Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_3.doc
Скачиваний:
368
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

6.Лімфаденіт після бцж вакцинації

Після введення вакцини БЦЖ у ділянку плеча інколи виникає аксилярний лімфаденіт.

Він характеризується хронічним ( тривалим ) перебігом, не дає змін загального стану і самовільно розсмоктується.

При нагноєнні ЛВ нориць не буває, мікобактерій туберкульозу немає, рубець утворюються швидко.

Реакція Манту позитивна.

7.Лімфаденіт при хворобі котячої подряпини (доброякісний інокуляційний лімфатичний ретикульоз або фенільоз )

Збудником є вірус, носієм – кішка, яка отримує цей вірус від мишей, птахів, але сама не хворіє.

Через декілька тижнів на місці подряпини чи укусу виникає запалення, а через 10-30 днів після цього ( тоді , коли про подряпину забувають) збільшуються регіональні ЛВ ( один або декілька) і досягають розмірів від грецького горіха до курячого яйця.

ЛВ болючі, нагноюються або некротизуються. Може бути прорив вмісту ЛВ.

Це супроводжується підвищенням температури, сонливістю, спленормегалією, інколи судомами.

При дослідженні крові: на початку хвороби лейкопенія, відносний нейтрофільоз, в стадії нагноєння – лейкоцитоз з помірною еозинофілією.

Клінічна картина до нагноєння дуже нагадує лімфогранулематоз.

Встановленню правильного діагнозу допомагають : детально зібраний анамнез , а також : позитивна внутрішньошкірна проба зі специфічним антигеном і біопсія лімфатичного вузла, при якій встановлюють картину гранульоматозного лімфаденіту.

8.Локальне збільшення ЛВ може спостерігатися при інших інфекційних захворюваннях :

  • туляремії –ангінозно-бубонна форма (пошкодження слизової оболонки порожнини рота і шийний бубон); очно-бубонна ( ураження кон”юнктиви і збільшення навколо вушних і підщелеповмх ЛВ);виразково-бубонна ( папули і виразки шкіри руки і збільшення пахвових і ліктьових ЛВ); легенева ( поява інфільтратів в легенях і збільшення прикореневих ЛВ);

  • актикомікозі – в залежності від розташування первинного вогнища збільшується регіонарний ЛВ;

  • чумі – при бубонній формі по сусідству з пустолою розвивається регіанарний лімфаденіт ( частіше в пахвинній, рідше в пахвовій або шийній ділянках),розміри ЛВ від грецького горіха до апельсина, різка болючість ,геморрагії, набряк навколишніх тканин.

Для усіх цих захворювань типовими будуть їх основні клінічні ознаки, що допомагає встановити правильний діагноз.

Генералізоване збільшення лв

А.Може спостерігатися при дії малих доз радіації. У дітей, що проживають в місцевостях , які зазнали впливу наслідків аварії на ЧАЕС, відзначається помірне збільшення периферичних ЛВ без ознак запальної реакції і специфічних змін загального стану.

Б.Інфекції також можуть супроводжуватись генералізованою ЛАП.

1. Краснуха( інфекційний багрянець, шарівка ) – вже в продромальному періоді спостерігається збільшення спочатку потиличних , а потім усіх периферичних ЛВ. Розміри їх варіюють від зернятка сочевиці до квасолі, вони еластичні, злегка болючі при пальпації. В аналізі крові : лейкопенія, лімфоцитоз, поодинокі плазматичні клітини.

2.Інфекційний мононуклеоз.

Починається гостро з підвищення температури, головного болю, ангіни (спочатку катаральна, пізніше лакунарна з дифтерійноподібним налетом або виразково-некротична). Одним з основних симптомів є лімфаденіт з ураженням шийних ЛВ з обох сторін. Роміри ЛВ можуть досягти грецького горіха . вони майже неболючі, без нагноєння. Часто збільшуються пахвові, пахвинні та інші групи ЛВ, навіть трахеобронхіальні. За рахунок збільшення останніх у дитини спостерігається утруднене дихання.

Типовою є гепатоспленомегалія, а також висип , який нагадує кропив”янку, кір, або скарлатину. Можуть спостерігатися петехії на слизовій оболонці порожнини рота.

Дуже характерною є картина крові : короткочасна лейкопенія потім лейкоцитоз , лімфоцитоз, моноцитоз, поява атипових лімфоцитів ( так звані мононуклеари).Червона кров , тромбоцити – без патологічних змін.

Клініка дуже нагадує лейкоз, тому в складних випадках проводиться пункція кісткового мозку : знаходять збільшення моноцитоїдних клітин.

Позитивна реакція гетероаглютинації Пауля – Брудера ( з другого тижня захворювання).

Перебіг сприятливий.

3.ТуберкульозВиражені симптоми туберкульозної інтоксикації, мікрополіаденіт ( ЛВ маленькі, щільні як камінці, рухомі, неболючі) – туберкульозного ураження ЛВ немає, це прояв алергічної реакції на наявність тубінфікування.

4.Набутий сифілісУ дітей старшого віку може супроводжуватися синдромомCluttona– генералізоване збільшення ЛВ, симетричний гідроартроз + тріада Гетчінсона (паренхіматозний кератит, глухота, деформація зубів). Визначається позитивна реакція Вассермана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]