Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА 2013Р СЕЛЕКЦІЯ Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
292.01 Кб
Скачать

Заняття 3.4. Тема. Принципи великомасштабної селекції молочної худоби.

Мета заняття. Ознайомитися з централізованими системами селекції великої рогатої худоби молочного напрямку продуктивності.

Методика виконання завдання №1-2. Великомасштабна селекція молочної худоби із використанням досягнень популяційної генетики стала можливою завдяки застосуванню у практиці племінної роботи ЕОМ. За допомогою ЕОМ в селекційних центрах по породах ведеться генетико – математична обробка даних племінного обліку, моделюються альтернативні варіанти програм селекції з окремими породами худоби, оцінюють бугаїв за потомством і вирішують ряд важливих задач селекції молочної худоби з урахуванням впливу генетичних і середовищних факторів.

Передача даних із фермерських господарств до обчислювального центру та обробка селекційної інформації удосконалювалися впродовж багатьох років.

В Україні з 80 – х років використовували централізовану систему оцінки бугаїв за потомством в обчислювальному центрі Міністерства сільського господарства, який функціонував при науково – дослідному інституті розведення і штучного осіменіння великої рогатої худоби. Згідно з цією системою дані про дочок і ровесниць перевірюваних бугаїв в обласних племоб’єднаннях заносились у спеціальні бланки, які один раз в квартал передавалися до обчислювального центру для обробки інформації. Формування республіканської бази даних на технічних носіях інформації про дочок перевірюваних бугаїв, биковиробничих коровах та походженню і розвитку бугаїв обласних племпідприємств створювало можливість вирішити низку задач великомасштабної селекції молочної худоби:

- оцінка племінної цінності бугаїв за потомством;

- розробка плану “замовного” парування для отримання високоцінних бугаїв для племпідприємств й штучного осіменіння тварин;

- розробка лінійно – ротаційного підбору в товарних стадах;

- розробка довгострокових ефективних програм селекції молочних порід худоби;

- створення різної звітної інформації з бонітування тварин, породного обліку та ін.

Але ця система не забезпечувала централізацію селекційного процесу у межах окремих порід або великих масивів худоби окремих регіонів. На сучасному етапі головним завданням племінної роботи з породами є створення інформаційних систем, які б об’єднали у селекційний процес племінні, репродуктивні і товарні стада з метою перенесення отриманих селекційних досягнень в активній частині породи або окремих стадах на все поголів’я породної популяції.

На сучасному етапі у більшості розвинутих країн світу створені централізовані системи великомасштабної селекції молочної худоби з використанням сучасних досягнень науки і техніки у напрямах:

- залучення кращого світового генофонду для поліпшення місцевих порід худоби;

- оцінка, відбір та інтенсивне використання бугаїв – поліпшувачів;

- централізований контроль молочної продуктивності активної частини порід;

- біотехнологічні методи відтворення;

- експертиза походження племінних тварин.

Формування банку селекційної інформації на великі масиви худоби дає змогу успішно використовувати сучасні досягнення популяційної генетики, тобто проводити програмування селекційного процесу поліпшення порід на науково – обґрунтованій основі.

Завдання 1.Описати принципи великомасштабної селекції.

Завдання 2..Описати методику і алгоритми оцінки племінних якостей молочної худоби.