Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА 2013Р СЕЛЕКЦІЯ Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
292.01 Кб
Скачать

Заняття 3.2. Тема. Принципи і методи складання плану племінної роботи для породи.

Мета заняття: Ознайомитися з основними принципами проведення аналізу стану племінної роботи з породою за попередні роки і на перспективу.

Методика виконання завдання №1. У відповідності з оптимальним варіантом програми великомасштабної селекції складають робочий план заходів по племінній роботі з породою, розрахований на 10 – 15 років. План племінної роботи має дві частини: аналіз стану племінної роботи з породою та перспективи племінної роботи.

В першій частині дається аналіз стану племінної роботи з породою за попередні п’ять років. Наводиться коротка історія формування породи і її поширення, динаміка чисельності худоби, генеалогічна структура, інформація щодо продуктивності корів згідно з даними бонітування у провідних стадах, в розрізі регіонів і в цілому по породі, характеристика умов годівлі худоби, результати оцінки бугаїв за потомством, дані оцінки екстер’єру тварин, характеристика основних ліній і родин, дані про запас сперми бугаїв, морфо-функціональні властивості вим’я корів, організація відтворення і штучного осіменіння худоби, вирощування племінного молодняка тощо.

У другій частині плану відображається перспективна динаміка генетичної структури породи, розвиток племінної бази, робота з лініями, методи створення бажаного типу тварин, заходи щодо одержання, вирощування й оцінки бугаїв – плідників, методи добору матерів і батьків бугаїв, матерів і батьків корів, план міжпородного схрещування, план утворення нових породних типів.

Розділи перспективного плану для племінного заводу такі:

  1. Характеристика природно – господарських умов господарства;

  2. Історія формування стада;

  3. Характеристика маточного поголів’я по комплексу ознак;

  4. Характеристика бугаїв – плідників, що використовувались у стаді:

- аналіз генеалогічної структури стада; - оцінка наявних ліній, родинних груп;

- кількісні і якісні показники продуктивності тварин на перспективу; - система відбору і підбору на перспективу; ветеринарно – профілактичні міроприємства.

В першому розділі після короткого описування кліматичних і господарських особливостей основну увагу слід зосередити на оцінці впливу на тварин умов годівлі і утримання і їх поліпшення, на систему утримання тільних сухостійних корів і молодняку по вікових періодах вирощування.

В розділі - історія формування стада привести дані, звідки поступила та чи інша група тварин, динаміку показників продуктивності, основні причини вибуття тварин, параметри відбору ремонтного молодняку для відтворення власного стада і реалізації племмолодняку іншим господарствам.

Крім відомостей про порідність, класність, віковий склад стада, розприділення тварин за живою масою, надою і жирномолочність, в розділі характеристика маточного поголів’я повинні бути включені оцінка типу тілобудови, форм і розвитку вимені, швидкості молоковіддачі, вмісту білку в молоці, відтворення стада, вирощування ремонтних телиць, імуногенетична характеристика поголів’я.

Список плідників і їх характеристика з врахуванням лінійної належності показників продуктивності жіночих предків, строків використання і оцінки по якості нащадків повинні бути висвітлені в розділі характеристика бугаїв–плідників, що використовувались в стаді. Імуногенетична характеристика бугаїв дасть можливість контролювати їх походження і вплив на генетичну структуру стада. Слід привести розрахунки про щорічну реалізацію племінного молодняку кожної лінії у відповідності з програмою великомасштабної селекції, що обслуговує племзавод. У відповідності з цим завданням розробляють план підбору на 1 – 2 роки. При цьому корів, що виділені для одержання від них ремонтних бичків закріпляють за підібраними плідниками. Інших корів групують по походженню і рівню продуктивності і проводять групове закріплення за плідниками з уточненням в щорічних планах підбору.

На бугаїв – продовжувачів ліній складають 3 – 4 варіанти заказних спаровувань, підбираючи до лінійного бугая корів подібних між собою по походженню, типу і рівню продуктивності із ведучих маточних родин.

План племінної роботи племзаводу повинен бути погоджений з облплемоб’єднанням в зоні його діяльності, а також з селекційним центром, що планує обмін племінними тваринами чи спермою в масштабі зони діяльності чи породи.

Слід привести економічну ефективність комплексу запланованих заходів і їх вплив на ріст загальних виробничих показників господарства.

План племінної роботи з окремим стадом складається з трьох розділів:

  1. Аналіз стану і результати виконання попереднього плану;

  2. Заходи щодо удосконалення стада;

  3. Організаційно – господарські заходи на перспективу.

В першому розділі плану дається коротка характеристика структури стада за віком тварин, типами, лініями і родинами, дані щодо продуктивних і племінних якостей тварин, характеристика умов годівлі, ветеринарно – епізоотичного стану стада.

В другому розділі плану намічено основні напрями племінної роботи із стадом: перспективні типи, лінії, родини і методи їх удосконалення визначаються перспективні селекційні показники продуктивності, складаються плани добору і підбору, оцінки бугаїв за потомством, визначаються рівень і тип годівлі тварин.

В третьому розділі в конкретній формі із зазначенням обсягів і строків, наводяться планові загальногосподарські заходи, спрямовані на підвищення ефективності племінної роботи зі стадом: організація роботи контрольно селекційної ферми, план будови і вводу в експлуатацію тваринницьких об’єктів, заходи щодо поліпшення умов годівлі худоби, відтворення стада, вирощування молодняку, система ветеринарно – санітарних заходів.

В розділі ветеринарно – профілактичні міроприємства намічаються заходи щодо профілактики респіраторних, шлунково – кишкових захворювань, зоогігієнічні вимоги до годівлі і утримання тварин.

Завдання 1. Дати характеристику показників на базі яких проводиться аналіз стану племінної роботи.

Завдання 2.Дати характеристику розділам перспективного плану племінної роботи для племінного заводу.