Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА 2013Р СЕЛЕКЦІЯ Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
292.01 Кб
Скачать

Заняття 8.2. Тема. Оцінка і використання півнів-плідників в батьківських і прабатьківських стадах племптахорепродукторів.

Мета заняття. Ознайомитися з методами оцінки і використання півнів-плідників в батьківських і прабатьківських стадах племптахорепродукторах.

Методика виконання завдання №1. У прабатьківських і батьківських стадах племптахорепродукторів застосовують метод масової селекції. Молодняк за період вирощування оцінюють і відбирають двічі:

Перша і основна оцінка та відбір птиці проводиться в 4- тижневому віці, тому що у цьому віці найбільш суттєво виражений статевий диморфізм за живою масою, розвитком гребеня, оперенням, розвитком ніг. У цьому віці бракують тільки слабку птицю, а також і із екстер’єрними недоліками: викривлення дзьоба, пальців на ногах і кіля, наявність наминів, погана опереність на боках та спині (птиці" ліній із геном повільного оперення, які входять у склад аутосексних кросів, за цим показником не бракують) та низькою живою масою.

Півників оцінюють та відбирають за розвитком грудних м’язів і міцності ніг. Півнів за розвитком грудних м’язів розподіляють на три групи: добре розвинуті, середньо і погано розвинуті. Півнів першої групи, у яких грудна кістка не прощупується внаслідок добре розвинутих грудних м’язів, відбирають на племінні цілі, решту вибраковують на м’ясо.

Однорідність відібраного стада за живою масою у цьому віці повинна складати не менш 93% (при відхиленні від середнього показника живої маси партії виводу + 10-15%). Процент відбору півнів від кількості добових курчат, посаджених на вирощування в прабатьківському стаді породи корніш, становить 25-37%, породи плімутрок 30-52, у батьківському стаді - 37-49 відсотків.

Друга оцінка та відбір молодняку проводиться у 17-20-тижненому віці при переводі в приміщення для дорослого поголів’я. Відбирають птицю з добре розвинутими вторинними статевими ознаками, міцною конституцією, щільним оперенням, нормативною живою масою.

Коливання проценту відбору півнів-плідників від поголів’я, яке залишилося після першого відбору, значне: у прабатьківському стаді породи корніш 51 -75%, породи плімутрок 53-75, у батьківських стадах 59-75 відсотків.

Дуже важливою умовою при комплектуванні дорослого поголів’я є необхідність підбирати в групи (секції) однорідних за розвитком і живою масою півнів-плідників.

Кількість молодняку, необхідного для вирощування 1 півня або 1 молодки у прабатьківському стаді, становить: батьківська лінія батьківської форми 4; материнська лінія батьківської форми 2; батьківська лінія материнської форми 3; материнська лінія материнської форми 1,5; у батьківському стаді: батьківська форма 3; материнська форма 1,5.

Завдання 1. Опишіть оцінку і використання півнів - плідників в батьківських і прабатьківських стадах племінних птахорепродукторах.

Питання для самопідготовки

  1. За якою кількістю ознак ведеться оцінка і відбір кращої птиці?

  2. Яку селекцію застосовують у племптахорепродукторах?

  3. Які основні методи оцінювання племінної цінності птиці?

  4. Про що свідчить рівень успадковуваності ознак?

  5. Основні завдання селекційно племінної роботи з птицею вихідних ліній кросів та окремих порід.

  6. Основний метод селекційної роботи у племзаводі.

  7. За якими критеріями проводиться оцінка племінної цінності півнів.

  8. Які ознаки характеризують яєчну продуктивність?

  9. Форми підбору в птахівництві.

  10. Які основні принципи створення кросів птиці?

  11. Гетерозис у птахівництві?

  12. Особливості племінної роботи в окремих галузях птахівництва.

  13. Напрями і цілі селекції в птахівництві.