значення продуктивності корів у даній вибірці;

Gi– фіксований ефект інформації генетичної групи плідників (бугаїв групують за роком народження: і = 1, 2, 3, 4, 5, 6);

Sij– випадковий ефектj– го бугая всерединіj–ї генетичної групи (j= 1, 2 .......214);

(HYS)k– фіксований ефектk-го стада – року – сезону;b– коефіцієнт регресії надою на вік першого отелення;A– фіксований ефект віку першого отелення, який розглядають як неперервну перемінну;е – ефект неврахованих факторів.

За допомогою даної моделі на ЕОМ обчислюють кореговане на фактори значення продуктивності дочок і ровесниць бугаїв. А далі згідно з загальноприйнятою методикою на основі різниці між продуктивністю дочок і ровесниць визначають племінну цінність перевірюваних бугаїв.

Проте практична перевірка методу BLUPпоказала, що він дає ефективні результати тільки на великій вибірці і при великій кількості дочок на одного перевірюваного плідника.

Завдання 1.Дати характеристику методів оцінки бугаїв по якості нащадків згідно приведеної форми.

Завдання 2. Провести оцінку бугаїв-плідників по якості нащадків методом дочки-ровесниці за приведеними нижче даними.